Τζοάνα Κουμπαρέλη: Η συγγραφέας που μαθαίνει τα παιδιά μας αγγλικά μέσα από το συναίσθημα

Τζοάνα Κουμπαρέλη: Η συγγραφέας που μαθαίνει τα παιδιά μας αγγλικά μέσα από το συναίσθημα

Τα Fellows απευθύνονται τόσο σε παιδιά και ενήλικες που έχουν μητρική την Αγγλική γλώσσα, όσο και σε εκείνους που βρίσκονται σε διαδικασία εκμάθησης από το επίπεδο Β1 και άνω - Οι εικόνες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση. 

Τζοάνα Κουμπαρέλη: Η συγγραφέας που μαθαίνει τα παιδιά μας αγγλικά μέσα από το συναίσθημα
Οκτώ αξιολάτρευτοι χαρακτήρες από το ζωϊκό βασίλειο θίγουν μέσα από τις σύντομες ιστορίες τους ψυχολογικά θέματα όπως είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης, το ενοχικό σύνδρομο, το έλλειμμα επικοινωνίας. Όσα μας εμποδίζουν να εκδηλώσουμε με τον σωστό τρόπο αυτό που πραγματικά είμαστε. Το βιβλίο CALL US FELLOWS and come along to jump for joy επιλέχθηκε να είναι αγγλόφωνο επειδή, όπως εξηγεί η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιωάννα Κουμπαρέλη, η Αγγλική είναι πλέον διεθνής γλώσσα. Το στοιχείο αυτό την κάνει έναν πολύτιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, οι οποίοι αν και νομίζουμε ότι είμαστε διαφορετικοί ουσιαστικά παλεύουμε με ίδια συναισθήματα και εσωτερικές συγκρούσεις.
 
Την εικονογράφηση την έχει κάνει η ίδια η συγγραφέας, με μεμονωμένα σχέδια από φωτογραφικά πρακτορεία, τα οποία συνδύασε και διαμόρφωσε με έναν μοναδικό και λεπτομερή τρόπο ώστε να είναι το ίδιο εύγλωττα με το κείμενο. 

Κλείσιμο
Τα ζώα στο βιβλίο δεν έχουν άλλο όνομα παρά αυτό που υποδεικνύει τη φύση τους. Καθώς αυτό που ανακαλύπτουν όλοι οι χαρακτήρες στο τέλος κάθε ιστορίας είναι ο αληθινός εαυτός τους. Γι’ αυτό η ενυδρίδρα λέγεται Ενυδρίδρα (call me Otter), το λιοντάρι λέγεται Λιοντάρι (call me Lion), και ούτω καθεξής.

Η Ενυδρίδα, η Πάπια, ο Βάτραχος, η Καμηλοπάρδαλη, το Πρόβατο, το Λιοντάρι, μαζί με τον κύριο και την κυρία Αστερία, έχουν ένα κοινό. Ένα εμπόδιο, έναν μικρό εσωτερικό δικτάτορα, που τους κλείνει τον δρόμο προς την αρμονία και την ευτυχία. Όμως αρκεί μια άλλη ματιά, μια αλλαγή οπτικού πεδίου, και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους. 
 
Τα Fellows απευθύνονται τόσο σε παιδιά και ενήλικες που έχουν μητρική την Αγγλική γλώσσα, όσο και σε εκείνους που βρίσκονται σε διαδικασία εκμάθησης από το επίπεδο Β1 και άνω. Οι εικόνες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση. 

Λέξεις και φράσεις που δείχνουν κάπως πιο εξεζητημένες για παιδικό βιβλίο, όπως το empathetic ή το vantage point, είναι συνειδητά επιλεγμένες. Επειδή τα παιδιά είναι εκπληκτικά στο να αφομοιώνουν νέες λέξεις και έννοιες ενταγμένες σε μια απλή ιστορία με λέξεις γνώριμες.
 
Το βιβλίο σίγουρα δεν λειτουργεί ως υποκατάστατο συμβουλευτικής ψυχολογίας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Στόχος της συγγραφέως είναι απλώς να προκαλέσει ευχάριστες πλην ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ γονέων και παιδιών, ή παιδιών και δασκάλων, επάνω στα θέματα που θίγονται σε καθεμία από τις επτά ιστορίες. Ιστορίες που αποτελούν τροφή για σκέψη, και όπως όλοι ξέρουμε τρώγοντας έρχεται η όρεξη. 
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Η Ιωάννα Κουμπαρέλη έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της 25ετούς καριέρας της στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες και τα περιοδικά του Οργανισμού, με το vima.gr να είναι ο τελευταίος της σταθμός εκεί. Τα περισσότερα χρόνια βρισκόταν στις θέσεις της επιμελήτριας ύλης και συντάκτριας. Από τη φύση της δημιουργική και «διά βίου μαθήτρια» ως φιλοσοφία ζωής, συνήθιζε να κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι η θέση της απαιτούσε κάθε φορά. Η ευχέρειά της στο photoediting, που τη βοήθησε να πραγματοποιήσει την αυτοέκδοση των «Fellows» χωρίς να χρειαστεί κάποια εξωτερική βοήθεια, είναι αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης. Η Ιωάννα Κουμπαρέλη έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατεύθυνση ΜΜΕ, έχει περάσει από τη διαδικασία της βιωματικής ψυχοθεραπείας ως φοιτήτρια, και έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια ψυχολογίας επάνω στις διαπροσωπικές σχέσεις. Παραδίδει μαθήματα Αγγλικών σε μικρά παιδιά και γνωρίζει επίσης Γαλλικά και λίγα Ιταλικά.


 
Info: 
Ηλεκτρονική έκδοση, εικονογραφημένη (Kindle book, ISBN  978-960-93-9530-4, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
Γλώσσα: Αγγλική, σελίδες: 36, Amazon.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης