ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τα γκάλοπ, καντρίλιες για τη διαπραγμάτευση του χρέους

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τα γκάλοπ, καντρίλιες για τη διαπραγμάτευση του χρέους

Επίθεση για την έλευση της τρόικας

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για τα γκάλοπ, καντρίλιες για τη διαπραγμάτευση του χρέους
Κλίμα αισιοδοξίας δημιουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αλλεπάλληλα γκάλοπ που φέρνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται σταθερά της ΝΔ, αλλά και να «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία.

Το στοιχείο αυτό μετριάζει μεν, αλλά δεν εξαφανίζει τις εσωκομματικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη στροφή, που επεξεργάζεται η ηγεσία του στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων, που θα κάνει μια αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς.

Κλείσιμο
Οι δύο βασικοί εκφραστές των αντίστοιχων απόψεων, που συγκρούονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιάννης Δραγασάκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, βρήκαν την ευκαιρία να στείλουν τα μηνύματά τους, διατηρώντας μεν τη διαφωνίας τους, αλλά σε μάλλον ήπιους τόνους σχετικά με το παρελθόν.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος του κόμματος και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, με εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου, αλλά και ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση, ωστόσο διευκρίνισε ότι «αντί για ‘‘κούρεμα”, μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης είναι δυνατόν ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ.

Σημειωτέον ότι υπέρ της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής του χρέους ακόμη και στα 100 χρόνια, έχει ταχθεί και ο Γιώργος Σταθάκης, που επίσης θέλει απεγκλωβισμό από τη στρατηγική του «κουρέματος», το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι προς κράτη και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μοιραίες συγκρούσεις και αδιέξοδο, όπως λέει η ηγετική ομάδα.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν μάλιστα ότι μια μεγάλη επιμήκυνση οδηγεί ουσιαστικά στη δραστική μείωση του χρέους και κυρίως των ετήσιων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή του, όπερ σημαίνει ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να εφαρμόσει το βασικό της πρόγραμμα.

Από την άλλη ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας, ο κ. Λαφαζάνης υπεραμύνεται σθεναρά του στόχου για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αν και δεν το θέτει σε άρρηκτη σχέση με μονομερείς ενέργειες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομακρύνει άμεσα την τρόικα και θα ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση επί του χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, όπως ορίζει το πρόγραμμα μας. Εμείς τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, που θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός, θα τις τιμήσουμε και θα τις υλοποιήσουμε, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις απειλές και τους εκβιασμούς που ενδεχομένως δεχθούμε» σημείωσε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

Επίθεση για την έλευση της τρόικας

Με αφορμή την έλευση της τρόικας ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Η νέα επίσκεψη της τρόικας έρχεται να ισοπεδώσει τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια» σημειώνει σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι «οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο δεν είναι αρκετές, όχι μόνο δεν ανατρέπουν το υφιστάμενο μνημονιακό πλαίσιο, αλλά το διαιωνίζουν. Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση της "έκτακτης" εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζοντας, όμως, παράλληλα την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «αυτό που γίνεται παραπάνω από ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην υλοποίηση του μνημονίου με κάθε κόστος και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι μπορεί να παρεκκλίνει ουσιαστικά από αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης