Ευρωμπάσκετ: Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική, θύμα τεράστιας έκπληξης η Γαλλία

Ευρωμπάσκετ: Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική, θύμα τεράστιας έκπληξης η Γαλλία

Οι διεθνείς μας έπαθαν μπλακ άουτ στη 2η περίοδο, όμως στη συνέχεια συνήλθαν και «καθάρισαν» την Ισλανδία με 90-61 - Αφιλόξενοι οικοδεσπότες οι Φινλανδοί, υποχρέωσαν σε ήττα-σοκ την παρέα του Ντε Κολό - Μεγάλη νίκη και για την Γεωργία του Ηλία Ζούρου

Ευρωμπάσκετ: Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική, θύμα τεράστιας έκπληξης η Γαλλία
Αν και έπαθε ένα μικρό  μπλακ άουτ στην δεύτερη περίοδο, η Ελλάδα δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί της Ισλανδίας με 90-61, στην πρεμιέρα του Eurοbasket 2017
. Η Εθνική
Κλείσιμο
μας έδειξε αγχωμένη και ανέτοιμη, γεγονός που αποδόθηκε από τους διεθνείς μας στο ότι ήταν μόλις το πρώτο παιχνίδι, αφήνοντας υποσχέσεις ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη, αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τη Γαλλία. 

Η ελληνική ομάδα έδειξε καλό πρόσωπο στο β΄ημίχρονο, ο Παππάς ήταν σημείο αναφοράς στην επίθεση ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε τη διαφορά στην τρίτη περίοδο για την Ελλάδα που διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας ως το φινάλε .

Η είσοδος του Νίκου Παππά στα 3'17" για το φινάλε της πρώτης περιόδου στην Elsinki Arena άλλαξε τις ισορροπίες στο ματς της Ισλανδίας με την Ελλάδα. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα πάτησε γκάζι μετά το αρχικό 8-11 και βρήκε ρυθμό στην επίθεση με τον 27άχρονο γκαρντ ο οποίος σκόραρε 6 σερί πόντους, ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (8-19, 8'29") και στη συνέχεια διαμόρφωσε το 10-26 με το οποίο έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο. Μόνο τα 5 λάθη και τα 3-4 χαμένα λέι-απ των ψηλών στο ξεκίνημα ήταν... μουντζούρα για την Εθνική ομάδα που επέβαλε τον ρυθμό της και έχτισε διαφορά ασφαλείας.  

Ο Μάντζαρης με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στο +18 στο 13'07" (14-32) ωστόσο οι κακές επιλογές στην επίθεση, η χαλαρότητα στην άμυνα και ο εφησυχασμός της ελληνικής ομάδας έβαλαν ξανά τους Ισλανδούς στο παιχνίδι! Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισλανδία μείωσε στο καλάθι (31-33, 18'46") ενώ η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 33-37 σκοράροντας μόνο 3/7 σουτ εντός πεδιάς στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η διακοπή έκανε καλό στην Εθνική που άρχισε την τρίτη περίοδο με επιμέρους σκορ 9-0 (33-46) ενώ η ελληνική άμυνα άφησε την Ισλανδία για 4.5 λεπτά χωρίς καλάθι πριν μειώσει ο Στέφανσον σε 37-51.  

Η Ελλάδα αποκατέστησε την τάξη ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο άλλαξε την εικόνα του ματς στην τρίτη περίοδο, με τις άμυνές του και την απίστευτη ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ. Ο διεθνής φόργουορντ έκανε εντυπωσιακά μπλοκ ενώ έδωσε λύσεις στην επίθεση για την Εθνική που προηγήθηκε με 45-61 στο 30' κι έβαλε τις βάσεις της πρώτης νίκης της στο Eurobasket. Στη συνέχεια η ομάδα του Κώστα Μίσσα έκανε αυτά που έπρεπε, διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας ως το φινάλε και πλέον στρέφεται στο δυνατό ματς με τους Γάλλους.

Μια Γαλλία που ήταν το πρώτο θύμα έκπληξης στη διοργάνωση, καθώς ηττήθηκε στην παράταση από την Φινλανδία με 86-84. Οι παίκτες του Ντέτμαν δεν... μάσησαν κόντρα στο - θεωρητικά - φαβορί, και παρά την αστοχία που είχαν αρχικά – κυρίως από τα 6.75 (6/19τρ.) - και κόντρα στις... βολές των αντιπάλων (26/28), κατάφεραν να πανηγυρίσουν τη νίκη και να μοιράσουν χαμόγελα στον κόσμο τους που βρέθηκε στην «Helsinki Arena».

Ο Ουίλσον φρόντισε να μην δώσει την χαρά στους «τρικολόρ», με το υπέροχο καλάθι που έβαλε λίγο πριν το τέλος του ματς, ενώ το... χεράκι του έβαλε και ο Ντε Κολό (21π., 11/12 βολές), που αστόχησε στο φινάλε.

Το «αστέρι» της ομάδας, Λόρι Μαρκάνεν, που θα αγωνίζεται στο ΝΒΑ την νέα σεζόν με τους Μπουλς κι επελέγη από τους Γουλβς στο Νο. 7 στο φετινό draft, έκανε δυνατή αρχή στο τουρνουά με 22 πόντους και 7 ριμπάουντ!

Για τους ηττημένους, που θα είναι και οι επόμενοι αντίπαλοι της Εθνικής μας Ομάδας (02/09, 16:30), ξεχώρισαν οι Φουρνιέ (25π.) και ο προαναφερθείς παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Ερτέλ είχε 10 πόντους και ο Ντιαό - που έγινε ο 3ος ριμπάουντερ στην ιστορία της διοργάνωσης - 9 πόντους και 9 «σκουπίδια».

Ακάθεκτη δείχνει να προχωρά και η Γεωργία του Ηλία Ζούρου, που μας έδειξε τα δόντια της στο τουρνούα Ακρόπολις, ενώ πλέον αρχίζουν να τη... μαθαίνουν και άλλες χώρες. Οι Γεωργιανοί επιβλήθηκαν της Λιθουανίας με 79-77 και έστειλαν μήνυμα σε Ιταλία και Γερμανία ότι πρέπει να προσέχουν.

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία των Ομίλων (31/08):

Α' ΟΜΙΛΟΣ
Σλοβενία - Πολωνία 90-81
Ισλανδία - Ελλάδα 61-90
Γαλλία - Φινλανδία 84-86 (κ.α 72-72)

Ελλάδα 2
Σλοβενία 2
Φινλανδία 2
Γαλλία 1
Πολωνία 1
Ισλανδία 1
 

Β' ΟΜΙΛΟΣ
Γερμανία - Ουκρανία 75-63
Λιθουανία - Γεωργία 77-79
Ιταλία - Ισραήλ 69-48

Ιταλία 2
Γερμανία 2
Γεωργία 2
Λιθουανία 1
Ουκρανία 1
Ισραήλ 1

Παρασκευή (01/09):

Γ' ΟΜΙΛΟΣ
Ουγγαρία - Κροατία 15:00
Ισπανία - Μαυροβούνιο 17:45
Ρουμανία - Τσεχία 20:30

Κροατία 0
Τσεχία 0
Ισπανία 0
Μαυροβούνιο 0
Ρουμανία 0
Ουγγαρία 0

Δ' ΟΜΙΛΟΣ
Βέλγιο - Μεγάλη Βρετανία 14:15
Σερβία - Λετονία 17:00
Τουρκία - Ρωσία 21:00

Μεγάλη Βρετανία 0
Ρωσία 0
Σερβία 0
Λετονία 0
Τουρκία 0
Βέλγιο 0
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης