Κυβέρνηση: Σαρωτικές αλλαγές γενικών γραμματέων – Υποχωρεί το θέμα Φίλη

Κυβέρνηση: Σαρωτικές αλλαγές γενικών γραμματέων – Υποχωρεί το θέμα Φίλη

Πέφτουν στην παρούσα φάση οι τόνοι της αντιπαράθεσης γύρω από την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας

Κυβέρνηση: Σαρωτικές αλλαγές γενικών γραμματέων – Υποχωρεί το θέμα Φίλη
Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα σε επίπεδο γενικών γραμματέων και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών στα υπουργεία, αποτέλεσε κατά τα φαινόμενα ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Ήδη τρεις μέρες μετά την εγκατάσταση των νέων υπουργών στις θέσεις τους, εκδηλώνεται κύμα παραιτήσεων σε υπουργεία, ακόμη και σε εκείνα που δεν άλλαξε η πολιτική τους ηγεσία!

Κλείσιμο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα συνεχιστούν, είτε γιατί οι νέοι υπουργοί θέλουν να εγκαταστήσουν ανθρώπους της δικής τους εμπιστοσύνης, υποβαθμίζοντας το στοιχεία της «συνέχειας» και δίνοντας περισσότερη έμφαση στην «τομή», είτε γιατί παλιοί και νέοι υπουργοί έκριναν και αυτοί με τη σειρά τους, όπως ο πρωθυπουργός, τους υφισταμένους τους ανεπαρκείς και μη κατάλληλους για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ως κυρίαρχος ρόλο και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία και την αδυναμία συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς και τα στελέχη. Κορυφαίο τελευταίο παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι ασφαλώς η περίπτωση του Αντώνη Λιάκου, προέδρου της επιτροπής του εθνικού διαλόγου στο Υπουργείο Παιδείας, που προτίμησε να αποχωρήσεις – σχεδόν τρέχοντας, λένε οι περιγραφές για το κλίμα που επικρατεί στο χώρο αυτό – μετά την ανάληψη θέσης υφυπουργού από τον Κώστα Ζουράρι, με τον οποίο έχουν θεμελιώδεις διαφορές στην αντίληψη των πραγμάτων, αλλά και το ύφος στην άσκηση της πολιτικής.

Είχαν προηγηθεί άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις:

Τη Δευτέρα παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας Ιωάννη Σούκος, άνθρωπος του Γιώργου Κατρούγκαλου. Η παραίτησή του ερμηνεύτηκε ως ένδειξη των διαθέσεων της νέας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου να υποβαθμίσει περαιτέρω το ρόλο της επιθεώρησης, ενώ διαψεύστηκε έτσι το σενάριο που ήθελε τη νέα πολιτική ηγεσία να είναι ευθεία συνέχεια της προηγούμενης.

Ακολούθησαν την Τρίτη δύο άλλοι γενικοί γραμματείς: ο Κώστας Παπαϊωάννου αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Προφανώς λόγω μη πολιτικής «συμβατότητας» με τον νέο υπουργό Σταύρο Κοντονή. Και ο Πέτρος Γιαννουλάτος από το υπουργείο Υγείας, λόγω συγκρούσεών του με την πολιτική ηγεσία εδώ και καιρό.

Σημειωτέον ότι αλλαγές έχουν ήδη γίνει και στη στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τη γενική γραμματεία του πρωθυπουργικού γραφείου ανέλαβε η Ιωάννα Πεππέ.

Προσωρινή εκτόνωση με τον Ν. Φίλη

Στο μεταξύ φαίνεται να πέφτουν στην παρούσα φάση οι τόνοι της αντιπαράθεσης γύρω από την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμήνυσε το μεσημέρι της Τρίτης σε αυστηρό ύφος ότι τις ρήξεις και τις συγκρούσεις τις επιλέγει κάθε φορά η κυβέρνηση συλλογικά, επικρίνοντας έτσι εμμέσως τον κ. Φίλη για το μέτωπο που είχε ανοίξει με την εκκλησία και την επιμονή του σε αυτό, παρά την αντίθεση στάση του πρωθυπουργού. Λίγες ώρες αργότερα στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Φίλης βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά προτίμησαν να μην δώσουν συνέχεια στο θέμα, καθώς έκριναν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα αυτή την ώρα. Έτσι κι αλλιώς η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη να κινηθεί προσεκτικά, είτε γιατί κορυφαία στελέχη της συμμετέχουν ενεργά στην κυβερνητική πορεία, είτε γιατί ο μείζονας στόχος της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης κρίνεται απ’ όλους κρίσιμος και του αναγνωρίζεται σαφής προτεραιότητα όλων των άλλων θεμάτων.

Η β’ αξιολόγηση

Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί και όλα θα είναι έτοιμα έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί το θέμα του χρέους μέσα στο χρόνο.

«Μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς εκπτώσεις» επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να γίνει ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup και τα όσα συμφωνήθηκαν για το πλαίσιο εντός του οποίοι θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις από κυβέρνηση και εταίρους, για την αξιολόγηση και το χρέος.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και το θέμα των αμερικανικών εκλογών και πώς θα επηρεάσουν το ελληνικό ζήτημα, ενώ τέθηκε και η υπόθεση με το ΕΣΡ, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί δυναμικά σε περίπτωση έλλειψη συναίνεσης την Πέμπτη στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και νέας αποτυχίας συγκρότησής του.



 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης