«Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας»: Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες

«Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας»: Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες

Αναντίστοιχη η ανταπόκριση με το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές - Το «παρών» έδωσαν Κωνσταντοπούλου, Βούτσης, Σκουρλέτης και Κορωνάκης

«Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας»: Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες
Με βασικό σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας. Γκρεμίζουμε τη λιτότητα», χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στην χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα που οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου. 

Ωστόσο η συμμετοχή του κόσμου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των διοργανωτών και κατά γενική ομολογία ήταν αναντίστοιχη με το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και τις πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες εκτυλίχθηκε η πρωτοβουλία.

Κλείσιμο


Αν και την πρωτοβουλία πήραν ομάδες πολιτών μέσω του διαδικτύου και το ΜΕΤΑ, ήταν γνωστό ότι είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Ήταν δε η πρώτη απόπειρα για μαζική διαδήλωση μετά τις συγκεντρώσεις του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά ο κόσμος ήταν εμφανώς λιγότερος. Ήταν σε κάθε περίπτωση μία προσπάθεια να εισαχθεί και ο λαικός παράγοντας στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως στήριξη στην κυβέρνηση και ένα ακόμη επιχείρημα έναντι των εξοντωτικών απαιτήσεων των δανειστών.



Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν όλες οι «φυλές» της Αριστεράς πλην ΚΚΕ, κάτι που φαινόταν και στην ποικιλία των συνθημάτων: στήριξη στην κυβέρνηση, εχθρότητα στους δανειστές και και στην γερμανική κυβέρνηση, συνθήματα κατά της τρόικας εσωτερικού, συνθήματα κατά του χρέους και αίτημα για διαγραφή αλλά και προτροπή για ρήξη στις διαπραγματεύσεις και έξοδο από το ευρώ. Κοινό πάντως ήταν το "όχι" σε νέα μέτρα λιτότητας, "όχι" σε εκβιασμούς που στήνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, επιδιώκοντας να κάμψουν τις αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το βασικό σύνθημα του ΜΕΤΑ που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοργάνωση ήταν "Οι λαοί ΔΕΝ πωλούνται, Η χώρα, οι εργαζόμενοι ΔΕΝ χρωστούν και ΔΕΝ εκβιάζονται". Στο σχετικό κάλεσμα αναφερόταν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας, να αποφασίζει για το μέλλον του. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στην προσπάθεια να αποφύγει τις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα βήματα πίσω. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξει σε όλους ότι το πείραμα απέτυχε. Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας νηστικά στα σχολεία, για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δεν ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα. Κάθε βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών σημαίνει πολλά βήματα πίσω στη δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές".




«Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ 

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν η πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι υπουργοί κ.κ. Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης και δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κομματικά στελέχη με πρώτο τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη. Σε δήλωσή του στο Mega o κ. Βούτσης ανέφερε: «Η κυβέρνηση εργάζεται για μία έντιμη συμφωνία, όσο δύσκολη κι αν είναι, που θα είναι βιώσιμη και θα δίνει προοπτική στη χώρα και το λαό. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα, όλες οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό δείχνουν ότι και από την πλευρά τους αυτή την αποφασιστική στάση την μετρούν πάρα πολύ».Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όσοι και όσες συγκεντρώθηκαν  στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας,  δίνουν  μήνυμα αντίστασης στους εκβιασμούς και στην καλλιέργεια φόβου, δείχνοντας έμπρακτα ότι κανείς  δεν μπορεί να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να αποφασίζει για το μέλλον του. Η στήριξη από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι το πιο ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης