Στα… πράσινα επέστρεψε η Wall Street – Από πού αντλεί αντοχές η αγορά

Στα… πράσινα επέστρεψε η Wall Street – Από πού αντλεί αντοχές η αγορά

Στο «μη χείρον βέλτιστον» αναφορικά με τον πληθωρισμό και τη Fed εστιάζουν οι επενδυτές και ελπίζουν σε καλύτερα στοιχεία από το δείκτη τιμών καταναλωτή, την Τετάρτη

27940774
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη. Κι αυτό παρά τις μέτριες επιδόσεις των τιμών χονδρικής.

Άλλωστε, ο Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του, καθησύχασε τουλάχιστον τους χειρότερους φόβους των επενδυτών αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για το πότε το συμβούλιο θα ξεκινήσει τις περικοπές.

Έτσι, στο ταμπλό ο Dow Jones έκλεισε τελικά με κέρδη 0,32% στις 39.558 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,48% φτάνοντας τις 5.246 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 0,75% στις 16.511 μονάδες.

Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει ελαφρά στο 4,452% και του πιο ευαίσθητου 2ετούς να φτάνει το 4,823%.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία Απριλίου για τον δείκτη τιμών παραγωγού δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο PPI ανέβηκε άνω του αναμενόμενου κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Όμως… τα σπουδαία αναμένονται την Τετάρτη με τη δημοσιοποίηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI).

Οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές να επανέρχονται και πάλι, επιτέλους, σε καθοδική τροχιά μετά από ένα τετράμηνο ανοδικό σερί, με τον δείκτη να πέφτει στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3,5% το Μάρτιο. Αντιστοίχως και για το δομικό CPI αναμένεται πτώση στο 3,6% από το 3,8% ένα μήνα νωρίτερα.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η αγορά θα αντιδράσει θετικά θεωρώντας πως έρχεται και πάλι πιο κοντά η έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed. Αν τα νούμερα είναι χειρότερα, η αγορά δύσκολα θα ξεπεράσει την απογοήτευση της.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ ξεκαθάρισε πως μπορεί να μην φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο η τρέχουσα περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί επί μακρόν κρατώντας τα επιτόκια στο «ταβάνι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν, λόγω των αντοχών του υψηλού πληθωρισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα προγνωστικά αναλυτών και traders εξακολουθούν να εστιάζουν σε πιθανή μείωση των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο ή το Νοέμβριο, κατεβάζοντας έτσι τις συνολικές περικοπές της χρονιάς σε μόλις μία ή δύο.

«Χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να λειτουργήσει» τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ και για την ώρα τουλάχιστον η αγορά δείχνει να τον ακούει κρατώντας την ψυχραιμία της, αλλά οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τις αντοχές της, ειδικά αν η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης έρθει κοντά στα τέλη της χρονιάς.

Σε σημερινή ανάλυση του ο Ναθάνιελ Ρούπερτ της Citigroup εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας πως η αγορά έχει αντιδράσει μέχρι τώρα απρόσμενα καλά στις αρνητικές οικονομικές εκπλήξεις, όμως αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει.

Σε επίπεδο μετοχών, η μετοχή της GameStop ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, διευρύνοντας τα σημαντικά κέρδη της Δευτέρας. Μάλιστα, η συνολική άνοδος της από χθες ξεπερνά το 120%!

Στις κερδισμένες επίσης και η On Holding, μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, καταγράφοντας την καλύτερη χρηματιστηριακή ημέρα της εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενώ στις κερδισμένες ξεχώρισε επίσης η Vodafone και η United Airlines, ποντάροντας σε βελτιωμένη ταξιδιωτική κίνηση το καλοκαίρι.

Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Paramount Global μετά από δημοσίευμα του CNBC που ανέφερε πως η Sony ξανασκέφτεται την πρόταση εξαγοράς που έχει καταθέσει για την εταιρεία, σε συνεργασία με το fund Apollo. Αν και η μετοχή της ίδιας της Sony κατέγραψε κέρδη μετά και τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Στις χαμένες επίσης ήταν η μετοχή της Alibaba μετά τη «βουτιά» κατά 86% στα καθαρά κέρδη της.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν «πριβέ» στη ροτόντα του Λευκού Παλατιού - Τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα

Eurovision 2024: Γιατί η φετινή διοργάνωση θα μείνει αξέχαστη - Τα τραγούδια, τα παρατράγουδα και ο διχασμός

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τετραπλασιασμό δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από Κίνα και περιμένουν τα αντίποινα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης