Ακιντζί: Άδεια για εκσκαφές για εντοπισμό αγνοούμενων σε 30 στρατιωτικές περιοχές

Ακιντζί: Άδεια για εκσκαφές για εντοπισμό αγνοούμενων σε 30 στρατιωτικές περιοχές

Επανέλαβε την κοινή έκκληση που είχε απευθύνει με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για αγνοούμενους να τις καταθέσουν

Ακιντζί: Άδεια για εκσκαφές για εντοπισμό αγνοούμενων σε 30 στρατιωτικές περιοχές
Την άδεια του τουρκικού κατοχικού στρατού για εκσκαφές σε 30 σημεία εντός «στρατιωτικών ζωνών» και την δωρεά 75.000 ευρώ ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κατά την συνάντησή του με το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και το τρίτο μέλος της Επιτροπής, Paul Henri Arni.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την κοινή έκκληση που είχε απευθύνει με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για αγνοούμενους να τις καταθέσουν. «Αυτή η αιματοβαμμένη πληγή είναι πληγή και των δύο πλευρών και θεωρώ πως η βοήθεια για να κλείσει μια ώρα αρχύτερα είναι ανθρώπινο καθήκον».

Κλείσιμο
Ο Τουρκκύπριος ηγέτης υπενθύμισε ότι η ΔΕΑ είχε ζητήσει άδεια από τον κατοχικό στρατό για εκσκαφές σε 30 σημεία που υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να εντοπιστούν οστά.  «Δεν είναι ότι δεν δίδονταν αυτές οι άδειες αλλά δίδονται σε μικρό αριθμό. Σήμερα τους κάλεσα για να τους μεταφέρω την θετική εξέλιξη που είχαμε ως αποτέλεσμα των εργασιών μας με τους ‘στρατιωτικούς θεσμούς’. Δόθηκε άδεια και για τα 30 σημεία ταυτόχρονα. Δεν μπορούν να ανοίξουν και τα 30 σε ένα χρόνο, θεωρείται ότι ανάλογα και με την απόδοση των εργασιών της Επιτροπής μπορούν να ανοίξουν περίπου 10 σημεία. Αλλά οι στρατιωτικές αρχές έκαναν την αναγκαία διευκόλυνση. Και σε αυτό το πλαίσιο τους ευχαριστώ για την βοήθεια, το ενδιαφέρον και την συνεργασία τους, επειδή αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και πρέπει όλοι μας να είμαστε βοηθητικοί, στρατιώτες και οι μη στρατιώτες».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη και την χαρακτήρισε ως μιας σημαντική πρωτοβουλία. «Περιμένω» ε’ιπε  «να τερματιστούν πλέον οι αχρείαστες κατηγορίες γιατί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, έρχονταν συνεχώς επικρίσεις γι` αυτό το θέμα, ότι δεν υπάρχει συνεργασία, δεν υπάρχει πρόσβαση στις στρατιωτικές περιοχές, δεν δίδεται άδεια. Αναμένουμε ότι τώρα θα δοθεί ένα τέλος σε αυτά». Ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε πως θα δώσει και 75.000 ευρώ στην ΔΕΑ.

Και η κ. Κιουτσιούκ ευχαρίστησε τον Τ/κ ηγέτη για την στήριξη που προσφέρει στην ΔΕΑ λέγοντας πως η δωρεά των 75.000 ευρώ είναι σημαντική γι` αυτούς και επανέλαβε την έκκληση σε όσους γνωρίζουν πληροφορίες για περιπτώσεις αγνοουμένων να τις μοιραστούν μαζί τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης