«SOSτε» το νερό: Πολίτες υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του ύδατος

«SOSτε» το νερό: Πολίτες υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του ύδατος

Τι διδάσκει η εμπειρία από το Παρίσι, αλλά και το Δικέλι της Τουρκίας

«SOSτε» το νερό: Πολίτες υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του ύδατος
Δύο πόλεις, το Παρίσι και το Δικελί στην Τουρκία, κατόρθωσαν, εφαρμόζοντας πολιτική δημόσιας διαχείρισης του νερού και αντιμετωπίζοντάς το σαν πολύτιμο αγαθό για όλους, να πετύχουν φθηνότερη τιμή για τους πολίτες και ταυτόχρονα και εξοικονόμισή του.

Απόψε στις 7 το απόγευμα η πρωτοβουλία πολιτών για τη δημόσια διαχείριση του νερού, "SOSτε το νερό", σε συνεργασία με το ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: "Η δημόσια διαχείριση του νερού είναι εφικτή".

Κλείσιμο
Kαλεσμένοι ομιλητές στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Παρισιού και πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης νερού, Eau de Paris, Αν Λε Στρα και ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυρία Λε Στρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν την εκδήλωση, το 2009 στο Παρίσι η διαχείριση του νερού πέρασε από ιδιωτική εταιρεία στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του νερού 40% στο Παρίσι συγκριτικά με τα περίχωρα, όπου η εκμετάλλευση του νερού γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες.

Η αντιδήμαρχος  του Παρισιού δεν παρέλειψε να τονίσει την αδιαφάνεια και την έλλειψη ελέγχων, που επικρατούσαν στη διαχείριση του νερού στο Παρίσι πριν το 2009.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν, ο οποίος, όταν εκλέχθηκε δήμαρχος το 2004, έσβησε όλα τα  χρέη των δημοτών στο νερό, μείωσε κατά 50% την τιμή του στους εργαζόμενους στην εταιρεία ύδρευσης και έδωσε σε κάθε νοικοκυριό 13 κυβικά νερό δώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος,αφού πρωτίστως οι πολίτες έκαναν μεγάλη οικονομία στο νερό, προσπαθώντας να μην ξεπεράσουν το δωρεάν όριο των 13 κυβικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης