ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε «ασκήσεις καταστροφής» - ΣΥΡΙΖΑ: «Μαύρο κουτί» το πλεόνασμα

ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε «ασκήσεις καταστροφής» - ΣΥΡΙΖΑ: «Μαύρο κουτί» το πλεόνασμα

Μήλον του έριδος ανάμεσα στις δύο πλευρές το πρωτογενές πλεόνασμα, η έξοδο στις αγορές και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε «ασκήσεις καταστροφής» - ΣΥΡΙΖΑ: «Μαύρο κουτί» το πλεόνασμα
Νέα κόντρα ξέσπασε την Παρασκευή ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το υπουργεί Οικονομικών κάνει λόγο για «ασκήσεις» καταστροφής από την Κουμουνδούρου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μαύρο κουτί» που δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα παρουσιάζοντας τέσσερα επιχειρήματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει.

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και αρχικά αμφισβητούσε ως «αδιανόητη» την επιτυχία αυτή, τώρα καλεί την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει.

«Φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί και θα είναι –σε πείσμα πολλών- υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα γίνει επίσης και χειροπιαστό για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους. Τόση είναι η αγωνία των δυο κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιο αδύναμους...» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

«Καρφώνοντας», μάλιστα, τον Γιώργο Σταθάκη για όσα υποστήριξε περί αύξησης της φορολογίας σε εκδήλωση την Πέμπτη (διαβάστε περισσότερα εδώ
) σημειώνει με νόημα ότι «άλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι το ακριβώς αντίθετο από την αύξηση της φορολογίας κατά 10 δις ευρώ που προτείνουν τα στελέχη του».
 
Επικρίνει, δεν την Κουμουνδούρου για την άποψή της ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να βγει στις αγορές «γιατί "αν βγούμε θα είναι με υψηλό επιτόκιο", όπως υποστηρίζει. Παραβλέπει έτσι, το δικέφαλο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από το μνημόνιο».
 
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται τον «μπαμπούλα» των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε με αφορμή τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της EUROSTAT και της Κομισιόν, το ερώτημα αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε την υποχρέωση της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες., όπως δεσμεύονταν για αυτό και έχοντας πάρει 

Παράλληλα παρουσίασε τέσσερις λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει:
-την υψηλή ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τις αυτοκτονίες και την αύξηση του αριθμού των ελλήνων μεταναστών
-την ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας με τελευταίο παράδειγμα αυτό των εξαγωγών
-την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών όπως αποδεικνύεται από την μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τους περισσότερους μήνες μετά το καλοκαίρι και από την κατακόρυφη αύξηση των οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ κτλ. 
-το πλεόνασμα, αν επιτευχθεί θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για τα επόμενα χρόνια

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί, τέλος, την κυβέρνηση ότι ζητά μόνο επουσιώδεις αλλαγές, όχι στην ουσία, αλλά στην εκτέλεση  του μνημονίου. «Δυστυχώς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που έχει ήδη υπογράψει και εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα τηρήσει. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό από τη στιγμή που η μόνη της επιχειρηματολογία έναντι των δανειστών είναι η απειλή της πτώσης της και ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης