Σύγκρουση Ζωής με Κυριάκο, Ντόρα και Μητσοτάκη

Σύγκρουση Ζωής με Κυριάκο, Ντόρα και Μητσοτάκη

Η Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «υιοθέτησης» θέσεων της Χρυσής Αυγής τον εγκάλεσε λέγοντας πως κάνει χρήση του προνομίου που έχει ο πατέρας του να διατηρεί προσωπικό γραφείο εντός του Κοινοβουλίου - Διαβάστε τα όσα ακολούθησαν

Σύγκρουση Ζωής με Κυριάκο, Ντόρα και Μητσοτάκη
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λειτουργεί σαν «οδοστρωτήρας» σε ζητήματα τα οποία θεωρεί κοινωνικής, κοινοβουλευτικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Τη συγκεκριμένη παραδοχή όμως φαίνεται να μην την αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη με αποτέλεσμα στο περιθώριο της χθεσινής επεισοδιακής συνεδρίασης της Ολομέλειας να υποστούν την μήνιν της Προέδρου.

Κλείσιμο
Η αρχή έγινε με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο υπενθύμισε την υπόθεση Siemens και τις καταγγελίες που τον θέλουν να δέχεται ως δώρο την τοποθέτηση τηλεφωνικού κέντρου, ακολούθησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ενώ το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τον οποίο είπε ότι αρνείται να αποχωρήσει από το γραφείο που του είχε παραχωρήσει η Βουλή.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου απαντώντας σε αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «υιοθέτησης» θέσεων της Χρυσής Αυγής τον εγκάλεσε λέγοντας πως κάνει χρήση του προνομίου που έχει ο πατέρας του να διατηρεί προσωπικό γραφείο εντός του Κοινοβουλίου.

«Πριν τέσσερα χρόνια, με δική μου πρωτοβουλία, ζητούσα να παραιτηθούμε των βουλευτικών μας αυτοκινήτων και των αποδοχών απ' τις Επιτροπές» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Μπορεί να μην ήσασταν καν στη Βουλή τότε- αλλά να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε για προνόμια. Οι πιο πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίστηκαν καν την άποψη του πρωθυπουργού να καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα- αλλά επειδή υπάρχει και η προσωπική διαδρομή του καθενός, να είστε προσεκτικοί». «Είναι δικαίωμά σας να κάνετε καλύτερη χρήση των χώρων της Βουλής. Μάλλον εμπάθεια και μικρότητα δείχνει η τοποθέτησή σας, παρά διάθεση για υπερβάσεις που χρειάζεται η Βουλή», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που να τα πήρε απ' τη SIEMENS, ή να του έκανε δώρο η εταιρεία τηλεφωνικό κέντρο για το γραφείο του, ή που να ανέλαβε να κουβαλά ή να εισπράττει μαύρα χρήματα για την SIEMENS» ανταπάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος της Βουλής. «Αυτό που σας έχει ενοχλήσει, σήμερα, δεν είναι η ονομαστική ψηφοφορία, αλλά ο λογιστικός έλεγχος του χρέους- και θα δούμε ποιοί χρέωσαν ποιους, πώς αποτιμάται το χρέος σήμερα, ποιοι πήραν τα δάνεια, για ποιους σκοπούς και ποιοί πήραν τις συμβάσεις των μιζών» συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, για να επανέλθει στο ζήτημα του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Και απ' τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που διατηρούν γραφείο στη Βουλή ζήτησα να αποχωρήσουν και να ελευθερώσουν αυτούς τους χώρους, για να έχουν χώρους οι βουλευτές να διαβάζουν τα νομοσχέδια. Οι απαντήσεις που έχω λάβει είναι του κ. Σημίτη -που υπενθυμίζει πως έχει υπάρξει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης και με θέτει προ των ευθυνών μου για την επιλογή μου να αλλάξει γραφείο-, του κ. Παπανδρέου -που δέχεται- και του κ. Μητσοτάκη -που επικαλείται την κοινοβουλευτική του ιστορία και μου ζητεί να αναθεωρήσω. Όλα αυτά καταδεικνύουν πως και μέσα στο Κοινοβούλιο έχουν δημιουργήσει κάποιοι βαρονικό καθεστώς που δεν συνάδει και προσάδει στη δημοκρατική λειτουργία».

«Λυπάμαι που πέσατε τόσο χαμηλά» αντέτεινε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Για τα ζητήματα που θέσατε έχω δώσει απαντήσεις επανειλημμένως, αρνούμαι όμως κατηγορίες πως έχω πάρει οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Και εν πάση περιπτώσει, στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη» προσέθεσε και κατέληξε: «Αν απολαμβάνει ένα προνόμιο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά από 60 χρόνια κοινοβουλευτικής διαδρομής, του το επιτρέπει ο Κανονισμός. Μπορώ να κάνω και εγώ προσωπικές αναφορές, αλλά δεν θα το κάνω, διότι οικογενειακή ευθύνη δεν υφίσταται».
 
Σφοδρή ήταν και η αντιπαράθεση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δύο βουλευτές αντάλλαξαν αιχμηρές ατάκες, με αφορμή τη διαφωνία τους που ξεκίνησε μία ημέρα νωρίτερα, όταν η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε σε δημοσιογράφους τη δυσαρέσκειά της γιατί η πρόεδρος της Βουλής δεν υπέγραψε το αίτημά της για να ταξιδέψει στο Παρίσι για την πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και τα όσα η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε πει νωρίτερα, στην κόντρα της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κάντε τη δουλειά σας και αφήστε τις ύβρεις και τη λάσπη σε άλλους» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη.

«Αντιλαμβάνομαι ότι το στραπάτσο που πάθατε σήμερα ήταν μεγάλο και ότι ο εκνευρισμός σας, σας έφερε στην κατάσταση να πρέπει να λειτουργήσετε με τη λογική ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, στην προσπάθεια να συσπειρώσετε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό θα το κάνετε έχοντας πάντοτε στο μυαλό σας ότι ο θεσμικός σας ρόλος είναι συγκεκριμένος. Και δεν είναι αυτός με τον οποίο λειτουργείτε τον τελευταίο καιρό», είπε ενώ για την «έξωση» στον πατέρα της σημείωσε «Αν εσείς πιστεύετε ότι μία δική σας απόφαση μπορεί να καταργεί τον κανονισμό, είστε βαθιά νυχτωμένη».  

Σε εκείνο το σημείο την προέτρεψε να παραιτηθεί αν θέλει, να γίνει μία απλή βουλευτής και να «βάλετε έναν άλλο Χριστιανό σε αυτή τη θέση», φράση που δεν την άφησε να... πέσει κάτω η κυρία Κωνσταντοπούλου. «Εχετε προτίμηση επί του θρησκεύματος του προέδρου της Βουλής;», ρώτησε τη βουλευτή της ΝΔ, η οποία της απάντησε: «Ατυχήσατε, μιλάτε με άνθρωπο που έχει δώσει εξετάσεις. Οταν φτάσετε τις μάχες που έχω δώσει εγώ, τότε θα μιλάτε!».

«Φαντάστηκα ότι όταν πήρατε το λόγο επί προσωπικού, θέλατε να απαντήσετε σε κάποια προσωπική προσβολή, δεν φαντάστηκα ότι θα θέλατε να απευθύνετε προσωπικές προσβολές», της απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες επιστολές που αποδεικνύουν ότι ουδέποτε υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα της κυρίας Μπακογιάννη για την κοινοβουλευτική αποστολή.

Ωστόσο, για τέτοιου είδους αποστολές που εντάσσονταν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας τα αιτήματα αποστέλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και όχι από τους ίδιους τους βουλευτές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης