Δαμανάκη: Κοινή Πρόταση για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια της θάλασσας

Δαμανάκη: Κοινή Πρόταση για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια της θάλασσας

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να ενισχύσουμε την ασφάλεια των θαλασσών και των ωκεανών μας», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος...

Δαμανάκη: Κοινή Πρόταση για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια της θάλασσας
Την υιοθέτηση από την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Κοινής Πρότασης για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια της θάλασσας , ανακοίνωσε   στις Βρυξέλλες η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Σχετικά, η Ελληνίδα Επίτροπος δήλωσε:
 
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να ενισχύσουμε την ασφάλεια των θαλασσών και των ωκεανών μας.

Κλείσιμο
-          Η ασφάλεια των θαλασσών και των ωκεανών μας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε. Οι πολίτες μας αναμένουν οριστικές απαντήσεις σχετικά με την προστασία των λιμανιών και των εγκαταστάσεων , την ασφάλεια στο θαλάσσιο εμπόριο, την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από εγκληματικές δραστηριότητες στη θάλασσα ή τυχόν διαφορών στα θαλάσσια σύνορα.

-          Σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός . Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αναπτύσσει μια ολιστική στρατηγική αυτού του είδους, η οποία θα συμβάλει στην προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της θάλασσας . Η σημερινή πρόταση αποτελεί κάτι εντελώς καινούργιο: προτείνουμε ένα πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ, μέσω του οποίου οι αρχές των Κρατών Μελών και των οργανισμών της ΕΕ θα έχουν στενότερη συνεργασία από ότι μέχρι σήμερα. Έχοντας στη διάθεσή μας περιορισμένους πόρους, χρειάζεται με τα λιγότερα να κάνουμε περισσότερα.

-          Ζούμε σε έναν ολοένα και πιο πολύπλοκο κόσμο και έχουμε να αντιμετωπίσουμε απειλές όπως οι ένοπλες συγκρούσεις, η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η πειρατεία και το διασυνοριακό έγκλημα. Αυτές οι απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα μόνο φορέα ή Κράτος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια τομεακή στρατηγική προσέγγισης και μια συντονισμένη απάντηση σε ό,τι απειλεί την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

-          Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όλοι γνωρίζουμε πως οι συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη έχουν επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση με την εισροή παράνομων μεταναστών από την θαλάσσια οδό της  Μεσογείου. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί, είναι τραγικά γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν στην περιοχή της Λαμπεντούζα.

-     Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να οργανωθεί μια συντονισμένη δράση από την πλευρά της ΕΕ, απέναντι σε αυτές τις απειλές στις θαλάσσιες περιοχές. Για το σκοπό αυτό έχουμε εντοπίσει 23 διαφορετικές δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας που θέτουμε τώρα σε περαιτέρω συζήτηση . Αυτά τα στοιχεία θα έχουν ως τελικό στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων, την προώθηση αποτελεσματικών και αξιόπιστων εταιρικών σχέσεων με τους γείτονές μας και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών Μελών.

-     Ενθαρρύνουμε τώρα την Ελληνική προεδρία και τα Κράτη Μέλη να επεξεργαστούν περαιτέρω τις προτάσεις μας  και να προωθήσουν την εφαρμογή τους.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης