Δωρεάν εξέταση HIV σε κοινότητες Ρομά σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δωρεάν εξέταση HIV σε κοινότητες Ρομά σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από το Μάιο του 2015 έχουν ήδη εξεταστεί δωρεάν πάνω από 700 Ρομά σε καταυλισμούς της Αττικής και της περιφέρειας, με την εξελιγμένη μέθοδο «rapid test» που αποτελεί μη ιατρική πράξη και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό

Δωρεάν εξέταση HIV σε κοινότητες Ρομά σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ένα ταξίδι πρόληψης και εξέτασης έχει ξεκινήσει για 20 μέρες η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint», από τη Δράμα έως την Ορεστιάδα, με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα της δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C, σε οικισμούς Ρομά.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», από το Μάιο του 2015 έχουν ήδη εξεταστεί δωρεάν πάνω από 700 Ρομά σε καταυλισμούς της Αττικής και της περιφέρειας, με την εξελιγμένη μέθοδο «rapid test» που αποτελεί μη ιατρική πράξη και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό.
Κλείσιμο
 
Οι Ρομά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της περιοχής και οι οικισμοί τους εντοπίζονται στις παρυφές των αστικών και ημιαστικών κέντρων. Ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 13.000 συμπολίτες μας, η πλειοψηφία των οποίων ζει σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, που επιτείνεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Στον τομέα της υγείας τα σημαντικότερα προβλήματα των κοινοτήτων Ρομά αφορούν στη δυσκολία πρόσβασης του πληθυσμού στο εθνικό σύστημα υγείας και στις αντίστοιχες δομές και στην ανεπάρκεια πρόληψης και φροντίδας σε θέματα υγείας.
 
Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας «Checkpoint» στη Θράκη στοχεύει στη χαρτογράφηση του επιπολασμού του HIVκαι των ηπατιτίδων Β και C εντός του συνόλου των κοινοτήτων Ρομά, στη διασύνδεσή τους με τα τοπικά νοσοκομεία σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος και στη ευαισθητοποίησή τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης