Κύπρος: Πολιτική αντιπαράθεση για έναν αρχαίο αιγυπτιακό αμφορέα

Κύπρος: Πολιτική αντιπαράθεση για έναν αρχαίο αιγυπτιακό αμφορέα

Ο αμφορέας είναι τεκμήριο σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αλλά ο Κύπριος πρόεδρος σκοπευει να τον «δωρίσει» στον Αιγύπτιο ομόλογο του

Κύπρος: Πολιτική αντιπαράθεση για έναν αρχαίο αιγυπτιακό αμφορέα
Διπλωματικό μπέρδεμα για έναν αμφορέα που πρόκειται να «δωρίσει» ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Αιγύπτιο ομόλογο του Φατάχ αλ Σίσι. Βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο αμφορέας είναι τεκμήριο σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και με την παράδοση του στον κ. Σίσι θα συγκαλυφθεί η υπόθεση καθώς δεν θα υπάρχει μαρτυρία στο Δικαστήριο. 

Πρόκειται για αμφορέα του 13ου πχ αιώνα  που απεικονίζει τον Ραμσή τον Β, της 19ης Δυναστείας της  Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είχε πληροφορίες ότι ο αμφορέας είχε εξαχθεί παρανόμως στη Κύπρο και είχε ζητήσει την επιστροφή του με αίτημα δικαστικής συνδρομής.  Ο άνθρωπος που φερόταν ως ο κάτοχος του αμφορέα αρνήθηκε ότι τον έχει ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι του έπεσε και έσπασε. 

Κλείσιμο
Υπήρχαν πληροφορίες ότι επιχειρούσε να τον πουλήσει στο εξωτερικό. Αν και η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του δεν μπόρεσε να εντοπίσει τίποτα. Αργότερα ο αμφορέας βρέθηκε μετά από τηλεφωνική πληροφορία που δόθηκε στην Αστυνομία. Εναντίον του φερόμενου ως κατόχου έγινε ποινική έρευνα αλλά δεν υπάρχει μαρτυρία που να τον συνδέει με το αγγείο. Ως εκ τούτου το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποφάσισε να παραδώσει τον αμφορέα στον Κύπριο Πρόεδρο για να τον επιστρέψει στην Αίγυπτο ως δώρο στον Πρόεδρο Σισι.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια συγκάλυψης αρχαιοκαπηλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης