Bloomberg: Γιατί κινδυνεύει να αποδειχθεί πύρρειος η νίκη του Τσίπρα

Bloomberg: Γιατί κινδυνεύει να αποδειχθεί πύρρειος η νίκη του Τσίπρα

Δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για μία δεκαετία από την “κούφια” ελληνική οικονομία - Υποδεέστερες οι προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους που κατατέθηκαν σε σχέση με αυτές που ήταν στο τραπέζι προ τριετίας 

Bloomberg: Γιατί κινδυνεύει να αποδειχθεί πύρρειος η νίκη του Τσίπρα
Ο Ιωάννης Πλώτας δεν συμμερίζεται τη θέση του πρωθυπουργού του ότι η έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους είναι ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα. 
Αντίθετα, ο 52χρονος ανησυχεί ότι οι τελευταίες αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και στις εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία που ψήφισαν οι Βουλευτές την περασμένη Κυριακή θα τον οδηγήσουν να βάλει λουκέτο στο καθαριστήριο που έχει μαζί με την αδερφή του στο κέντρο της Αθήνας.

«Παίρνουν λεφτά απ' τις τσέπες μας και διώχνουν τους πελάτες μας», λέει. Θα κάνει κάποια διαφορά η ελάφρυνση του χρέους; «Σε καμία περίπτωση», απαντά. «Το μόνο πράγμα που ξέρουμε στα σίγουρα είναι ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν».
Κλείσιμο

Οι απαιτήσεις που έχουν προβάλει οι Ευρωπαίοι πιστωτές στην Ελλάδα δικαιολογούν την ανησυχία του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα δώσει στη χώρα έναν πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για να αναπνεύσει. Ωστόσο, τα δειλά βήματα που συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα απ' τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους συνοδεύτηκαν με προτάσεις που βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την επόμενη δεκαετία, ένα κριτήριο που πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι είναι παράλογο.

«Έπειτα από χρόνια ύφεσης, αυτά τα μέτρα πλήττουν τον καθένα», λέει ο Ηλία Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς. «Όσο και εάν αυξήσεις τους φόρους, όσο και εάν περικόψεις δαπάνες, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι εφικτό. Ή ακόμα και εάν το επιτύχουμε, το κόστος θα είναι μία τεράστια οικονομική ύφεση», συμπληρώνει. 
«Κούφια» οικονομία

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν πόσο «κούφια» είναι η ελληνική οικονομία. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το δείκτη ανεργίας για το μήνα Φεβρουάριο την Πέμπτη και αναμένεται να δείξει ότι πάνω απ' το 24% του εργατικού δυναμικού παραμένει εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποκαλύπτοντας πιθανώς τη συρρίκνωση της οικονομίας στο α' τρίμηνο της χρονιάς, έπειτα από επτά υφεσιακά χρόνια τα τελευταία οκτώ.



Πήγη: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης