Ένωση Δικαστών: Οι θέσεις του νομικού κόσμου δεν μπορούν να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού δικαστών

Ένωση Δικαστών: Οι θέσεις του νομικού κόσμου δεν μπορούν να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού δικαστών

Καλεί την διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτήσει για την παράταση του ορίου ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου  Δικαστηρίου

Ένωση Δικαστών: Οι θέσεις του νομικού κόσμου δεν μπορούν να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού δικαστών
Δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών
και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία ουσιαστικά απαντά στην χθεσινή ανακοίνωση  της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής θάνου.
                                                       
Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυρία Θάνου μετά τις ανακοινώσεις δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ. οι οποίες τάχθηκαν με την άποψη ότι χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών, σε ανακοίνωσή της, μετάξι των άλλων, επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις αυτές «συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
                                                       
Παράλληλα, σήμερα, η ΕΔΕ καλεί την διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία θα συγκληθεί  μεθαύριο, Πέμπτη για να  γνωμοδοτήσει για την παράταση του ορίου ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου  Δικαστηρίου.

Ακόμη, η Ένωση επισημαίνει ότι ο νυν και  τέως υπουργός Δικαιοσύνης,  όλος σχεδόν ο νομικός κόσμος και η  ακαδημαϊκό κοινότητα επισημαίνουν ότι χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να παραταθεί το όριο εξόδου από δικαστικό σώμα των δικαστών και εισαγγελέων.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ επισημαίνει:

«Στη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το εάν είναι επιτρεπτή η αλλαγή του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή όπως και του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, 15 διακεκριμένοι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και οι Δικαστικές Ενώσεις» και προσθέτει:

«Το άρθρο 88 παρ 5 του Συντάγματος είναι μια ξεκάθαρη διάταξη που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας.  Η εφαρμογή της από το 1975 αλλά και η εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων προγενέστερων Συνταγμάτων, δεν δημιούργησε ποτέ ερμηνευτικά ζητήματα.
 
Οι διαφορετικές απόψεις γύρω από την αναγκαιότητα αύξησης του ορίου ηλικίας θα ακουστούν εφόσον η Βουλή αποφασίσει να αναθεωρήσει την συγκεκριμένη διάταξη».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΔΕ, υπογραμμίζει: «Η επίκληση δήθεν διαφορετικών απόψεων ορισμένων συνταγματολόγων είναι αποπροσανατολιστική και συσκοτίζει τα αληθινά γεγονότα, αφού ουδείς συζητάει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ηλικίας με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα.

Η υιοθέτηση τέτοιων καινοφανών απόψεων θα αντιστρατεύονταν το σαφές νόημα της συνταγματικής διάταξης, την μέχρι σήμερα εφαρμογή της και θα αμφισβητούσε άμεσα την δεσμευτικότητα του Συντάγματος.

Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον».

Και καταλήγει η ¨Ένωση: «Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου  Δικαστηρίου».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης