ΟΗΕ: Αύξηση - ρεκόρ για την ιχθυοκαλλιέργεια και υδατοκαλλιέργεια - Ξεπερνούν τη συμβατική αλιεία

ΟΗΕ: Αύξηση - ρεκόρ για την ιχθυοκαλλιέργεια και υδατοκαλλιέργεια - Ξεπερνούν τη συμβατική αλιεία

Νέα έκθεση του FAO αποδεικνύει ότι η υδατοκαλλιέργεια και η ιχθυοκαλλιέργεια μπροούν να χρησιμοποιηούν για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού

Φθιώτιδα: Βόμβα σε σκάφος εταιρείας με ιχθυοκαλλιέργειες!
Η παγκόσμια ιχθυοκαλλιέργεια και υδατοκαλλιέργεια έχει αυξηθεί κατακορυφα, με αποτέλεσα να ξεπερνά για πρώτη φορά την παραδοσιακή αλιεία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δημοσιεύθηκε σήμερα, 7 Ιουνίου.

Η έκδοση 2024 της έκθεσης The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA) αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή αλιευτικών προϊόντων και υδατοκαλλιέργειας το 2022 εκτινάχθηκε στους 223,2 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με το έτος 2020. Η παραγωγή περιελάμβανε 185,4 εκατομμύρια τόνους υδρόβιων ζώων και 37,8 εκατομμύρια τόνους φυκών.

«Ο FAO χαιρετίζει τα σημαντικά επιτεύγματα μέχρι στιγμής, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μετασχηματιστικές και προσαρμοστικές δράσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της συμμετοχικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των υδάτινων συστημάτων διατροφής και την εδραίωση του ρόλου τους στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, της μείωσης της φτώχειας και της βιώσιμης διακυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu.

Η έκθεση SOFIA θα παρουσιαστεί επίσημα στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη δράση για τους ωκεανούς «Βυθισμένη στην αλλαγή» στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα.

Ποσότητες - ρεκόρ για την υδατοκαλλιέργεια

Κλείσιμο
Το 2022 και για πρώτη φορά στην ιστορία, η υδατοκαλλιέργεια ξεπέρασε την συμβατική αλιεία ως το κύριο μέσο παραγωγής υδρόβιων ζώων. Η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας έφτασε το πρωτοφανές ύψος των 130,9 εκατομμυρίων τόνων, εκ των οποίων 94,4 εκατομμύρια τόνοι είναι υδρόβια ζώα, δηλαδή το 51% της συνολικής παραγωγής υδρόβιων ζώων.

Η αύξηση της υδατοκαλλιέργειας δείχνει την ικανότητά της να συμβάλει περαιτέρω στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για υδρόβια τρόφιμα, αλλά η μελλοντική επέκταση και εντατικοποίηση πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα και να ωφελεί τις περιοχές και τις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Επί του παρόντος, ένας μικρός αριθμός χωρών κυριαρχεί στην υδατοκαλλιέργεια. Δέκα από αυτές - Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Αίγυπτος και Χιλή - παρήγαγαν πάνω από το 89,8% του συνόλου.

Το ρεκόρ παραγωγής υδρόβιων ζωικών τροφίμων υπογραμμίζει τις δυνατότητες του τομέα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού.

Η παγκόσμια φαινομενική κατανάλωση υδρόβιων ζωικών τροφίμων έφτασε τους 162,5 εκατομμύρια τόνους το 2021. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο πληθυσμό από το 1961, με την παγκόσμια κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση να αυξάνεται από 9,1 κιλά το 1961 σε 20,7 κιλά το 2022.

Από τη συνολική παραγωγή υδρόβιων ζώων, το 89% χρησιμοποιήθηκε για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Το υπόλοιπο προοριζόταν για έμμεσες ή μη διατροφικές χρήσεις, κυρίως για την παραγωγή ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντείνεται το μυστήριο στη Σύμη: Φωτογραφία ντοκουμέντο δείχνει τον παρουσιαστή του BBC να έχει περάσει το επικίνδυνο μονοπάτι

Βρετανία: Παντρεύτηκε ο billionaire και πιο περιζήτητος εργένης - Ο ρόλος του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Μητέρα Τσιτσιπά για Μπαντόσα: Είναι ένα κορίτσι χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν με ρώτησε κανείς για την επανασύνδεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης