Για θεσμοθέτηση σχέσεων ψευδοκράτους - Ρωσίας μίλησε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής

Για θεσμοθέτηση σχέσεων ψευδοκράτους - Ρωσίας μίλησε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι χάρη σε αυτή τη σχέση το ψευδοκράτος έχει σήμερα την τύχη να εξηγεί απευθείας στη Ρωσία το τι θέλει

Για θεσμοθέτηση σχέσεων ψευδοκράτους - Ρωσίας μίλησε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής
Το ψευδοκράτος άρχισε τα τελευταία τρία χρόνια να θεσμοθετεί τη σχέση του με τη Ρωσία, ανέφερε στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή στη Μόσχα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είχε χθες επαφές για το Κυπριακό στο ρωσικό Υπουργείο εξωετρικών.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι χάρη σε αυτή τη σχέση το ψευδοκράτος έχει σήμερα την τύχη να εξηγεί απευθείας στη Ρωσία το τι θέλει.

Κλείσιμο
Το Κυπριακό, συμπλήρωσε, δεν είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και συνεχίζει να βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι διεξάγεται μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και υπό αυτή την έννοια η Μόσχα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία των συνομιλιών.

Παραδοσιακά, σημείωσε, η Ρωσία ήταν πιο κοντά και έβλεπε πιο ζεστά την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Ωστόσο η διπλωματία δεν ασκείται με βάση τις συναισθηματικές σχέσεις. Δεν είναι σωστό να απέχουμε λέγοντας ότι ‘αφού η Ρωσία δεν μας βλέπει ζεστά’. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις που έχουν δημιουργηθεί για μας».

Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας για την Κριμαία, ο κ. Οζερσάι είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θα μπορέσει να διαχωρίσει τη θέση της από τις κυρώσεις.

Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί εναντίον της τουρκικής το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί οι Ελληνοκύπριοι θα αποφασίσουν ποιου είδους σχέση θα έχουν με τη Ρωσία. «Εμείς στην τουρκική πλευρά δεν ενεργούμε με συγκρουσιακή προσέγγιση. Δεν εργαζόμαστε ώστε να εκμεταλλευτούμε ως μια ευκαιρία υπέρ μας τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των πλευρών».

Η σημαντικότερη διαφορά στην υφιστάμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, είναι ότι και στις δύο πλευρές κυριαρχεί ένας θετικός αέρας.  Στο παρελθόν, είπε, μόνο σε μια πλευρά υπήρχε θετική ατμόσφαιρα. Η θετική ατμόσφαιρα σήμερα, πρόσθεσε, μπορεί να μην καλύπτει όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις αλλά τροφοδοτεί τη διαδικασία και είναι παράγοντας με θετική επιρροή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης