Διακρίσεις στην καινοτομία και την έρευνα για την APIVITA

Διακρίσεις στην καινοτομία και την έρευνα για την APIVITA

Η ανάδειξη της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας

Διακρίσεις στην καινοτομία και την έρευνα για την APIVITA
Σημαντικές διακρίσεις στην καινοτομία και την έρευνα καταγράφει στο ενεργητικό της η ελληνική εταιρία κοσμητολογίας APIVITA, σφραγίζοντας με την τεχνογνωσία της και την επιστημοσύνη του ανθρώπινου δυναμικού της μείζονα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποτελώντας, 38 χρόνια μετά την ίδρυσή της, βασικό πυλώνα του πρωτοποριακού επιχειρείν στη χώρα μας.
 
Η πλέον πρόσφατη, αλλά προφανώς όχι και τελευταία, διάκριση κατακτήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού  προγράμματος «Marie Curie Actions» όπου η APIVITA συμμετέχει από το 2011, το ALGAECOM,  με θέμα την «Αξιοποίηση μικροφυκών των θαλασσών της Μεσογείου για την παραγωγή καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας καλλυντικών». Η κοινοπραξία αυτή ήταν μια πρωτοβουλία επιστημόνων της APIVITA και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντικό ακαδημαϊκό συνεργάτη το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και την Ισπανική καινοτόμο εταιρία έρευνας και παραγωγής μικροφυκών Fitoplancton Marino. Η 6ετής ερευνητική προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συνδυασμού μικροφύκους με εκχύλισμα πρόπολης, που ονομάζεται 3D PRO-ALGAE®και συνδυάζει τις φωτοπροστατευτικές ιδιότητες της πρόπολης και ένα μικροφύκος της Μεσογείου, το Nannochloropsis Gaditana.  Η πατενταρισμένη μέθοδος εκχύλισης της πρόπολης είχε βραβευτεί στον Διαγωνισμό Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί», που διοργανώνει ο ΣΕΒ και η Eurobank.
 
Κλείσιμο
Η APIVITA συμμετέχει επίσης σε τρία νέα προγράμματα, στο Πλαίσιο της ΕΕ «Horizon 2020», το ανταγωνιστικότερο πρόγραμμα, που έχει προκηρυχθεί στο πλαίσιο της ΕΕ – μια συμμετοχή πολύ σημαντική για τη χώρα μας και τιμητική για την εταιρία. Στα έργα αυτά, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς φορείς στον κόσμο η έρευνα εστιάζεται σε θαλάσσια προϊόντα με βιοτεχνολογία και βιοχημεία αιχμής. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που ερευνώνται αποτελούν το μέλλον για την καινοτομική ανάπτυξη.
 
Η ανάδειξη της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρείας, αλλά η μεγάλη και διαρκής καινοτομία της έγκειται στην επανανακάλυψη φυσικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από τα χρόνια του Ιπποκράτη, στην πιο σύγχρονη μορφή τους. «Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων πηγών πλούτου της ελληνικής γης, που δυστυχώς δεν έχει προσεγγισθεί ακόμα με τη σοβαρότητα και το σεβασμό που του αξίζει»  τόνισε ο δημιουργός της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσιανάς, την περασμένη Πέμπτη, στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η APIVITA με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα Καινοτομίας.
 
«Το παράδειγμα της APIVITA είναι η επιτομή της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπου ο πλούτος δημιουργείται με συνθήκες τέτοιες ώστε ο άνθρωπος να βρίσκεται στο κέντρο» ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, κ. Κώστας Φωτάκης.
 
Από την ίδρυσή της, η APIVITA επενδύει σταθερά στην έρευνα των μελισσοκομικών προϊόντων και των βοτάνων της ελληνικής φύσης, ενώ σήμερα θεωρείται δυναμικός πρωταγωνιστής στον τομέα της κοσμητολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους πάνω από 16 εκατ. ευρώ. Συνεργάζεται με 74 ακαδημαϊκούς φορείς και πανεπιστήμια από 23 χώρες του κόσμου (Κίνα, Ισραήλ, Ταϊλάνδη, Ευρώπη). Μόνιμη είναι η συνεργασία της στην Ελλάδα τις Φαρμακευτικές και τις Γεωπονικές Σχολές, τις Ιατρικές Σχολές, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης υπάρχει σημαντική συνεργασία με την πλειοψηφία των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας: το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΤΑ, το ΙΓΕ, το ΙΤΕ, το ΜΑΙΧ, ενώ αναπτύσσονται συνεργασίες με το Δημόκριτο, το Ινστιτούτο Pasteur και το ΙΙΒΕΑ.
Με έδρα τις βιοκλιματικές της εγκαταστάσεις  στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, η APIVITA δραστηριοποιείται σε 15 χώρες: στην Κύπρο, στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ,  την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κροατία, την Ουκρανία και Βουλγαρία και πρόσφατα και στην Ιταλία.
 
Ο διαγωνισμός Καινοτομίας της APIVITA
 
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Καινοτομίας (16-21 Απριλίου), η APIVITA σε συνεργασία με το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν προκηρύσσουν Διαγωνισμό Καινοτομίας με τίτλο «Life Innovation».
 
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας «Life Innovation» αφορά την κατάθεση μίας καινοτόμου ιδέας σε τρεις εναλλακτικές θεματικές ενότητες:
 
1) Καινοτόμο Καλλυντικό Προϊόν
2) Καινοτόμο Διατροφικό Προϊόν
3) Καινοτόμο Συμπλήρωμα Διατροφής
και θα προσφέρει σε έναν τυχερό/η Υποτροφία στο πρωτοποριακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», που έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής: Πτυχιούχοι Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών και άλλων Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης