Αύριο αποφασίζει η Βουλή πότε θα συζητηθεί η άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών

Αύριο αποφασίζει η Βουλή πότε θα συζητηθεί η άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών

Η έγγραφη «παράκληση» των ανακριτριών για επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αλλάζει τα δεδομένα - Επίθεση Βούτση στην κυβέρνηση ότι βάζει στις καλένδες το σκάνδαλο Μπαλτάκου-Σαμαρά

Στους 77 οι νεκροί από τη νέα έκρηξη του Μεράπι
Αύριο αποφασίζει η Βουλή πότε θα συζητηθεί η άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών
Σε ήρεμα κοινοβουλευτικά νερά αναμένεται να πλεύσει η κυβέρνηση έως τις επερχόμενες εκλογές καθώς τα «καυτά» νομοσχέδια έχουν μετατεθεί για τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσει η Ολομέλεια (πιθανότατα 28 Απριλίου με 9 Μαϊου), έως ότου διακόψει τις λειτουργίες της για τις εκλογές, θα ψηφιστούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα νομοσχέδια και κυρίως εκείνα που δεν περιλαμβάνουν μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους.

Πιο αναλυτικά,  εως την Δευτέρα 5 Μαϊου που συνεδριάζει το Eurogroup θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα περιλαμβάνει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής (καταγραφή εσόδων εξόδων και όχι νέα μέτρα) έως το 2018 μαζί με τις εκτιμήσεις του δημοσιονομικού κενού κάθε έτους. Το κείμενο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή και λόγω πίεσης χρόνου δεν αποκλείεται να συζητηθεί με κατεπείγουσα διαδικασία.

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, εως τις 30 Απριλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί η ευρωπαϊκή οδηγία που αλλάζει ριζικά το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.

Πέραν αυτών, εως τις 9 Μαΐου πρέπει να έχουν ψηφιστεί και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πρώτο «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Το δεύτερο, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα αφορά το νέο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων και χωροταξικού σχεδιασμού.

Άρσεις ασυλιών

Επιπροσθέτως, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια των αιτήσεων άρσης ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε να μετατίθενται μετά τις εκλογές προκειμένου να μην διαταραχθεί το πολιτικό κλίμα από πιθανή δημοσίευση νέας υποκλαπείσας συνομιλίας. Όμως, η έγγραφη παράκληση των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση για επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενδεχομένως  να ανατρέψει τον προγραμματισμό. Σε κάθε περίπτωση, η Διάσκεψη των Προέδρων στην αυριανή συνεδρίαση θα αποφασίσει εάν θα εντάξει στο εβδομαδιαίο δελτίο την συζήτηση των αιτήσεων άρσης ασυλίας των: Αρ. Ματθαιόπουλου, Χρ. Αλεξόπουλου, Πολ. Ζησινόπουλου, Αντ. Γρέγου και Κων. Μπαρμπαρούση.

Μετά τις εκλογές η κοινοβουλευτική… κόλαση

Η κοινοβουλευτική «άπνοια» θα διακοπεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου όταν στην Βουλή θα ξεκινήσει η συζήτηση των προαπαιτούμενων  για τις εκταμιεύσεις των υποδόσεων του καλοκαιριού.

Από αυτά, την κυβερνητική πλειοψηφία θα απειλήσει κυρίως το σχέδιο νόμου για την «μικρή» ΔΕΗ που θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες και το ασφαλιστικό που θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπή των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων. Επιπροσθέτως, σφοδρές πολιτικές συρράξεις θα πυροδοτήσουν οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον νέο τρόπο ανάδειξης διευθυντών στο Δημόσιο καθώς και η συνέχιση της «μαραθώνιας» συζήτησης του «αντιρατσιστικού». Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόωρη λειτουργία θερινών κοινοβουλευτικών τμημάτων, διαδικασία που παραδοσιακά διευκολύνει την ψήφιση «αιχμηρών» νομοσχεδίων.

 
Βούτσης: Δεν μπορεί να μπει στις καλένδες το σκάνδαλο Μπαλτάκου-Σαμαρά
 

«Δεν μπορεί να μπουν στις καλένδες τόσο η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το σκάνδαλο Μπαλτάκου-Σαμαρά όσο και η αναλυτική κατάθεση εγγράφων που έχουν ζητηθεί εγκαίρως στη βάση των οποίων πιστοποιείται η δέσμευση της χώρας από την παρούσα συγκυβέρνηση για ένα νέο τρίτο επαχθές μνημόνιο με δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Άλλωστε πλέον ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έχει αναλυτικά παρουσιάσει αυτές τις εγκληματικές δεσμεύσεις, τις οποίες ακόμα αρνείται ο Έλληνας Πρωθυπουργός», επισημαίνει σε δήλωσή του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

 «Είναι καιρός να σταματήσουν οι κυβερνώντες και οι πρόθυμοι προπαγανδιστές τους την αποκλειστική ενασχόληση με την μικροπολιτική, την παραπολιτική και με την προώθηση ως πανάκριβου επικοινωνιακού τρικ του δήθεν πρωτογενούς πλεονάσματος», τονίζει ο κ. Βούτσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης