ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παπούλιας: Τα πάντα μέχρι τώρα έδειξαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε λύση του Κυπριακού

Παπούλιας: Τα πάντα μέχρι τώρα έδειξαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε λύση του Κυπριακού

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως η χώρα που έχει εισβάλει στην Κύπρο

ΑΕΚ: Η ώρα της απόφασης
Παπούλιας: Τα πάντα μέχρι τώρα έδειξαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε λύση του Κυπριακού
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποίησε νωρίτερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε σύντομο διάλογο κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στη συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό νωρίτερα, υπήρξε απόλυτη συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις στη βάση και της νέα δυναμική που επιθυμείται να δοθεί στο Κυπριακό.

Κλείσιμο
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόθεσή του να δοθεί μια νέα δυναμική στις συνομιλίες με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα και όχι ένας ακόμη άγονος διάλογος.

«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές τις δύσκολες ώρες: να νοιώθουμε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα μας.  Και αυτό βέβαια, είναι διαχρονικό, δεν είναι κάτι το νεοφανές, αλλά ενόψει της νέας προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου, να διαπιστώσουμε από κοινού ότι ένας νέος διάλογος θα πρέπει οπωσδήποτε να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, μια νέα δυναμική: την εμπλοκή της Τουρκίας που εισέβαλε και κατέκτησε το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το γεγονός πως πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις ουσιαστικής σημασίας που να ξαναδώσουν την εμπιστοσύνη τόσο στους Ελληνοκύπριους έναντι της Τουρκίας ότι εννοεί αυτά που λέει, αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητα του διαλόγου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ δεδομένου ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα. Η  Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δεν μπορεί ένα κράτος ή μία μετεξέλιξη ενός ευρωπαϊκού κράτους από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος να υστερεί σε λειτουργικότητα, αποδοτικότητα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας είπε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται, συστρατεύεται και είναι ομόφωνη η απόφαση του ελληνικού λαού να προσπαθήσει για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης.

«Με τη νέα δυναμική ελπίζω να είναι σοβαρή η στάση της Τουρκίας, γιατί τα πάντα μέχρι τώρα έδειξαν ότι η Τουρκία δεν ήθελε μια λύση η οποία θα ήταν μια σύμπτωση απόψεων για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης και σταθερής. Ελπίζω η Τουρκία να το έχει καταλάβει» τόνισε ο Έλληνας Πρόεδρος σημειώνοντας πως αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μονάχα σαν συμπλήρωμα, αλλά σαν στήριξη σ’ένα κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να στρατευθεί τώρα για την εξεύρεση μιας λύσης, γιατί όλοι μιλάμε για τη λύση, η οποία δεν μπορεί να έρθει εξ' ουρανού αλλά είναι μεταξύ ανθρώπων και κρατών» κατέληξε ο Κάρολος Παπούλιας.


 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης