Ποιοι ζητούν από τον Πιτέλλα «στοπ» στο φλερτ των Ευρωσοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι ζητούν από τον Πιτέλλα «στοπ» στο φλερτ των Ευρωσοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει συνεργασία, ή και κάτι περισσότερο, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Ποιοι ζητούν από τον Πιτέλλα «στοπ» στο φλερτ των Ευρωσοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ
Αναταράξεις και αντιδράσεις στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία,  προκαλούν οι παρασκηνιακές κινήσεις του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Τζιάννι Πιτέλλα, να επιδιώξει συνεργασία, ου μην και ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η σχετική συζήτηση έχει προκύψει μετά την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημόνιο και ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες, όπως ο Φρανσουά Ολάντ και άλλοι φέρονται να επιθυμούν την μερική ή και ολική ένταξη του κυβερνώντος κόμματος στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η κινητικότητα όμως αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους τους εδώ σοσιαλδημοκράτες. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξεπλάγη μόλις διαπίστωσε ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και συζητήσεις, καθώς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι κοντά στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά κινείται και προς εχθρικές πολιτικά και ιδεολογικά κατευθύνσεις.

Κλείσιμο
Μάλιστα η ενόχληση παίρνει διαστάσεις, καθώς η κίνηση «PES Activists Greece», που είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αποτελείται από νέους και έχει έντονη παρουσία στις δραστηριότητές του  απέστειλε μακροσκελή επιστολή στον κ. ΠΙτέλλα, επισημαίνοντάς του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική οικογένεια της σοασιαλδημοκρατίας, ότι αρνήθηκε μάλιστα μετά τις τελευταίες εκλογές να συζητήσει με τις προοδευτικές και δυνάμεις και επέλεξε να συνεργαστεί με το «ακροδεξιό, ακραίο και συνωμοσιολογικό κόμμα των ΑΝΕΛ», όπως λένε.

«Πιστεύουμε βαθιά ότι μια θέση στην οικογένειά μας αξίζουν αυτοί που μοιράζονται το κοινό μας όραμα και όχι αυτοί οι οποίοι συνέβη να κερδίσουν την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές. Στο τέλος της ημέρας, η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια κοινή υπόθεση αξιών και όχι αριθμών. Οι αριθμοί αλλάζουν αλλά οι αξίες κάνουν τον κόσμο να αλλάξει» τονίζουν, ζητώντας από τον κ. Πιτέλλα να μην προχωρήσει τις συζητήσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρούμε ότι είναι μια αχρείαστη κίνηση αβροφροσύνης να προσφέρουμε μια θέση στην πολιτική μας οικογένεια στον άνθρωπο που τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε στα πλαίσια του συνεδρίου «Transform Europe” στη Φλωρεντία ότι «η σοσιαλδημοκρατία είναι εκτός βηματισμού της ιστορίας» και ότι «η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης» καταλήγουν.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Προς κ. Gianni Pittella, Πρόεδρο της Κ.Ο. της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σοσιαλδημοκρατία: Υπόθεση κοινών αξιών, όχι αριθμών

Αγαπητέ Gianni,

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να σου απευθύνουμε αυτό το γράμμα όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς σου ως ηγέτη της προοδευτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ως ενός θερμού υποστηρικτή του ελληνικού λαού και πολύ καλού φίλου των PES ACTIVISTS Eλλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στην Αθήνα στο περιθώριο του SD40, μας τόνισες ότι αναμένεις τις σκέψεις και θέσεις μας. Υπό το πρίσμα λοιπόν της φημολογούμενης «πρόσκλησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σου γράφουμε αυτή την επιστολή για να αναδείξουμε ένα ζήτημα θεμελιώδες για την πολιτική ταυτότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Πιστεύουμε ότι η Σοσιαλδημοκρατία είναι ένα ζήτημα κοινών αξιών και όχι αριθμών. Συνεπώς, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την πολιτική μας οικογένεια. Λόγοι που δε σχετίζονται με τις διαφορές του μακρινού παρελθόντος αλλά συνδέονται στενά με την παρούσα πολιτική πραγματικότητα, την ιδεολογική, αισθητική, ακόμα και ηθική απόσταση μεταξύ της προόδου και του λαϊκισμού και τη συνεχιζόμενη, καθ’ όλα συνειδητή συμμαχία μεταξύ του κυρίου Τσίπρα και των ακροδεξιών ρατσιστών και συνωμοσιολόγων των ΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να γίνει ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έπειτα Πρωθυπουργός μετατρέποντας το κίνημα κατά της λιτότητας σε αμφισβήτηση των πιο βασικών φιλοευρωπαϊκών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ήταν ο κ. Τσίπρας εκείνος ο οποίος ονόμασε τον κ. Ολάντ «Ολαντρέου», προσπαθώντας να αποδείξει ότι η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει «πεθάνει», εκείνος ο οποίος συνέκρινε το ΠΑΣΟΚ με τη χούντα και τους υπουργούς με δικτάτορες όπως ο Πινοσέτ, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τις στενές σχέσεις του κόμματός του με καθεστώτα αμφίβολης δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Καθ’ όλη τη μακρά ιστορία των ιδεολογιών, ήταν πάντα σημαντικό να διακρίνει κανείς τους σοσιαλιστές από τους λαϊκιστές, ακόμα και όταν οι τελευταίοι είχαν το σημαντικό πλεονέκτημα της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Η οκτάμηνη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μάλλον ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά απογοητευτικό είναι ότι προκάλεσε πόνο και δυστυχία στους ανθρώπους εκείνους που διακήρυσσε ότι θα προστατεύσει. Το αποκορύφωμα αυτής της «Πορείας προς τον Λαϊκισμό»  ήταν η διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου, σε μια άνευ προηγουμένου ακατανόητη επιλογή, υπό ακραίες οικονομικές συνθήκες, με θολό ερώτημα και χωρίς καμία προετοιμασία ή χρόνο για δημοκρατικό διάλογο. Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, την επικίνδυνη πόλωση μεταξύ των πολιτών, σε μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, απειλώντας ανοιχτά το επίτευγμα της Ευρωζώνης, το μέλλον του λαού μας και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αν η Ελλάδα παραμένει και σήμερα μέλος στην Ευρωζώνη, αυτό οφείλεται κατά βάση στο πολιτικό σθένος και την αλληλεγγύη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να διασφαλίσουν την ενότητα, ενώ οι Συντηρητικοί ζητούσαν το Grexit και οι ευρωπαίοι αριστεριστές σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης στα εθνικά τους Κοινοβούλια.

Παρ’ όλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου που ακολούθησε την ψήφο του «Όχι», ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τον κύριο αντίπαλό του και το μόνιμο στόχο των επιθέσεών του. Αυτό δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε. Ως Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες, δε θα ξεχάσουμε ποτέ τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα απέναντι στον Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων Ευρωεκλογών, όταν δίναμε τη μάχη «πόρτα-πόρτα» για τον Μάρτιν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια των μακρών διαπραγματεύσεων για τα τρία προγράμματα διάσωσης, όταν ο Μάρτιν Σούλτς κατηγορούταν απαράδεκτα ως «νεοφιλελεύθερο όργανο της Μέρκελ».. Η σημαντική προσφορά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου δεν άλλαξε τη θέση του κυρίου Τσίπρα, καθώς επέμεινε στις κατηγορίες του εναντίον των Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ για αυτό το οποίο ήταν στην πραγματικότητα η αποτυχία της δικής του λαϊκιστικής εκδοχής της «θεωρίας παιγνίων» και η αποκάλυψη των συνεπειών των ψεμάτων του.

Ο κ. Τσίπρας, την περασμένη Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό, ακραίο και συνωμοσιολογικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Δεν ήταν υποχρεωμένος ούτε από το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε από την ιδεολογία του να πράξει έτσι. Ήταν ξεκάθαρα επιλογή του. Ενώ αδικαιολόγητα αρνούνταν κάθε συζήτηση με προοδευτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, επέλεξε να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμένο, τον άνθρωπο που κάνει καριέρα διακονώντας ότι «μας ψεκάζουν», πριν ακόμα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα και φυσικά χωρίς καμία συμφωνία για προοδευτικές πολιτικές αλλαγές. Ακόμα χειρότερα, στελέχωσε το Υπουργικό του Συμβούλιο με αντιευρωπαϊστές, αντισημίτες που ασειεύονται με το Oλοκαύτωμα, ομοφοβικούς και εθνικιστές. Είναι πραγματικά εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν οι σύντροφοι του Nigel Farage και του David Cameron με τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, που πρεσβεύει η οικογένειά μας.

Τέλος, θεωρούμε ότι είναι μια αχρείαστη κίνηση αβροφροσύνης να προσφέρουμε μια θέση στην πολιτική μας οικογένεια στον άνθρωπο που τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε στα πλαίσια του συνεδρίου «Transform Europe” στη Φλωρεντία ότι «η σοσιαλδημοκρατία είναι εκτός βηματισμού της ιστορίας» και ότι «η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης». Ως Ακτιβιστές του PES, πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε πραγματικά περήφανοι για την ιδεολογία μας και τη σημαντική προσφορά της στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια Κοινωνική Ευρώπη με δικαιώματα, βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοπρεπείς δουλειές, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Για μια Ελλάδα δίκαιη και αναγεννημένη και μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, όχι της λιτότητας και της διαίρεσης. Πιστεύουμε βαθιά ότι μια θέση στην οικογένειά μας αξίζουν αυτοί που μοιράζονται το κοινό μας όραμα και όχι αυτοί οι οποίοι συνέβη να κερδίσουν την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές. Στο τέλος της ημέρας, η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια κοινή υπόθεση αξιών και όχι αριθμών. Οι αριθμοί αλλάζουν αλλά οι αξίες κάνουν τον κόσμο να αλλάξει.

 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

PES Activists Greece
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης