Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Να κάνετε συνιστώσα σας το κόμμα «Χαρίζω δάνεια»

Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Να κάνετε συνιστώσα σας το κόμμα «Χαρίζω δάνεια»

Θα προστατεύσουμε τους κοινωνικά αδύναμους από τους πλειστηριασμούς, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης





Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Να κάνετε συνιστώσα σας το κόμμα «Χαρίζω δάνεια»
Τη «σαφή κατεύθυνση της κυβέρνησης» να διατηρήσει και την «εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εξηγώντας ότι «από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι’ αυτούς που τη χρειάζονται με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βεβαίως να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή «μεγάλα ψάρια».
 
Κλείσιμο
Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «Έσπευσαν κάποιοι να προεξοφλήσουν αρνητικά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Ας μην βιάζονται όσοι διεκδικούν τα μονοπώλια της καρδιάς» ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση  να φέρει «καλύτερο πλαίσιο προστασίας από αυτό που ισχύει στην Ελλάδα. Να φέρετε από οποιαδήποτε άλλη χώρα το πλαίσιο από αυτό που έχουμε και το οποίο θα διατηρηθεί».
 
Μάλιστα σε μα στιγμή έκρηξης – πρωτόγνωρη για τις ήπιες τοποθετήσεις του, ο κ. Χατζηδάκης σε υψηλούς τόνους είπε «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε άλλα μαθήματα ευαισθησίας από τον πρόεδρό σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Έλληνες σας εξέλεξαν, Έλληνες μας εξέλεξαν και εμάς. Τελεία και παύλα».
 
Επιπροσθέτως, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι 3869/10 και 4161/13 για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους. Η φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων έχουμε πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα».
 
Πέραν αυτών, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει «την αντιστροφή της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας… το 2014, η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Αναφορικά με τις επόμενες δράσεις του υπουργείου επέμεινε στις απόψεις για την «διατηρησιμότητα» του φρέσκου γάλακτος που έχει δημιουργήσει εστία αντιπαράθεσης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Πιο αναλυτικά, για το σύνολο των δράσεων είπε:

-Αναθεωρούμε συνολικά  το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων,  με τη διεύρυνση του εργαλείου της αυτοσυμμόρφωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σε πολλές περιπτώσεις, θα αρκεί ουσιαστικά μια υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να ανοίξει μια επιχείρηση, ξεριζώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία. Από την άλλη πλευρά, οι έλεγχοι θα γίνονται όχι κατά την ίδρυση και στα χαρτιά, αλλά στην πράξη, κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, και συχνά μάλιστα από πιστοποιημένους, τρίτους φορείς.
 
- Διαμορφώνουμε το πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις κοινωνικές δράσεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων. Ασφαλώς, το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Είναι, όμως, ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο με συγκεκριμένους πόρους και γι' αυτό θα επενδύσουμε σε συγκεκριμένους κλάδους. Σε κλάδους με καινοτομικό και εξωστρεφή χαρακτήρα, ώστε να έχουμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να ξαναμπεί η οικονομία μας σε τροχιά.
 
- Δημιουργούμε  έναν Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας που θα στηρίζει ταυτόχρονα επενδύσεις και εξαγωγές, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ενώνουμε ΟΠΕ και Invest in Greece και θεσμοθετούμε τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Εξωτερικών, πετυχαίνοντας έτσι μία πιο συστηματική δικτύωση στις διεθνείς αγορές.
 
-Υλοποιούμε την Εθνική Στρατηγική για τα  logistics -που πρόσφατα παρουσιάσθηκε- με νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και συνέργειες. Όπως: οι 4 μεγάλοι οδικοί άξονες, οι παραχωρήσεις περιφερειακών αεροδρομίων, η αποκρατικοποίηση σιδηροδρόμων κ.α. Στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
 
- Συγκροτούμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, ώστε να βοηθήσει και αυτό στη ρευστότητα των ΜμΕ. Ήδη ανακοίνωσαν την κατ' αρχήν συμμετοχή του, οργανισμοί και ιδρύματα διεθνούς κύρους, όπως η KfW και το Ίδρυμα Ωνάση.
 
- Ενοποιούμε τους κανόνες για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων, σε συνεργασία με την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή. Το ίδιο πλαίσιο θα ισχύει παντού, ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού και φορέα που διενεργεί την ανάθεση.
 
- Αίρουμε τα εμπόδια εισόδου στην αγορά και ενισχύουμε  τον ανταγωνισμό σε 4 βασικούς τομείς της αγοράς: λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά, τρόφιμα και τουρισμό. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εντοπίσαμε 329 πιθανά εμπόδια: π.χ. στο γάλα, στο ψωμί, στο τσιμέντο, στην ίδρυση νέων ξενοδοχείων κ.α. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. Το οφείλουμε στους νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν να δουλέψουν.Το οφείλουμε  στον ανυπεράσπιστο Έλληνα καταναλωτή που δοκιμάζεται από την κρίση. Είναι μια παρέμβαση-τομή, που συνδέεται με τον ανταγωνισμό, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».
 
Τέλος, υποστήριξε ότι «όλες οι παλαιές πολιτικές έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση «θεματοφύλακα της ακινησία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης