Αναστασιάδης: Θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για λύση του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για λύση του Κυπριακού

Επισημαίνει πως η αποφασιστικότητά του για λύση «διαφαίνεται σε σωρεία ενεργειών» - Διερωτήθηκε αν έπρεπε να αποχωρήσει αυτός από τις συνομιλίες υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή ο  Μουσταφά Ακιντζί

Αναστασιάδης: Θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για λύση του Κυπριακού
Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο στο τραπέζι των συνομιλιών, διότι ο ίδιος επιδιώκει μια λειτουργική λύση του Κυπριακού
, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις επικρίσεις του γγ του ΑΚΕΛ ότι επιδιώκει επανεκλογή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αντί της λύσης.

Κλείσιμο
Ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε αν έπρεπε να αποχωρήσει αυτός από τις συνομιλίες υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ή ο  Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αποχώρησε για μια απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός, όπως είπε.

Διαβεβαιώνοντας ότι έγνοια του είναι επιτέλους να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό, που να διασφαλίζει όμως ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως «παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στις συνομιλίες παραμένουν παρά ταύτα προβλήματα, τα οποία άπτονται της λειτουργικότητας, τα οποία επηρεάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δημιουργούν αντί τις προϋποθέσεις σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον, μία ανησυχία για τη δυνατότητα να επιβιώσει αυτό το κράτος την επομένη».

«Είναι γι` αυτό που με όλο το σεβασμό που τρέφω και προς την άλλη κοινότητα, καλώ, όπως εγκαλούμαι, να συνειδητοποιήσει και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά ιδιαίτερα η Τουρκία, αλλά και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πως δεν είναι μόνο εκείνοι που έχουν ανησυχίες ή που θα ήθελαν να αισθάνονται κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους».

Όπως είπε, «είναι και οι Ελληνοκύπριοι θύματα της εισβολής, που έχουν εγκαταλείψει πατρογονικές εστίες, που έχουν χάσει περιουσίες, που βρίσκονται εδώ και 43 χρόνια στην προσφυγιά, που έχουν αγνοούμενους, που έχουν νεκρούς σαν αποτέλεσμα εκείνης της εισβολής, αλλά πριν και πάνω απ` όλα που έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως θέλουμε να τα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας».

«Αλλά δεν μπορεί, και πρέπει να γίνει συνείδηση, εν ονόματι της λύσης να είναι μια ετεροβαρής συνθήκη, η οποία να ευνοεί την μια και να αδικεί την άλλη πλευρά, να στηρίζεται δηλαδή στο άδικο», τόνισε.

Αυτό, είπε ,«θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και εκείνους που με κρίνουν και με επικρίνουν είτε ότι τάχα κάνω υποχωρήσεις είτε τους άλλους που μου λεν ότι τώρα δεν επιθυμώ τη λύση τάχα διότι επιδιώκω τις προεδρικές εκλογές».

Ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη πως η αποφασιστικότητά του για λύση «διαφαίνεται σε σωρεία ενεργειών που είχε προβεί όταν είχαμε μεταβεί στο Μοντ Πελεράν και η συμφωνία ήταν ότι θα έπρεπε να συμφωνηθούν τα τρία βασικά κριτήρια και να ανταλλαγούν χάρτες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης