Βίντεο από την Ολυμπία Οδό: Η σωστή οδήγηση στις σήραγγες

Βίντεο από την Ολυμπία Οδό: Η σωστή οδήγηση στις σήραγγες

Αλλαγή σελίδας στην Κορίνθου – Πατρών που είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους στην Ευρώπη

Βίντεο από την Ολυμπία Οδό: Η σωστή οδήγηση στις σήραγγες
Η λειτουργική παράδοση του τμήματος Κορίνθου – Πατρών της Ολυμπίας Οδού «χαιρετίστηκε» με ανακούφιση από χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι έπρεπε μέχρι τώρα να κινούνται με προσοχή ανάμεσα σε στύλους και εργοταξιακές ζώνες. Κυρίως όμως επισφράγισε την οριστική αλλαγή σελίδας σε έναν δρόμο που είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Ολυμπίας Οδού, η ασφάλεια οδηγών και εργαζομένων ήταν από την αρχή βασικό μέλημα και ταυτόχρονα ένα δύσκολο στοίχημα, αφού το 85% του δρόμου κατασκευάστηκε σε συνθήκες παράλληλης κυκλοφορίας. Από την πρώτη μέρα του έργου παραχώρησης οργανώθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός διαχείρισης συμβάντων, ο οποίος λειτουργούσε σε 24ωρη βάση πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο 60 επεμβάσεις την ημέρα. Ο μηχανισμός αυτός, σε συνδυασμό με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 60% από την έναρξη του έργου το 2008 μέχρι και τη λειτουργική του παράδοση τον Μάρτιο του 2017.

Κλείσιμο


Σήμερα, όπως έχουν ήδη διαπιστώσει οι οδηγοί, οι συνθήκες ασφάλειας και εξυπηρέτησης στην Κορίνθου – Πατρών δεν θυμίζουν σε τίποτα το παρελθόν. Ο νέος αυτοκινητόδρομος διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα στη μέση, 29 ανισόπεδους κόμβους που επιτρέπουν ασφαλή σύνδεση με τα τοπικά οδικά δίκτυα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα λειτουργίας και οδικής ασφάλειας, με δύο υπερσύγχρονα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας, τέσσερις Τεχνικές Βάσεις Λειτουργίας και Συντήρησης, 36 οχήματα, 480 άτομα προσωπικό και περισσότερους από 150 εξωτερικούς συνεργάτες και εξειδικευμένους υπεργολάβους.

Παράλληλα, η εταιρία λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου πραγματοποιεί τακτικά εκπαιδεύσεις του προσωπικού της, ασκήσεις χειμερινής συντήρησης, αλλά και μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ετοιμότητας με τη συμμετοχή υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η ΕΜΥ κτλ.

Η ανάπτυξη σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, όπως η νέα Κορίνθου – Πατρών, είναι σίγουρα βασικό προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει η πρώτη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων,  γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και στην έλλειψη κυκλοφοριακής συνείδησης. 

Όπως σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας: «Η ανάγκη ελαχιστοποίησης της πιθανότητας ανθρώπινου σφάλματος παραμένει ζητούμενο, προκειμένου να περιοριστούν τα ατυχήματα. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με φορείς, εθελοντικές ομάδες και Ινστιτούτα όπως το ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας, όπως η φιλοξενία και ενημέρωση μαθητών στις εγκαταστάσεις του αυτοκινητοδρόμου, η δημιουργία εντύπων και ενημερωτικού υλικού.»

Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, οι συνθήκες ασφάλειας στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας βελτιώνονται. Για να σταματήσουν παρ’ όλα αυτά να χάνονται στην Ελλάδα περισσότερες από 700 ζωές κάθε χρόνο, η αναβάθμιση των υποδομών θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάδειξη μιας γενιάς οδηγών με ανεπτυγμένη οδηγική παιδεία, κουλτούρα και συμπεριφορά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης