Να κατέβω κέντρο. Να κάνω τι;

Να κατέβω κέντρο. Να κάνω τι;

Πόσες φορές δεν αναρωτιόμαστε αναφορικά με το τι να κάνουμε μαζί με μια βόλτα στην Ακρόπολη;

Να κατέβω κέντρο. Να κάνω τι;

Όχι mainstream πράγματα, αλλά μικρά μυστικά στο κέντρο της πόλης που μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να ηρεμήσει σε ενα περιβάλλον όμορφο και δημιουργικο. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε τέτοια μέρη. Άλλοι για να τα μοιραστούμε με φίλους από το εξωτερικό, άλλοι σαν δικαιολογία για να κατέβουμε στο κέντρο από τα βόρεια ή τα νότια προάστια, ή άλλοι απλά γιατί θέλουμε να ξέρουμε “ψαγμένα” μέρη.

Και όμως, το κέντρο προσφέρει απολαύσεις που δεν είναι γνωστές στους πολλούς αλλά πολύ αγαπητές σε κάποιους. Κάποιοι ξέρουν!  Tους ρωτήσαμε λοιπόν, και να τι μας είπαν: 

Κλείσιμο
Βόλτα στο Βράχο του Αρείου Πάγου



Ένα μέρος μαγικό! Πέρα από την αρχαιολογική του αξία -καθώς αποτελούσε το μέρος όπου συναθροιζόταν το δικαστικό σώμα της Βουλής των 6ο αιώνα π.Χ.-, σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης των αθεράπευτα ρομαντικών, αλλά και των λάτρεων του “διαφορετικού”.

Ο τόπος μας προσφέρει όλα εκείνα που δεν περιμένουμε να βρούμε στο κέντρο όπως φύση, καθαρό αέρα, θέα και το φως του φεγγαριού. Τι άλλο!; Θα διασχίσουμε την δεντρόφυτη περιοχή του λόφου έως ότου φτάσουμε μπροστά στον εμβληματικό βράχο, θα ανέβουμε τα σκαλάκια και τότε η ανάσα μας θα “πιαστεί” αντικρίζοντας την Αθήνα στα καλύτερά της!

Μη φοβάστε πως θα χαθείτε, όλο και κάποια παρέα με κιθάρες θα έχει μαζευτεί για να παίξει τη μουσική της ήρεμα και χαλαρά, χωρίς μεγάφωνα και ντεσιμπέλ, χωρίς τη γκρίνια του τσιγάρου, το “στρίμωγμα”, ή τα ποτά αμφιβόλου ποιότητας. Και ήχος τους μας οδηγεί.

TAF – the Art Foundation


Ενας υπέροχος διατηρητέος χώρος στο μοναστηράκι στη οδό Νορμανού 5 για ποτό και καφέ καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας. Εξερευνήστε τις εκθέσεις τέχνης που εναλλάσσονται κατά διαστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, με ένα ποτό στο χερί. Και καθώς δεν υπάρχει οροφή στη μέση, είναι ένα εξαιρετικό μέρος να απολαύσετε τα αστέρια του Αθηναϊκού ουρανού.

Black Duck Garden (http://blackduckgarden.gr



Ο κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος από τον “κήπο του παλαιού Παλατιού” που εγκαταστάθηκε ο Οθωνας και η Αμαλία και ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή Πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την Πλατεία Κολοκοτρώνη. 

Σήμερα, παραμένει μία μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία. Το Black Duck Multiplarte διατηρεί ένα μοναδικό μέρος με σεβασμό στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, το Black Duck Garden – Athens City Museum Bistrot που βοηθάει στην δροσιά και ηρεμία τις “δύσκολες” καλοκαιρινές μέρες.

Μια βόλτα στα Αναφιώτικα

Στο Μοναστηράκι, πολύ κοντά στην πλατεία και ακριβώς κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Μια γραφική, λιλιπούτεια συνοικία με μεγάλη ιστορία, με το όνομα Αναφιώτικα. Κατοικία των κτιστάδων από την Ανάφη, που έχτισαν το Παλάτι και το Σύνταγμα. Αλλά και ένα πολύ όμορφο μέρος για βόλτα, όλες τις ώρες τις μέρας, με στενά, δαιδαλώδη δρομάκια, και παλαιά, έρημα πολλές φορές σπιτάκια.

Στα σοκάκια των Αναφιώτικων θα συναντήσεις συχνά τουρίστες στο δρόμο προς την Ακρόπολη, αλλά και ντόπιους που κατευθύνονται σε κάποιο από τα δημοφιλή μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Αν και δεν αποτελούσαν ανέκαθεν δημοφιλή περιοχή του κέντρου, έπειτα από τα γυρίσματα της τανίας “Αν” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τα οποία έγιναν σχεδόν αποκλειστικά στα Αναφιώτικα, η περιοχή σφύζει από ζωή.

Οπλιστείτε λοιπόν με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, και τολμήστε να τα εξερευνήσετε!

Hammam Baths στο Θησείο (www.hammam.gr) 



Απίστευτο και όμως αληθινό. Θα το περιμέναμε στην Τουρκία ή κάπου στην Ανατολία, και όμως η Αθήνα εδώ και πέντε χρόνια διαθέτει το δικό της καταπληκτικό Χαμαμ στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο (Αγ. Ασωμάτων 17 & Μελιδόνη 1)

Μπορεί κανείς να επιλέξει κάποιες από τις βασικές υπηρεσίες ή να τις συνδιάσει με μία πλοιάδα συνδυαστικών υπηρεσιών ώστε να φτιάξει ένα δικό του πρόγραμμα ευεξίας και χάλαρωσης.

Μπήκαμε απο περιέργεια μέσα και όντας λίγο ιδρωμένοι από την βόλτα μας κάτω από τους 35 βαθμούς του Αθηναικού ουρανού… 2 ώρες μετά βγήκαμε από το χαμάμ εντελώς ανανεωμένοι και ξεκούραστοι. Λίγο απο την χαλάρωση, λίγο απο το μασαζ, λίγο από το τσάι, λίγο από τα 10 λουκουμάκια που δοκιμάσαμε διαβαζοντας το βιβλίο μας χαλαρώνοντας μετά από ένα απολυτα απολαυστικό χαμάμ και μασαζ.

Το κέντρο τελικά αξίζει την βόλτα του!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης