Λιγότερα κρούσματα HIV λοίμωξης το 2017 αλλά και με... λιγότερες εξετάσεις για τους οροθετικούς

Λιγότερα κρούσματα HIV λοίμωξης το 2017 αλλά και με... λιγότερες εξετάσεις για τους οροθετικούς

Μέχρι τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί  492 νέα κρούσματα, ενώ το 2016 είχαν καταγράφει 639 - Πιο ευάλωτοι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες - Ανησυχία για τη μείωση των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου

Λιγότερα κρούσματα HIV λοίμωξης το 2017 αλλά και με... λιγότερες εξετάσεις για τους οροθετικούς
Με λιγότερες νέες διαγνώσεις του ιού HIV / AIDS ετησίως αλλά και με λιγότερες εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου των ασθενών, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας μας, θα "εορτασθεί" η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. 

Τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ειδικοί τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως το παρουσίασε η λοιμωξιολόγος, κυρία Δήμητρα Παρασκευά, οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Συνολικά έχουν δηλωθεί 16.500 περιστατικά, καταγεγραμμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και από αυτούς οι 9.500 λαμβάνουν θεραπεία.

Εφέτος και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί  492 νέα κρούσματα. Το 2016 είχαν καταγράφει 639, αριθμός χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη που τα περιστατικά σημείωναν δραματική αύξηση (το 2015 ήταν 769, το 2014 ήταν 775, το 2913 ηταν 890, ενω η κορύφωση της τελευταίας επταετίας ήταν το 2012 που καταγράφηκαν. 1150 κρούσματα).

Στα ιδιαιτέρως θετικά που επισήμανε η κυρια Παρασκευά ειναι οτι το τρέχον έτος δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού, δηλαδή πρακτικά δεν μολύνθηκε κανένα νεογέννητο, αλλα και ότι καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλεβιων εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Γιατι δεν γίνονται εξετάσεις 

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τα οροθετικό άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους και ανησυχίας για την πιθανή έκθεση των συντρόφων τους στον ιό του HIV. Κι αυτο, διότι, οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Θετική Φωνή, οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής  γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις. 

"Είναι ένα θέμα που μόνο απορία και προβληματισμό προκαλεί. Καλύπτεται η θεραπεία αυτών των ασθενών, που κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά δεν καλύπτεται μια εξέταση που πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο και δεν θα κόστιζε πάνω από 100 ευρώ τον χρόνο" επισήμανε ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής, κ. Νίκος Δέδες. 

Ανέφερε ενδεικτικά πως ο σύλλογος έχει στείλει επτά επιστολές προς τον υπουργό Υγείας και έχει κοινοποιήσει το πρόβλημα 13 φορές τον ενάμισι χρόνο, ενω και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει συντάξει τρεις αναφορές για το θέμα. Οι ελλείψεις αντιδραστηρίων δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκών κονδυλίων, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων προς τη Θετική Φωνη, αλλα αποδίδονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα περάτωσης διαγωνισμών για την αγορά τους.
 
Ανάγκη για επικαιροποίηση των ασθενών

Οι εκπρόσωποι της Θετικής Φωνής αλλα και ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Μάρκος Λαζανάς, επισήμαναν πως υπάρχει μια γκρίζα ζώνη στο θέμα του μητρώου ασθενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δινει το ΚΕΕΛΠΝΟ, στον ευρωπαϊκό αρμόδιο φορέα ECDC, στην Ελλάδα απο το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV εχει διαγνωστεί το 78%, εχει ξεκινήσει θεραπεία το 52% και εχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο φορτίο μολις το 39%. Αντιρετροική θεραπεία δεν ελάμβαναν 4.281 διαγνωσμένα οροθετικά άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Θετικής Φωνής και των Μονάδων Λοιμώξεων ο αριθμός των οροθετικών ατόμων που δεν ελάμβαναν θεραπεία δεν ξεπερνάει τις 2.000. 
Τα προβλήματα στις Μονάδες Λοιμώξεων

Την ανάγκη να καταγράφουν και τα προβλήματα στις Μονάδες Λοιμώξεων του ΕΣΥ αναφέρθηκε ο κ. Λαζανας. Επισήμανε πως η κατανομή τους στο σύστημα Υγείας έχει γίνει με σωστό τρόπο, ωστόσο το προσωπικό τους δεν ακολουθεί τον ρυθμό αύξησης των νέων περιστατικών. " Ενώ καθε χρονο προστίθενται τουλάχιστον 700 νέα κρούσματα στο ήδη υπάρχον φορτίο,  ο αριθμός των επαγγελματιών Υγειας παραμένει στα ίδια επίπεδα στις Μονάδες. Ο φόρτος εργασίας του προσωπικού ειναι πλεον πολυ αυξημένος" ειπε ο κ. Λαζανας, ενω πρόσθεσε και μια άλλη δυσοίωνη παράμετρο, πως οι εξειδικευμένοι γιατροί αποχωρούν λόγω ηλικίας απο το ΕΣΥ χωρις να υπάρχει πάντοτε αντικατάσταση τους. Ανέφερε επίσης πως το θέμα του ελέγχου του ιικου φορτίου για αυτούς τους ασθενείς εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν τους επιτρέπει να εχουν καθαρή εικόνα για την πορεία της θεραπείας του ασθενούς. 

Την οικονομική διάσταση της νόσου έδωσε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος. "Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρίες για τις τιμες των φαρμάκων, η δυνατότητα της υποκατάστασης σε κάποια φάρμακα, εφόσον το επιτρέπουν οι γιατροί, υπέρβαση των εμποδίων της γραφειοκρατίας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι γιατροί και ασθενείς. Ετσι θα έχουμε εναν κλειστό προϋπολογισμό που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε ενα καλα δομημένο εθνικό σχέδιο δράσης"  ειπε ο κ. Κυριόπουλος. Συνολικά, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η θεραπεία, η νοσηλεία των οροθετικών ατόμων στη χώρα μας εκτιμάται οτι κυμαίνεται απο 95 έως 105 εκατ. Ευρω τον χρονο. 

Τη συνδρομή όλων να φροντίσουμε για την κανονικότητα της ζωής των οροθετικών ατόμων, πέρα απο τη θεραπεία που τους εξασφαλίζει η πολιτεία, ζήτησε κατά την ομιλία της, στην παρουσίαση της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος κυρια Έλλη Στάη. 

"Πρεπει να διώξουμε τον φόβο, να σπάσουμε τα περιθώρια, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας" ειπε χαρακτηριστικά η κυρια Στάη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης