Τι κρύβει η πρωτοφανής επίθεση στον Στουρνάρα

Τι κρύβει η πρωτοφανής επίθεση στον Στουρνάρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αντιδημοκρατική η παρέμβαση Στουρνάρα - Νίκος Παππάς: Ο διοικητής της ΤτΕ πρέπει να παραμείνει στα όρια της αποστολής του - Ραχήλ Μακρή μηνύει Στουρνάρα - Θανάσης Πετράκος: Να εξεταστεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο διοικητής της ΤτΕ - Με επιφυλάξεις η αντίδραση του Βαρουφάκη 

Τι κρύβει η πρωτοφανής επίθεση στον Στουρνάρα
Χαρακτηριστικά συντονισμένης κυβερνητικής επίθεσης κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, λαμβάνουν οι ευθείες βολές από μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την έκθεση για την νομισματική πολιτική που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα.

Έως αυτή την στιγμή ανακοινώσεις ή δηλώσεις κατά του κεντρικού τραπεζίτη που βρίσκεται στην Φρανκφούρτη, εκπροσωπώντας την χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, έχουν κάνει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος, η βουλευτής Ραχήλ Μακρή και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Κουμουνδούρου, Αλέκος Καλύβης.

Αρκετοί εκτιμούν πως οι επιθέσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και πως η επιχείρηση αποδόμησης του κεντρικού τραπεζίτη δεν πρέπει να διαχωρίζεται από τις οριακές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Υποστηρίζουν δε πως σε αυτό το οριακό σημείο η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να έχει στο τιμόνι της ΤτΕ ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης.
 
Κλείσιμο
ΣΥΡΙΖΑ: ο διοικητής της ΤτΕ ξεπερνά τα θεσμικά του όρια και περιορίζει την κυβέρνηση

Το απόγευμα της Τετάρτης η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Και ο Νίκος Παππάς κατά Στουρνάρα 

Να μείνει προσηλωμένος στα όρια της αποστολής του και να δείξει ουδετερότητα κάλεσε, όμως, το βράδυ της Τετάρτης τον κεντρικό τραπεζίτη και ο Νίκος Παππάς.

Όπως έγραψε στο Twitter o δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού  μίλησε στο Channel 4 και αναφερόμενος στο θέμα της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας είπε πως ο Γιάννης Στουρνάρας «πρέπει να παραμείνει στα όρια της αποστολής του».

Το tweet του κ. Μέισον


Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αντιδημοκρατική η παρέμβαση Στουρνάρα

Το έναυσμα των επιθέσεων έδωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος στην οποία παρέστη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Πρόεδρος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική της χώρας, επιστρέφοντάς την ως «μηδέποτε παραληφθείσα» και με συνοδευτικό... βαρύτατες καταγγελίες για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η κίνηση αυτή της κυρίας Κωνσταντοπούλου έχει φυσικά ύψιστη πολιτική και συμβολική σημασία, ωστόσο δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα ως προς το περιεχόμενο και τον απόηχο της έκθεσης, η οποία έχει ήδη δημοσιοποιηθεί επισήμως.
 
Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».
 
Η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε ευθέως τον κ. Στουρνάρα πως παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το διαπραγματευτικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, καθώς σπεύδει να υποστηρίξει πως πρέπει να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία.
 
«Προβαίνει σε μια σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις, οι οποίες αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» ανέφερε  χαρακτηριστικά, για να διαβάσει απόσπασμα της έκθεσης Στουρνάρα που, σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της.
 
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος διάβασε αποσπάσματα της έκθεσης του διοικητής της ΤτΕ, στα οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο επιστροφής σε «κύκλο ύφεσης» και προσθέτει πως «η ΤτΕ υποστηρίζει ακράδαντα ότι η σύναψη βιώσιμης και σταθερής συμφωνίας είναι ιστορική... η σύναψη βιώσιμης και ισχυρής συμφωνίας θα διαμορφώσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στις αγορές…».
 
Θανάσης Πετράκος: να εξεταστεί από την Επιτροπή ο διοικητής της ΤτΕ
 
Επιπροσθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος στην ίδια συνεδρίαση ζήτησε να κληθεί άμεσα ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο για το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά και για την υπόθεση Siemens και του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρότεινε μάλιστα πως την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να τον καλέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού.
 
Ραχήλ Μακρή μηνύει Στουρνάρα
 
Την σκυτάλη από την κα. Κωνσταντοπούλου έλαβε η κυρία Ραχήλ Μακρή που σε ανακοίνωσή της κατά του κ. Στουρνάρα αναφέρει πως «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες, όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν» και προαναγγέλλει μήνυση εις βάρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι προωθεί το Grexit, αλλά και πως με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. Για το λόγο αυτό, η κυρία Μακρή ανέφερε ότι το πρωί της Πέμπτης θα καταθέσει μήνυση εις βάρος του κ. Στουρνάρα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σε ανακοίνωσή της, η κυρία Μακρή υπενθυμίζει στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες, όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν».

Παράλληλα, ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις παρατηρήσεις Στουρνάρα ότι η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit, σχολίασε πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά, αντίθετα, δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».
 
Η πλήρης ανακοίνωση της Ραχήλ Μακρή
 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποσαφηνίσει την Ελληνική διαπραγματευτική θέση με τους θεσμούς στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης και όχι απλά συμφωνίας.
 
Παράλληλα η σαράντα επτά σελίδων πρόταση περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας με υφεσιακά μέτρα και καταδίκης της κοινωνίας στα αρνητικά αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης απορρίφθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
Φαίνεται ότι η θέση του Πρωθυπουργού ότι: "Τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η ολιγαρχία", θορύβησε ορισμένους οι οποίοι εξαπέλυσαν τους πολικούς υποτακτικούς τους σε εκστρατεία παραπληροφόρησης και οικονομικού εκφοβισμού των πολιτών.
 
Στο πλαίσιο αυτό η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι: «Η αποτυχία ενός deal θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και Grexit» ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και εντάσσεται στο σύνολο εκβιαστικών πιέσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί μια κοινωνικά και οικονομικά επαίσχυντη πρόταση.
 
Δεν είναι δυνατόν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της ΤτΕ να αγνοεί ότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνθήκη λειτουργίας αυτής η έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται έξοδο της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη στιγμή μάλιστα που ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δηλώνει: «Οι συνθήκες δεν προβλέπουν Grexit. Να μην μπούμε σε άγνωστα μονοπάτια»
 
Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να βασίζει την τραπεζική ρευστότητα στον έκτακτο μηχανισμό ELA, τον οποίο κάποιοι μέχρι εχθές αγνοούσαν και λοιδορούσαν, και να υφίστανται εμπρηστικές δηλώσεις πανικού που θα αυξήσουν την εκροή καταθέσεων πέραν των 30 δισ. ευρώ που διαπίστωσε ο κ. Στουρνάρας για το διάστημα Οκτωβρίου 2014-Απριλίου 2015, χωρίς να μας διευκρινίζει εάν έχει πράξει το παραμικρό για να ανασχέσει το φαινόμενο.
 
Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου στο σύνολο των δηλώσεων που διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού.
 
Ως εκπρόσωπος των πολιτών θα αναλάβω όλες τις θεσμικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που κρίνονται επιβεβλημένες για να στηρίξω την εθνική προσπάθεια χωρίς εκβιαστικά διλλήματα συμφωνιών που αποκλίνουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και στοχεύουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών».
 
Αλέκος Καλύβης: συνδράμει στις προσπάθειες των δανειστών
 
Για «συνδρομή» στην προσπάθεια των δανειστών και όχι της κυβέρνησης κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα και ο κ. Αλέκος Καλύβης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει να σκέφτεται περισσότερο σαν Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου και να υπερασπίζεται μια πολιτική  η οποία κατέστρεψε τη χώρα και την κοινωνία και η οποία αποδοκιμάστηκε από τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για να προσθέσει «Τα  υπογραφόμενα από τον ίδιο συμπεράσματα της ενδιάμεσης έκθεσης για την νομισματική πολιτική , δίνουν την εντύπωση ότι  συνδράμει και ο ίδιος σε μια προσπάθεια που αναπτύσσεται διεθνώς και στη χώρα μας να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός και να πιεστεί η κυβέρνηση να υπογράψει άρον-άρον μια συμφωνία ,ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, στο όνομα του να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα.

Εκείνο που δεν θέλει να καταλάβει ο κ.Στουρνάρας είναι  ότι τα χειρότερα έχουν ήδη επισυμβεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας και με την δική του συνδρομή. Η  Ελλάδα δεν θα γίνει μια φτωχή χώρα όπως επισημαίνει διότι είναι ήδη μια φτωχή χώρα με μια εξαντλημένη οικονομία και κοινωνία  από τις πολιτικές των μνημονίων , κατάσταση από την οποία προσπαθεί με τεράστιες δυσκολίες η ελληνική κυβέρνηση να απεμπλέξει τη χώρα  και γιαυτό χρειάζεται μια  προωθητική συμφωνία που να δίνει λύση και προοπτική στη χώρα . Καλό θα ήταν ο κ. Στουρνάρας, να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος  και με τις -πολιτικής σκοπιμότητας-  κινήσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ενάντια στη χώρα μας».

Με επιφυλάξεις η αντίδραση του Βαρουφάκη 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από το Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης και ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση της ΤτΕ, είπε πως στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών. 

«Η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές : οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν την απλή αυτή αρχή», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης