Στη Siemens ήξεραν από πριν ότι θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στη Siemens ήξεραν από πριν ότι θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Φως στις άγνωστες πτυχές του σκανδάλου από την κατάθεση του Ευάγγελου Σέκερη - Πώς ο κατηγορούµενος Γεωργίου γνώριζε τις πολιτικές εξελίξεις του ’93 και η αλήθεια για σχέσεις και δοσοληψίες µε πολιτικά πρόσωπα

Στη Siemens ήξεραν από πριν ότι θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η συνέχιση της κατάθεσης του µάρτυρα Ευάγγελου Σέκερη για την υπόθεση της Siemens ανέδειξε σηµεία που µέχρι σήµερα δεν είχαν φωτιστεί. Από την κατάθεση που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου προέκυψε ότι το πρώην στέλεχος της Siemens και νυν κατηγορούµενος Ηλίας Γεωργίου φαινόταν να γνωρίζει τις πολιτικέ ς εξελίξεις του φθινοπώρου του 1993 εννέα ολόκληρους µήνες πριν.

Αυτό προέκυψε από έγγραφο σηµείωµα του Ηλία Γεωργίου προς τον νοµικό σύµβουλο της Siemens καθηγητή Γιάννη Καράκωστα για επίσπευση της µελέτης λόγω επικειµένων εκλογών. Ο καθηγητής Καράκωστας όταν τον αποµάκρυνε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος προσελήφθη από τον κ. Αντώνη Σαµαρά, όπως κατέθεσε ο Ευάγγελος Σέκερης.

Κλείσιμο


Ενδεικτικό των διεργασιών που γίνονταν εκείνη την εποχή και του ότι κάποιοι εκ των κατηγορουµένων θεωρούσαν σηµαντικό το αποτέλεσµα των εκλογών είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1993 σε συνάντηση στα γραφεία της Siemens, παρουσία και του Χρήστου Καραβέλα, όταν ο Ηλίας Γεωργίου περιχαρής εισήλθε στον χώρο της συνάντησης και ανακοίνωσε ότι «ο Συλιβρίδης έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και τότε ο µάρτυρας τον διόρθωσε λέγοντάς του: «Συµπιλίδης, κύριε Γεωργίου».

Στο άκουσµα των παραπάνω υπήρξε κινητικότητα στην αίθουσα, ενώ το δικαστήριο παρακολουθούσε µε ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ο µάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις κατέθεσε ότι η αποµάκρυνση Γεωργίου ήταν επιθυµία του Μ. Χριστοφοράκου, καθώς οι δύο άνδρες δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά. Χαρακτηριστικά διευκρίνισε ότι ο Χριστοφοράκος, µετά από καταγγελίες για πλουτισµό, ήθελε να βάλει τα πράγµατα στον σωστό δρόµο, επιθυµώντας παράλληλα την αποµάκρυνση των Γεωργίου και Καραβέλα. Ειδικά µε τον Γεωργίου, µάλιστα, το κλίµα ήταν εχθρικό.
Στη συνέχεια ο µάρτυρας αναφέρθηκε στις σχέσεις που είχε ο Χριστοφοράκος µε πολιτικά πρόσωπα ως εκπρόσωπος της Siemens. Ανέφερε µάλιστα ότι ακόµα και ο κ. Κώστας Καραµανλής είχε στείλει ευχαριστήρια επιστολή στον Χριστοφοράκο για την υποστήριξη του, όπως έγραφε, όταν µετά την άνοιξη του 2004 είχε εκλεγεί πρωθυπουργός.

Οσον αφορά τα περιβόητα δώρα, ξεκαθάρισε ότι ήταν µια συνηθισµένη και επίσηµη πρακτική της εταιρείας και προσφέρονταν σε ευρύ φάσµα προσώπων. Κάθε τµήµα, µάλιστα, είχε τον δικό του ξεχωριστό προϋπολογισµό για τα δώρα. «∆εν ήταν παράνοµα, ούτε κρυφά», είπε. Η πρακτική αυτή είχε ξεκινήσει από το 1992, ενώ υπήρχαν αναλυτικές λίστες στις οποίες ήταν καταγεγραµµένα τα δώρα που δίδονταν µέχρι και στον τελευταίο υπάλληλο του ΟΤΕ. Μάλιστα υπήρχε λογιστικός λογαριασµός στον προϋπολογισµό της εταιρείας. Θα µπορούσε, βεβαίως, κάποιος να σηµειώσει ότι είχε δώσει δώρο σε κάποιον, αλλά να µην είχε δώσει τελικά. Αυτό εξαρτιόταν από τον χαρακτήρα του κάθε στελέχους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα δώρα αυτά  δεν είχαν σχέση µε τα µαύρα ταµεία της εταιρείας και κακώς έχει γίνει θόρυβος γύρω από το θέµα αυτό.

Σε σχετική ερώτηση του προέδρου αν δίνονταν δώρα σε πολιτικούς, ο µάρτυρας απάντησε ότι η εταιρεία δεν πήγαινε να χτυπήσει την πόρτα των πολιτικών για να τους δώσει δώρα, εννοώντας ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί τα ζητούσαν. Τόνισε, όµως, ότι όταν ξέσπασε ο θόρυβος οι πολιτικοί έσπευσαν να αποποιηθούν τα δώρα από τη Siemens, γεγονός που του προκαλεί εντύπωση, αφού ήταν επίσηµα και διόλου επιλήψιµα - το συνήθιζαν άλλωστε πολλές εταιρείες.

Αναφέρθηκε επίσης στη διοίκηση Χριστοφοράκου λέγοντας ότι ανέπτυξε την εταιρεία, αύξησε τους τζίρους και τον αριθµό των εργαζοµένων, δηµιούργησε νέα τµήµατα, software center κ.λπ. Γενικώς, επί των ηµερών του η εταιρεία τα πήγαινε περίφηµα. Αναφέρθηκε, τέλος στον Χάινριχ Φον Πίρερ, λέγοντας ότι πρόκειται για λαµπρή και ισχυρή προσωπικότητα που ενίσχυσε τον ρόλο του διευθύνοντος συµβούλου της θυγατρικής, η παρουσία του ήταν εν γένει θετική, ενώ δεν είχε καµία ανάµειξη στη σύµβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης