Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Ένα ταξίδι στο μέλλον για μαθητές

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Ένα ταξίδι στο μέλλον για μαθητές

Οι μαθητές του Δημοτικού καλούνται να φανταστούν ένα συναρπαστικό μέλλον με θέμα «Εποικισμός του Άρη», οι μαθητές γυμνασίου θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με τη «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)» και οι μαθητές λυκείου θα δώσουν έμφαση στην αυτοματοποιημένη επίλυση προβλημάτων με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα»


Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής: Ένα ταξίδι στο μέλλον για μαθητές
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. 1.230 μαθητές και 265 προπονητές από 265 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας δίνουν ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή 4 Μαρτίου, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, για να μας ταξιδέψουν στο μέλλον, σε μια εκδήλωση καινοτομίας που τελεί υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote. 

Κάθε σχολική βαθμίδα, διαγωνίζεται και φέτος σε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς στόχους με διαφορετικά διαγωνιστικά κριτήρια. Οι μαθητές του Δημοτικού καλούνται φέτος να φανταστούν ένα συναρπαστικό μέλλον με θέμα «Εποικισμός του Άρη» κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς  ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο», στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού όπου θα συμμετέχουν ομάδες από τις περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κλείσιμο
Πιο δύσκολη είναι η πίστα που πρέπει να περάσουν οι διαγωνιζόμενοι του Γυμνασίου, οι οποίοι θα πρέπει να κατασκευάσουν  γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)».

Τέλος, οι μαθητές του Λυκείου, όπως και πέρυσι, καλούνται να κατασκευάσουν μια ρομποτική συσκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής είναι η αυτοματοποιημένη επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και έχει θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

Κατά την πολύμηνη προετοιμασία τους ενόψει του διαγωνισμού, μαθητές και δάσκαλοι συνεργάστηκαν στενά, μαθαίνοντας να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελος του ανθρώπου. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του WRO Hellas για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEM (Science – Technology-Engineering – Mathematics) στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με κίνητρο τόσο την κατάρτιση των εκπαιδευτικών πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική, όσο και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό των ελληνικών σχολείων. 

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018  και με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων που γιορτάζει φέτος ο WRO Hellas, θα υπάρξει πληθώρα δράσεων ενημέρωσης και υποστήριξης για τα συμμετέχοντα σχολεία. Μεταξύ άλλων, για πρώτη χρονιά, η διαγωνιστική βαθμίδα του Δημοτικού θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία STORIES OF TOMORROW (STORIES), στο πλαίσιο της οποίας 40 ενδιαφερόμενες ομάδες θα επιλεγούν για να οπτικοποιήσουν και να παρουσιάσουν το project τους χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα storytelling του προγράμματος STORIES. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο STORIES, οι 40 αυτές ομάδες θα λάβουν από ένα πακέτο LEGO Wedo2, το οποίο θα χορηγηθεί στα σχολεία τους. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την 1η φορά πανευρωπαϊκά που μαθητικός διαγωνισμός εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.  Επιπλέον, ο  WRO Hellas θα προσφέρει δωρεάν σειρά εντατικών σεμιναρίων κατάρτισης (με φυσική παρουσία και σε μορφή webinar) επάνω στο LEGO Wedo 2.0 και στο LEGO Mindstorms EV3.

Δείτε ΕΔΩ ποια σχολεία θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης