«Άκρως ικανοποιητική» βρίσκει την κατάσταση των φυλακών Κέρκυρας ο Κοντονής

«Άκρως ικανοποιητική» βρίσκει την κατάσταση των φυλακών Κέρκυρας ο Κοντονής

Ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί ειδική μαρμάρινη επιγραφή μπροστά απ’ την είσοδο καθώς «εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο παρελθόν αγωνιστές της Αριστεράς και κομμουνιστές»

«Άκρως ικανοποιητική» βρίσκει την κατάσταση των φυλακών Κέρκυρας ο Κοντονής
Σε ύμνο προς την Αριστερά προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου έχει μεταβεί για να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Εθνικής επετείου.

Πάντως, δεν παρέλειψε ο κ. Κοντονής να αναφερθεί μέσα σε 30 λέξεις στην τελευταία παράγραφο της σχετικής ανακοίνωσης, για τις συναντήσεις που είχε με τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους της Κέρκυρας.
 
Κατ' αρχάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την περιήγηση του στο χώρο των φυλακών της Κέρκυρας αναφέρθηκε, τόσο στην ιστορικότητα των φυλακών Κέρκυρας, όσο και στους αγωνιστές της Αριστεράς, ενώ ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί ειδική μαρμάρινη επιγραφή μπροστά απ’ την είσοδο των φυλακών, κτήριο των οποίων (φυλακών) χαρακτηρίζεται ως ιστορικός χώρος, καθώς «εκεί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο παρελθόν αγωνιστές της Αριστεράς και κομμουνιστές», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
 
Στην συνέχεια, ως προς το θέμα αυτό ο κ. Κοντονής -σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης- έκανε την ακόλουθη μακροσκελή δήλωση: «Επισκέφθηκα τα μπουντρούμια στα οποία κρατούνταν πολιτικοί κρατούμενοι αγωνιστές της Αριστεράς κατά τη δικτατορία του Μεταξά και αργότερα. Αν σήμερα εμείς είμαστε αριστεροί, είναι γιατί υπήρξαν αυτοί οι αγωνιστές. Με το παράδειγμά τους, αυτοί οι άνθρωποι του λαού μάς άνοιξαν τον δρόμο και μας έδειξαν αυτά τα φωτεινά μετέωρα της Αριστεράς και της υπεράσπισης του λαϊκού κινήματος. Έδωσα εντολή αυτός ο χώρος να μετατραπεί σε χώρο ιστορικής μνήμης. Θα τοποθετηθεί και ειδική μαρμάρινη επιγραφή που θα αναφέρεται στις κρατήσεις, στις κακουχίες, στα βασανιστήρια, στις δολοφονίες αυτών των σπουδαίων ανθρώπων.
Κλείσιμο
 
Τιμά την ιστορία αγωνιστών της Αριστεράς, που λάμπρυναν με το ήθος, την ανιδιοτέλεια και με το παράδειγμά τους την πορεία της ελληνικής Αριστεράς. Από αυτές τις φυλακές, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε δώσει την επιστολή στράτευσης όλων των αριστερών και κομμουνιστών στον αντιφασιστικό αγώνα. Κι αυτό είναι ένα παράδειγμα πώς οι αριστεροί και οι κομμουνιστές αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα για την πατρίδα. Όχι ανέξοδα λόγια σε καιρό ειρήνης, αλλά στάση προσφοράς και θυσίας όταν η πατρίδα κινδυνεύει».

Κατάσταση φυλακών

 
Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «απολύτως ικανοποιητικές» τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές της Κέρκυρας.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι, από τις 150 άδειες που δόθηκαν φέτος στους κρατούμενους των φυλακών Κέρκυρας παραβιάστηκε μόνον η μία και προσέθεσε «πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο επικρατούν συνθήκες ανθρώπινες και φυσιολογικές».
Επιπρόσθετα ανέφερε ο κ. Κοντονής, ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των αναγκαίων επισκευαστικών εργασιών στις πτέρυγες του κτηρίου των φυλακών και απομένει να γίνουν μόνο σε ακόμη μία ακτίνα, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός φούρνου που υπήρχε στο παρελθόν αλλά είχε καταστραφεί στη διάρκεια των επεισοδίων του 1996.
 
Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας


«Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας δεν εξαγγέλλεται, υλοποιείται», δήλωσε με ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος απ’ τις φυλακές της Κέρκυρας.
 
Ακόμη, ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει τις σχετικές εντολές για την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας από τη νέα σχολική χρονιά σε κατάλληλο χώρο εντός του κτηρίου των φυλακών και επισήμανε: «Η γνώση και η μόρφωση είναι ελευθερία, ακόμη και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τελούν υπό καθεστώς κράτησης. Πέραν του ότι θα είναι μία απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο τους, θα τους δώσει και τη δυνατότητα να αποκτήσουν και έναν τίτλο σπουδών, τον τίτλο αποφοίτησης από το Γυμνάσιο ο οποίος μπορεί να τους χρησιμεύσει στη ζωή τους».
 
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις


Ο κ. Κοντονής ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας προκειμένου να διοργανωθούν θεατρικές και εν γένει καλλιτεχνικές δράσεις στο χώρο των φυλακών και ευχαρίστησε γι’ αυτό τον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά και το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι. Μάλιστα, εθελοντές από το εν λόγω εργαστήρι έχουν αναλάβει να διδάσκουν αγγλικά στους κρατουμένους και ελληνικά στους αλλοδαπούς εγκλείστους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, «πρόκειται για δράση αλληλεγγύης προς ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάζονται. Ανεξάρτητα απ’ τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει και από τις ποινές τις οποίες εκτίουν, η κοινωνία πρέπει να φανεί αλληλέγγυα σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή της ζωής τους, ώστε οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν το λάθος τους και να μην το επαναλάβουν όταν βρεθούν ελεύθεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Δικαστές - Δικηγόροι
 
Τέλος, στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ακολούθησαν συναντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στο δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας με τους προέδρους των δικαστικών σχηματισμών, με τον Δικηγορικό Σύλλογο του νομού και με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης