Αμαλιάδα: Εκτός από ολόκληρο πιθάρι, είχε κι άλλα αρχαία ο αρχαιοκάπηλος

Αμαλιάδα: Εκτός από ολόκληρο πιθάρι, είχε κι άλλα αρχαία ο αρχαιοκάπηλος

Ήταν θαμμένο στον κήπο του σπιτιού του και... θεώρησε σωστό να το εκμεταλλευτεί

Αμαλιάδα: Εκτός από ολόκληρο πιθάρι, είχε κι άλλα αρχαία ο αρχαιοκάπηλος
Ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους και σημαντικής αξίας είναι ο βάθους 1,70 μέτρων ταφικός πίθος του 4ου αιώνα π.Χ. που λεηλάτησε ο 63χρονος αρχαιοκάπηλος ανοίγοντας τρύπα στο έδαφος στην αυλή του σπιτιού του στην στην περιοχή Τραγάνι της Αμαλιάδας. Εκτός από το αγγείο που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί, βρήκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα που αποτελούν κτερίσματα του ταφικού μνημείου.

Ο δράστης είχε ανακαλύψει τον Οκτώβριο τον χώρο του μνημείου, όταν είδε ότι το νερό που έρεε χανόταν στο έδαφος! Αφού έφερε στο φως όσα αρχαία αντικείμενα μπορούσε, σκέπασε με κλαδιά και άλλα αντικείμενα την διαμέτρου 75 εκατοστών τρύπα της λαθρανασκαφής, ώστε να μην φαίνεται. Σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του, ο 63χρονος έκρυψε τμήματα αγγείων σε ένα χάρτινο κουτί και άλλα τρία αντικείμενα στον αποθηκευτικό χώρο ενός αναδιπλούμενου κρεβατιού. 

Κλείσιμο
Οι άνδρες της Ασφαλείας κατέσχεσαν συγκεκριμένα μια λάγινο με ερυθρή διακόσμηση, μια κοτύλη, ένα λύχνο, έναν κύαθο, ένα σκυφίδιο και έναν κάνθαρο με εγχάρακτη διακόσμηση. Όλα προέρχονταν από το ίδιο μνημείο, από το οποίο είχε ξεθάψει και το αγγείο που είχε βάλει σε ένα κουβά με νερό κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού του για να πλυθεί από τις λάσπες!

Όλα τα ευρήματα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο που πιστοποίησε την χρονολόγησή τους στον 4ο π.Χ. αιώνα και παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Στον πυθμένα του ταφικού μνημείου, που κατέληγε σε βάθος 3,5 μέτρων και δεν είχε άλλα ευρήματα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα σκεπάρνι, ένα μυστρί και δυο ξύστρες τα οποία ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει για τη λαθρανασκαφή.

Ο 63χρονος οδηγήθηκε ήδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας και κρατείται για να απολογηθεί στον ανακριτή, μετά την κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη που του ασκήθηκε για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης