Σπασμένες βιτρίνες και λεηλατημένα καταστήματα στα Εξάρχεια

Σπασμένες βιτρίνες και λεηλατημένα καταστήματα στα Εξάρχεια

-«Χάθηκαν οι κόποι και οι θυσίες μίας ολόκληρης ζωής, καταστράφηκα», λέει με δάκρυα ιδιοκτήτρια καταστήματος οπτικών ειδών στα Εξάρχεια - «Μου πήραν τα πάντα, εκτυπωτές, υπολογιστές σπάσανε όλα τα εμπορεύματα», δηλώνει ιδιοκτήτης καταστήματος αναλώσιμων υλικών

Σπασμένες βιτρίνες και λεηλατημένα καταστήματα στα Εξάρχεια
Η επόμενη μέρα μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας βρίσκει πολλούς επιχειρηματίες, ανθρώπους του μόχθου να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί. Από τις πολύ πρωινές ώρες η κάμερα του protothema.gr  καταγράφει εικόνες καταστροφής στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας που χθες καιγόταν για πολλές ώρες.

Πρώτη στάση η Ομόνοια και η οδός Σταδίου. Μικρότερες ζημιές εδώ με καταγεγραμμένες εικόνες σπασιμάτων σε προθήκες καταστημάτων, σπασμένα μάρμαρα, τηλεφωνικούς θαλάμους και εστίες φωτιάς σε κάδους απορριμμάτων.

Κλείσιμο


Η εικόνα στην Πανεπιστημίου γίνεται πιο έντονη καθώς εδώ αρχίζει και φαίνεται σιγά σιγά το μέγεθος βανδαλισμών που έγιναν με σπασμένες τζαμαρίες σε καταστήματα, ζημιές σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σπασμένα πλατύσκαλα μαρμάρινα μέχρι και το ύψος της Μπενάκη.







Η εικόνα αρχίζει και γίνεται πιο δραματική όταν η κάμερα διέρχεται την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Οι εικόνες καταστροφής με καμένα οχήματα, χαρακτηριστική η φωτογραφία με το κατεστραμμένο αυτοκίνητο στο ύψος της πλατείας Εξαρχείων, με καταστηματάρχες να βλέπουν σπασμένες τζαμαρίες, τέντες κατεστραμμένες από πέτρες- μάρμαρα που εκτοξευόταν κάθε κατεύθυνση χθες σε τυφλά χτυπήματα στη διάρκεια της βραδιάς βλέπουν τις εικόνες καταστροφής μπροστά τους και προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έχει γίνει όλο αυτό και πως θα αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά καταστροφές στην επιχείρησή τους σε μία δύσκολη εποχή σε οικονομικό επίπεδο.







Κατηφορίζοντας την πλατεία Εξαρχείων μπαίνουμε στην οδό Στουρνάρη.
Η κυρία Λήδα Παπασπύρου είναι μία γυναίκα η οποία απλά στέκεται μπροστά στο κατάστημα οπτικών ειδών που διατηρεί εδώ και 36 χρόνια στην περιοχή. Κλαίει. Μονολογεί. Στο πλευρό της ο σύζυγός της προσπαθεί να την ηρεμήσει. «Με καταστρέψανε, γιατί… Όλοι οι κόποι μου, όλη μου η ζωή, μία ζωή αγώνας για επιβίωση και μου κατέστρεψαν τα πάντα. Είχα μέσα εμπόρευμα που ακόμη το χρωστάω, καήκανε τιμολόγια, χαρτιά, εμπορεύματα ανυπολόγιστης αξίας, τι θα κάνω, ποιος θα με αποζημιώσει εμένα, εγώ τι φταίω… Αν νομίζουν ότι με αυτό που κάνανε θα με κάνουν να το βάλω κάτω και να τρελαθώ βγαίνουν γελασμένοι, εγώ θα επιβιώσω, θα ξαναπατήσω στα πόδια μου», λέει στην κάμερα του protothema.gr και ξεσπά σε κλάματα. Έχει πριν λίγο καιρό υποστεί σε επέμβαση καρδιάς και η κατάσταση αυτή, το θέαμα που αντίκρισε της κάνει κακό επιπλέον και στην υγεία της. Ο σύζυγός της και η οικογένειά της είναι στο πλευρό της για να την παρηγορήσουν.     



Λίγα μέτρα παρακάτω ένας νέος άντρας ο Στέλιος στέκεται απλά παγωμένος μπροστά στο θέαμα που αντίκρισε πηγαίνοντας πρωί πρωί στο κατάστημα με αναλώσιμα είδη που διατηρεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.

«Σπάσανε τα πάντα, δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Δε ξέρω τι να πω, κλέψανε υπολογιστές, εκτυπωτές, σπάσανε εμπορεύματα μεγάλη ζημιά, τι να πω, στενοχώρια και λύπη μόνο είναι αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή», λέει στην κάμερα του protothema.gr.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Αθήνα να προσπαθεί να συνέλθει από τις χθεσινές εικόνες έντασης και καταστροφής με την ευχή να κοπάσει το κύμα και να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα παρά το γεγονός ότι εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και ανησυχητική με συγκεντρώσεις να συνεχίζονται και σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι πως η παρουσία της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα έντονη παντού στο ευρύ τετράγωνο του κέντρου από το Σύνταγμα μέχρι και το ύψος του Πεδίου του Άρεως.





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης