Η ηλεκτρονική διασύνδεση το επόμενο βήμα για το μέλλον των μονάδων εξωσωματικής στην Ελλάδα

Η ηλεκτρονική διασύνδεση το επόμενο βήμα για το μέλλον των μονάδων εξωσωματικής στην Ελλάδα

Έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειες της Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου άδειας των μονάδων αυτών

Η ηλεκτρονική διασύνδεση το επόμενο βήμα για το μέλλον των μονάδων εξωσωματικής στην Ελλάδα
Η ηλεκτρονική διασύνδεση των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Εξωσωματικής) είναι το επόμενο στοίχημα για την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έπειτα από τις συντονισμένες ενέργειές της για τη δημιουργία ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου άδειας, πιστοποίησης και λειτουργίας των μονάδων αυτών όπως και των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τρίτη ο πρόεδρος της Αρχής, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, κ. Αριστείδης Αντσακλής, στην χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται 45 Μονάδες. Έχουν υποβάλλει αιτήσεις για αδειοδότηση  44 Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζες Κρυοσυντήρησης και έχουν αδειοδοτηθεί ήδη 11 Μονάδες. Πρέπει όμως να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά και να πιστοποιηθούν ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της έγκυρης και αξιόπιστης λειτουργίας τους.
 
Κλείσιμο
Προ κρίσης λειτουργούσαν πάνω από 65 Μονάδες σε όλη την επικράτεια, ωστόσο η οικονομική στενότητα συρρίκνωσε τις Μονάδες όπως «ψαλίδισε» και τις προσπάθειες των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί με κάποια από τις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
 
Σημειώνεται ότι και στο πεδίο αυτό υπήρχε «πρόβλημα» όπως συμβαίνει συχνά στη χώρα. Είχαν μεν ψηφιστεί οι νόμοι 3089/2002 και 3305/2005 που όριζαν το πλαίσιο λειτουργίας τους αλλά δεν είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις και τα Προεδρικά διατάγματα που απαιτούνταν από τους νόμους. Στην πράξη οι Μονάδες λειτουργούσαν χωρίς να υπάρχουν ενιαίοι όροι και προδιαγραφές για την αδειοδότηση και τη λειτουργία τους, με τις υπηρεσίες των Νομαρχιών και μετά Περιφερειών να εποπτεύουν το συγκεκριμένο πεδίο.
 
Η Εθνική Αρχή κατάρτισε το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 10/2016 το οποίο αφορά την «Ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Όροι και προϋποθέσεις», εισηγήθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α) οικ 6901/2015 στην οποία αναφέρονται οι «Όροι ίδρυσης και λειτουργίας των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης» και κατάρτισε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα θέματα που σχετίζονται με την Ιατρικώς υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ο οποίος δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ 293/7/2/2017.
 
Οι αριθμοί της Εθνικής Αρχής για την αναπαραγωγή των Ελλήνων
 
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 12.750 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης - και με φυσικό κύκλο-  (διαθέσιμα στοιχεία 2013) ενώ ο κάθε κύκλος κοστίζει 2.000 με 3.000 ευρώ. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί κατά τον ειδικό σημαντική παράμετρο που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
 
«Το 2016 είχαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Το περασμένο έτος οι γεννήσεις δεν ξεπέρασαν τις 90.000. Το δημογραφικό ζήτημα θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα και στοχευμένα» είπε ο κ. Αντσακλής.

Τέλος, επισημάνθηκε η αξία των Μονάδων με δεδομένη τη συμβολή τους στον ιατρικό τουρισμό της χώρας. Το επόμενο διάστημα ο ιατρικός τουρισμός θα σημαίνει μεταφορά ωαρίων από χώρα σε χώρα και για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται οι Μονάδες να είναι πιστοποιημένες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης