Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες - Επόμενο μεγάλο «αγκάθι» το ασφαλιστικό που μετατίθεται για τις αρχές του επόμενου έτους

Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
ενέκρινε το απόγευμα της Τρίτης το διοικητικό συμβούλιο  του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Κλείσιμο
Η θετική απόφαση θεωρούνταν δεδομένη, έπειτα από την εκπλήρωση και των 48 προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς, αλλά και τη θετική εισήγηση της Κομισιόν. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESΜ παρατίθενται οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι με την έγκριση της υποδόσης, ο ESM «στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, «οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο πολιτικών που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές καθώς και ο νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεση τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα».

«Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όπως έχει πει στο παρελθόν το Eurogroup», υπογραμμίζει.

Πάντως, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, υπήρξε μία «μίνι» καθυστέρηση στην έγκριση, γεγονός το οποίο, μάλλον, δείχνει και τις διαθέσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας, με δεδομένο ότι το μεγάλο «αγκάθι» που λέγεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση στην καταβολή του 1 δισ. ευρώ, όμως, είχε και άλλη μία επίπτωση: καθυστερούν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που χρωστά και δεν δίνει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με βάση το νέο Μνημόνιο και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε, το δημόσιο όφειλε να καταβάλει μέσα στον Δεκέμβριο το εξωφρενικό ποσό των 7 δισ. ευρώ για οφειλές του σε ιδιώτες. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

O ESM ανακοίνωσε την εκταμίευση της δόσης μέσω Twitter

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης