Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Eξαγόραζε Ελληνες πολίτες και με τα στοιχεία τους προχωρούσε σε  έκδοση πλαστών διαβατηρίων

Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών με «πλοκάμια» σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία εξάρθρωσε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, τέσσερις Έλληνες ηλικίας 41, 28, 25 & 38 ετών και δύο αλλοδαποί, 26 και 31 ετών, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονταν και ένας αρχιφύλακας. «Εγκέφαλος» όπως διαπιστώθηκε ήταν ένας 41χρονος ελληνικής καταγωγής.

Για συμμετοχή σε επιμέρους εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης κατηγορούνται άλλα 4 άτομα: μία 36χρονη ομογενής από τη Γεωργία-ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, μία 40χρονη ομογενής από το Ουζμπεκιστάν, μια 23χρονη Αλβανίδα και ένας 44χρονος ομογενής από το Καζακστάν.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, αλλά και σε κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στο σπίτι του 41χρονου αρχηγικού μέλους της οργάνωσης, στο γραφείο που διατηρεί αλλά και σε διαμέρισμά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

-
Κλείσιμο
Πλήθος εγγράφων και πιστοποιητικών, πρωτότυπων και φωτοαντιγράφων, σφραγίδων δημοσίων υπηρεσιών, δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, που επιβεβαιώνουν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. 
- Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτικά μηχανήματα κ.ά.) 
- Τρία (3) οχήματα (ένα με αμερικάνικες πινακίδες) και μία (1) μοτοσυκλέτα, ως μέσα τέλεσης εγκλήματος και προϊόντα νομιμοποίησης. 
- Ένα (1) πιστόλι 32 mm με σιγαστήρα και οχτώ φυσίγγια, ένα (1) πιστόλι 635 με γεμιστήρα και επτά φυσίγγια, (1) όπλο-συναρμολογούμενο μεταλλικό τύπου «στυλό», καθώς επίσης πενήντα ένα (51) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. 

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2010 και ενέχεται σε (53) περιπτώσεις διακίνησης (96) αλλοδαπών, σε χώρες του εξωτερικού. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το κύκλωμα είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία καθώς «για την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών και ειδικότερα για την έκδοση διαβατηρίων χρησιμοποιούσαν αρχικά νοθευμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία ήταν γνήσια ως έγγραφα, αλλά η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου είχε αντικατασταθεί από αυτή του αλλοδαπού».

Με βάση αυτό, η συμμορία έβρισκε Έλληνες πολίτες και αφού τους εξαγόραζε, τους έπειθε να δίνουν τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας, έτσι ώστε εκείνα να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων. Με το που ολοκληρωνόταν η διαδικασία αυτή, αλλά και η μεταφορά του εκάστοτε αλλοδαπόυ σε χώρα εκτός Ελλάδας, τα άτομα που συμμετείχαν στη «δοσοληψία», μετέβαιναν στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών τους και δήλωναν κλοπή ή απώλειας της ταυτότητάς τους.


Σε ορισμένες περιπτώσεις εκ των περιπτώσεων, υπήρχαν και  συγγενικά τους πρόσωπα που δήλωναν τακτικά «απώλειες» δελτίων ταυτότητας..

Μετά τη ψηφιοποίηση του αρχείου των εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2012 και παρείχε τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες απευθείας πρόσβασης στη φωτογραφία του πραγματικού κατόχου, εντοπίστηκαν ανάλογα περιστατικά και συνελήφθησαν αλλοδαποί, κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έκδοση/ υφαρπαγή διαβατηρίου.

Έτσι τα μέλη της οργάνωσης άλλαξαν μεθοδολογία «και έκτοτε για την έκδοση διαβατηρίου χρησιμοποιούσαν κλεμμένο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (από αρχική χορήγηση, ή έπειτα από δήλωση απώλειας ή φθοράς παλαιότερου), καθώς επίσης γνήσιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας Έλληνα, ο οποίος προσομοίαζε, ηλικιακά και φυσιογνωμικά, με τον αλλοδαπό (μέθοδος «σωσία»)». 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι δράστες αποκόμισαν μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά συνήθως εκταμιεύονταν τμηματικά, σε μετρητά ή επιταγές, ή μετατρέπονταν σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είτε αναλαμβάνονταν μετρητά, είτε εμβάζονταν στις Η.Π.Α.

Όπως διαπιστώθηκε μεταξύ των αλλοδαπών, που διακινήθηκαν προς τις αγγλοσαξωνικές χώρες, συμπεριλαμβάνονταν και παιδιά, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταξίδεψαν με τους πραγματικούς γονείς τους.

Κατά την έρευνα προέκυψε ότι ο αστυνομικός διευκόλυνε τη δράση των μελών του κυκλώματος, με την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων αναφορικά με την υφαρπαγή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ενώ λάμβανε 2.000-3.000 ευρώ για κάθε ταυτότητα που εκδίδονταν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης