Σε δίκη για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών εννέα άτομα

Σε δίκη για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών εννέα άτομα

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Σε δίκη για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών εννέα άτομα
Εξηγήσεις για κακουργηματικές κατηγορίες ενώπιον ποινικού δικαστηρίου -Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -που αφορούν στην προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς OSA AMK, καλούνται να δώσουν εννέα συνολικά πρόσωπα με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (621/2017) Αθηνών.

Ειδικότερα, με το βούλευμα σε δίκη για την προμήθεια του παραπάνω εξοπλιστικού προγραμμάτος -το οποίο υπεγράφη επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας- παραπέμπονται οι Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός.

Κλείσιμο
Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι για τον Φάνη Λυγινό με το βούλευμα διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Ακόμη, με το βούλευμα κρίθηκε ότι δεν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε δύο άτομα. Παράλληλα μέλη του συμβουλίου παύουν τη δίωξη για επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους.

Η σύμβαση για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος, υπεγράφη το 1998 όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο Γιάννης Σμπώκος και αναπληρωτής του ο Αντώνης Κάντας.

Η προμήθεια των OSA-AKM ύψους 93.671.610 δολαρίων, απασχόλησε τη Δικαιοσύνη μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο Α. Κάντας το 2013 στην απολογία-ποταμό ενώπιον των τότε ανακριτών κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο.

Όπως είχε υποστηρίξει τότε ο ο ίδιος έλαβε για την προμήθεια των αντιαεροπορικών μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Μπαρτζώκας.

Ακολούθησε ανάκριση κατά την οποία ήρθαν στο φως παράνομες πληρωμες από διευθυντικά στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρίας ROSVOOROUZHENIE με την οποία υπεγράφη η σύμβαση.

Ως μεσολαβητής της ρωσικής εταιρείας φέρεται ο Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο οποίος ωστόσο στην απολογία του είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται υποστηρίζοντας πως όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης