Συμπαράταξη Λοβέρδου - Κουβέλη ως το τέλος του χρόνου

Συμπαράταξη Λοβέρδου - Κουβέλη ως το τέλος του χρόνου

Στα σκαριά η νέα «Ελιά»με σύμπραξη δυνάμεων ΔΗΜΑΡ και Νέας Ελλάδας και κοινή κάθοδο στις ερχόμενες εκλογές - Συνδετικός κρίκος με τους «αγανακτισμένους» του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σηφουνάκης

Συμπαράταξη Λοβέρδου - Κουβέλη ως το τέλος του χρόνου
Ο κύβος ερρίφθη κι έτσι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη δημιουργία του νέου κομματικού σχηματισμού μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Μετά το συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. δρομολογούνται άμεσα οι εξελίξεις στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, καθώς ο πρόεδρός της κ. Φώτης Κουβέλης και ο ομόλογός του της Νέας Ελλάδας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προτίθενται να μπουν στο νέο έτος έχοντας συγκροτήσει την ελληνική «Ελιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί πρόθεση των δύο πολιτικών ανδρών οι ανακοινώσεις να γίνουν ως το τέλος του 2013, αν όχι μέχρι τα Χριστούγεννα. Το όνομα του νέου σχήματος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να έχει ως συνθετικό τη λέξη «συμπαράταξη». Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής θα είναι η κοινή κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Οι κύ­ριοι Φώτης Κουβέλης και Ανδρέας Λοβέρδος επιθυμούν την ανασυγκρότηση του παλαιού σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως εκφραζόταν επί χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, και την ανάδειξη ενός τρίτου πόλου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο σχήμα θα κρατά σαφείς αποστάσεις από τα δύο αυτά κόμματα και θα στηρίζει ad hoc κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η συμφωνία των δύο πλευρών, καθώς και των συνεργαζόμενων στελεχών του χώρου, προβλέπει τη μη διάλυση των κομμάτων που θα την αποτελούν, τη συνέχισή τους ως αυθύπαρκτες κομματικές μονάδες, αλλά και την προγραμματική συνεννόηση σε όλα τα θέματα. Ηδη, εξάλλου, έχει κατατεθεί στις συναντήσεις των στελεχών των δύο κομμάτων «αποφασιστικά και ρητά» η διάθεση να ανοίξουν διάλογο με πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες που στην παρούσα φάση έχουν μείνει... άστεγες.

Κλείσιμο
Εν όψει εκλογών
Οι κύριοι Κουβέλης και Λοβέρδος έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση το τελευταίο διάστημα και συναντώνται πολύ συχνά για τις ανάγκες της συγκρότησης του νέου συνασπισμού. Σε σχέση με τις εκλογές που έρχονται δεν έχουν λάβει ακόμα αποφάσεις, όμως από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς δηλώνεται πως θα στηριχθούν, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, οι δήμαρχοι Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και ενδεχομένως οι δήμαρχοι Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς και Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος. Αναφορικά με τις ευρωεκλογές έχουν πέσει στο τραπέζι αρκετά ονόματα, περισσότερο όμως σε διερευνητικό επίπεδο. Δεν αποκλείεται ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου να τεθεί τελικά ο κ. Λοβέρδος, ωστόσο ο ίδιος σε συνομιλητές του ξεκαθαρίζει πως προτιμά την Αθήνα από τις Βρυξέλλες.

Οπως όλα δείχνουν και επιβεβαιώνουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη συγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσφάτως «διαμαρτυρόμενος» κ. Νίκος Σηφουνάκης αναδεικνύεται σε κρίκο μεταξύ του νέου κομματικού σχηματισμού και εκείνων που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι στη συνεργασία της νέας πολιτικής δύναμης με το ΠΑΣΟΚ είναι η άρνηση πολλών, πρωτίστως του κ. Κουβέλη, να συνεργαστούν με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Εξάλλου, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει σε συνεργάτες του ο κ. Λοβέρδος, «η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα γίνει με τη μέθοδο των σταδίων. Οποιος πιέζει να επιβάλλει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις την ενότητα με το ΠΑΣΟΚ είναι ύποπτος διάλυσης της όλης προσπάθειας». Πάντως, ήδη την πρόθεσή τους να συμπράξουν στο νέο εγχείρημα έχουν εκφράσει οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κύριοι Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και Θανάσης Οικονόμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης