Μίνι εσωκομματικός «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ

Μίνι εσωκομματικός «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ

Χρήστος Μαντάς από τους «53» και Σωκράτης Φάμμελος από τους «προεδρικούς» διεκδικούν την θέση

Μίνι εσωκομματικός «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ
Σε δύσκολη άσκηση εσωκομματικής ισορροπίας εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή των οκτώ  βουλευτών που θα αναλάβουν κοινοβουλευτικά αξιώματα και επιτελικούς ρόλους. Μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» ο κ. Νίκος Βούτσης για την θέση του Προέδρου της Βουλής και ο κ. Τάσος Κουράκης για την θέση του Α’ αντιπροέδρου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην θέση του γραμματέα της ΚΟ καθώς το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένο ανάμεσα στον κ. Χρήστο Μαντά και τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Ο κ. Μαντάς υπήρξε γραμματέας κατά την προηγούμενη περίοδο και ανήκει στην «φιλοπροεδρική» πτέρυγα της ομάδας των 53! Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να βάζει βέτο για την παραμονή στην θέση του κρατώντας όμως ίσες αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους.  

Κλείσιμο
Επίσης, την υποψηφιότητα του κ. Μαντά φέρεται να στηρίζει σθεναρά και ο προτεινόμενος για Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ομως αρκετά στελέχη πέριξ του πρωθυπουργού «χρεώνουν» στον κ. Μαντά τις 25 ανεξαρτητοποιήσεις του Αυγούστου και προωθούν την υποψηφιότητα του κ. Φάμελλου. Υποστηρίζουν ότι το κρίσιμο πόστο του γραμματέα επιβάλλεται να το αναλάβει πρόσωπο από τον στενό πυρήνα των «προεδρικών» και αντιπροτείνουν στον κ. Μαντά, θέση αντιπροέδρου ή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Οι καθοριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρίαση που διεξάγεται αυτή την ώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή και θα επισημοποιηθούν στην συνεδρίαση της ΚΟ που ξεκινά στις 14:30. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν να στηθεί κάλπη.

Η ανάδειξη του νέου γραμματέα κρίνεται καθοριστική καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί και η πλήρωση των επόμενων επιτελικών θέσεως.

Για το αξίωμα του Β’ και Γ’ αντιπροέδρου «ακούγονται» τα ονόματα των Γιώργου Βαρεμένου, Χαράς Καφαντάρη καθώς επίσης και των προερχόμενων από την λεγόμενη ομάδα των 53 Μάκη Μπαλαούρα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Τα ονόματα των δύο τελευταίων όπως και αυτό του κ. Κώστα Μπάρκα βρίσκονται και στην λίστα με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.  Επίσης, αν ο κ. Φάμελλος δεν γίνει γραμματέας της ΚΟ τότε πιθανότατα θα αναλάβει το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Από την πλευρά της ΝΔ δεν αναμένονται αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Για την θέση του τέταρτου αντιπροέδρου θα προταθεί ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα αναλάβουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνης Γεωργιάδης.

Η Χρυσή Αυγή θα προτείνει για την θέση του πέμπτου αντιπροέδρου τον κ. Γιάννη Αϊβατίδη ο οποίος όμως δεν αναμένεται να εκλεγεί καθώς θα καταψηφίσουν τα υπόλοιπα κόμματα.
Από το ΠΑΣΟΚ θα προταθεί ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός ως αντιπρόεδρος ενώ οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα αναλάβουν πρώτος και δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αντίστοιχα.

Τέλος, το ΚΚΕ προωθεί για την θέση του αντιπροέδρου τον κ. Γιώργο Λαμπρούλη ενώ εκπρόσωποι στην Ολομέλεια θα είναι οι κ.κ. Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης