Πώς χάθηκαν τα εκατομμύρια για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Πώς χάθηκαν τα εκατομμύρια για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Στο στόχαστρο της επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατήργησε το Ταμείο Μολυβιάτη και μετέφερε τα χρήματα στο... Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Πώς χάθηκαν τα εκατομμύρια για τους πυρόπληκτους της Ηλείας
Την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 επισημαίνει στο πολυσέλιδο πόρισμά της η επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής που παραδόθηκε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την Ολομέλεια.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό το απόσπασμα της έκθεσης της επιτροπής που αναφέρει ότι έξι χρόνια μετά την πύρινη λαίλαπα που στοίχησε σε δεκάδες ανθρώπινες ζωές και χιλιάδες στρέμματα δάσους, ο Δήμος Ζαχάρως – Φιγαλείας όπου βρίσκονται τα μαρτυρικά χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα δεν έλαβε ούτε ευρώ για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος  και των βασικών υποδομών από το Ταμείο Μολυβιάτη.

Κλείσιμο
Για την μη διάθεση των χρημάτων στις πληγείσες περιοχές, η επιτροπή επικρίνει τις ενέργειες του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου «που κατήργησε το Ταμείο Μολυβιάτη… μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων» καθώς όπως αναφέρεται τα χρήματα για τους πυρόπληκτους μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετέθησαν υπο τους αυστηρούς περιορισμούς της τρόικας.

Πέραν αυτών, η επιτροπή αναφέρεται στην «πρωτοφανή υποχώρηση του πληθυσμού» των συγκεκριμένων περιοχών λόγω της οικολογικής και οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι με βάση την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Ηλέιας μειώθηκε κατα 17%, της Ζαχαρως – Φιγαλείας κατά 41,9%, της Μακίστου κατά 70%, του δήμου Ανδρίτσενας – Κρεστένων κατά 35,2% και της Αρχαίας Ολυμπίας κατά 32,5%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης