70 χρόνια μπικίνι: Η σχέση του με την πυρηνική βόμβα και η μανία με τα φλοράλ

70 χρόνια μπικίνι: Η σχέση του με την πυρηνική βόμβα και η μανία με τα φλοράλ

Η ιστορία της εξέλιξης του μαγιό ανά τους αιώνες αποτελεί ένα ενδιαφέρον δείγμα των αλλαγών της μόδας στην ιστορία

70 χρόνια μπικίνι: Η σχέση του με την πυρηνική βόμβα και η μανία με τα φλοράλ
Στις 5 Ιουλίου το μπικίνι κλείνει 70 χρόνια ζωής. Από την πρώτη εμφάνισή του μέχρι και σήμερα παραμένει η κατ’ εξοχήν νούμερο ένα επιλογή των γυναικών σε όλο τον πλανήτη για τις εμφανίσεις τους στις παραλίες.

Κάθε χρόνο όλοι οι διάσημοι οίκοι μόδας ανεξαιρέτως παρουσιάζουν τις καλοκαιρινές τους κολεξιόν έχοντας ως σημαία τους τα μαγιό μπικίνι. Μονόχρωμα, ριγέ, πουά, γεωμετρικά, φλοράλ, πλεχτά, κεντημένα και ότι άλλο φανταστεί κανείς προτείνουν οι σχεδιαστές στις γυναίκες.

Κλείσιμο







Μιλώντας για τις τάσεις, το «DModa» της εφημερίδας «La Repubblica», αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε σε μία από της μεγαλύτερης πλατφόρμες πωλήσεων, τη «Vente-Privee», οι προτιμήσεις των γυναικών όσον αφορά τα υφάσματα και τα σχέδια των μαγιό για το 2016 έχουν ως εξής: Το 62% επιλέγουν μαγιό με φλοράλ μοτίβα, ακολουθούν με 24% τα μαγιό με τα κεντήματα και τα πλεκτά μαγιό, το 12% επιλέγει μαγιό με ύφασμα ντένιμ, ενώ ένα 2% επιλέγει άνιμαλ πριντ μαγιό.

Η ιστορία του μπικίνι

Το 1946 ο Γάλλος μηχανικός Λουίς Ρεάρ (Louis Reard) είχε σχεδιάσει ένα προκλητικό ντεπιές μαγιό και έψαχνε να βρει το κατάλληλο όνομα με το οποίο θα το λάνσαρε. Τέσσερις μέρες πριν από την επίδειξη, η έμπνευση ήρθε από τη δοκιμή αμερικάνικης ατομικής βόμβας στην ατόλη Μπικίνι τού Ειρηνικού. 

Η ονομασία «μπικίνι» δεν παρέπεμπε μόνο στο εκρηκτικό του πράγματος αλλά περιείχε και εκείνο το αρχικό bi-, δηλαδή «δύο» (η πραγματική σημασία του «μπικίνι» στη γλώσσα των ιθαγενών είναι «γη των κοκκοφοινίκων»). 



Στην αρχή δεν φαινόταν σωστή η επιλογή της ονομασίας με το πέρασμα των χρόνων όμως επιβεβαιώθηκε, αφού το μπικίνι επέδρασε καταλυτικά στον τρόπο ντυσίματος των γυναικών σε όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές, αλλάζοντας μια για πάντα την εμφάνισή τους στις παραλίες.
Επί της ουσίας, ο Ρεάρ τελειοποίησε τη δημιουργία ενός άλλου σχεδιαστή, του Ζακ Εν, ο οποίος είχε παρουσιάσει το δικό του μπικίνι δύο μήνες νωρίτερα.

Το είχε ονομάσει «άτομο», υποδηλώνοντας το μικροσκοπικό του μέγεθος. Ο Ρεάρ το έκανε ακόμη μικρότερο, αλλά το πρόβλημά του ήταν ότι δεν έβρισκε κανένα μοντέλο που να τολμά να το φορέσει στην επίδειξη. Τη λύση έδωσε τελικά η Μισελίν Μπερναρντινί, μία αισθησιακή χορεύτρια που εργαζόταν στο Καζίνο του Παρισιού, η οποία στη συνέχεια δέχτηκε 50.000 επιστολές θαυμαστών. 


Ο Λουίς Ρεάρ με πουά δημιουργία του. Το συγκεκριμένο θα μπορούσε να είναι ένα μπικίνι του σήμερα  


Αυτό είναι το πρώτο μπικίνι που σχεδίασε ο Λουίς Ρεάρ και περνούσε μέσα από μια βέρα. Δέχτηκε να το φορέσει η Μισελίν Μπερναρντινί

Hδη από τα χρόνια του πολέμου, είχαν εμφανιστεί στην Αμερική τα πρώτα ντεπιές στα πλαίσια της οικονομίας που ζήτησε η κυβέρνηση να γίνεται στα υφάσματα. Το μπικίνι όμως ήταν, λόγω μεγέθους, πολύ πιο τολμηρό — ο Ρεάρ είχε πει ότι «ένα ντεπιές δεν αξίζει να λέγεται μπικίνι αν δεν μπορεί να περάσει μέσα από μια βέρα». 


Tο μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1957 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, 


Εξώφυλλο στο δίσκο του Μπράιαν Χίλαντ «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» έγινε το μπικίνι

Χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το μπικίνι να γίνει αποδεκτό στις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 1951 η χρήση του απαγορεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Υφηλίου. Ωστόσο, το μπικίνι της Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του 1957 «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά των μαγιό, που «απογειώθηκε» το 1960, μετά την ποπ επιτυχία του Μπράιαν Χίλαντ «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini».

Το μπικίνι πέρασε από… σαράντα κύματα πότε πιο συντηρητικό και άλλοτε πιο τολμηρό μέχρι που φτάσαμε στην δεκαετία του 1980, οπότε έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα string, αποτελούμενα από λεπτές λωρίδες υφάσματος ή δέρματος.

Από το μαγιό στο μπικίνι
Πριν 100 χρόνια οι γυναίκες φορούσαν μάλλινα μαγιό και πριν από 200 χρόνια βούταγαν στη θάλασσα με ειδικά φουστάνια. Σε σχετικό άρθρο είχε δημοσιεύσει παλαιότερα στην ιστοσελίδα του το CNN παρουσίαζε όλα τα είδη μαγιό που έχουν κυκλοφορήσει από το 1825 μέχρι σήμερα, ενώ οι αλλαγές στη μόδα είναι αισθητές με το πέρασμα των χρόνων και συμβαδίζουν απόλυτα με τις ηθικές νόρμες της εποχής.

1825: Γυναίκες φορούν τα ειδικές τουαλέτες θαλάσσης και πλατσουρίζουν σε ρηχά νερά, αφού το βάρος του φορέματος δεν επιτρέπει το κολύμπι.

1870: Το μαγιό ακόμα καλύπτει όλο το σώμα, αλλά μοιάζει περισσότερο με ρούχο περιπάτου παρά με τουαλέτα.

1906: Γυναίκες με μαγιό ολόσωμες φόρμες ποζάρουν σε μία εκδήλωση του Reading Swimming Club.

1925: Το μαγιό αρχίζει να παίρνει μία μορφή πιο κοντινή στα σημερινά ολόσωμα μαγιό και το Χόλιγουντ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση της καινούριας μόδας. Στη φωτογραφία ποζάρουν 3 γυναίκες για το «Sennett Bathing Beauties»

1933: Ενα τολμηρό για την εποχή μοντέλο ανοίγει το δρόμο σιγά σιγά στην εξέλιξη του μαγιό όπως είναι σήμερα

1942: Το μαγιό θεωρείται πλέον μοντέρνο και αποκαλυπτικό, ωστόσο είναι ακόμα συντηρητικό το κόψιμό του

1946: Κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα μπικίνι αποσπώντας αρχικά αρνητικές κριτικές. Τo πρώτο μπικίνι το παρουσίασε το 1946 ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Λουί Ρεάρ αλλά κανένα μοντέλο δεν δεχόταν να το φορέσει.

πηγή: wiki
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης