Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη διαδοχική αναίμακτη πτώση με βαρίδι τη βιομηχανία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη διαδοχική αναίμακτη πτώση με βαρίδι τη βιομηχανία

Ρεκόρ 8ετίας για την ΕΤΕ - Διόρθωσε η Titan - Στο κόκκινο η Eurobank και οι τίτλοι του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

5340888
Αρνητικά πρόσημα για δεύτερη συναπτή μέρα κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν ένα μικρό «κομμάτι» των πρόσφατων κερδών, που είχαν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 13 ετών.

Πάντως, δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ισχυρή εκτόνωση, παρά μόνο για μία μίνι «αποφόρτιση» από τα επίπεδα ρεκόρ, με τα οποία διατηρείται απόσταση ασφαλείας. Στο στόχαστρο των sellers βρίσκονται περισσότερο μετοχές που κινούνταν σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/5) ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες 4,34 μονάδων ή -0,29% και έκλεισε στις 1.471,78 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.476,45 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.467,05 μονάδες. Κοντά παραμένει το υψηλό έτους των 1.484,06 μονάδων, αλλά και το ρεκόρ 13ετίας των 1.487,76 μονάδων, που αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» πριν την κατάκτηση των 1.500 μονάδων.

Οι πωλητές είχαν το προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εστιάζοντας στις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, με τον δείκτη FTSE IN να «βυθίζεται» ενδοσυνεδριακά πάνω από -2%, προτού «μαζέψει» ως ένα βαθμό τις απώλειές του. Συγκεκριμένα, ο FTSE IN ολοκλήρωσε τη σύνοδο στο -1,89% και τις 6.233,26 μονάδες, χάνοντας συνολικά περίπου 120 μονάδες.

Κλείσιμο
Ισχυρή πτώση σημείωσε σήμερα η Titan μετά τα διαδοχικά ρεκόρ, ενώ παράλληλα διόρθωσαν η Eurobank και οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «χτύπησε» νέο ρεκόρ 8,5 ετών. Η Profile συνέχισε ακάθεκτη την πορεία της προς τα νέα ιστορικά υψηλά. «Βουτιά» για τον ΟΛΘ και τη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, καθώς διαπραγματεύονταν αμφότερες χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 1,3 ευρώ ανά μετοχή και 0,075 ευρώ ανά μετοχή, αντίστοιχα.

Η προσοχή σε ΟΤΕ και MSCI

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα σήμερα στον ΟΤΕ, καθώς ανακοινώθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα α’ τριμήνου. Ο όμιλος παρουσίασε σημαντική αύξηση 9,2% στα έσοδά του, ενώ παράλληλα πρότεινε μέρισμα, ύψους 0,71 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023.

Στο καλεντάρι των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, την Πέμπτη (16/5) η Alpha Bank, η Eurobank και η HELLENiQ ENERGY ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη. Έπειτα, σειρά έχουν η ΔΕΗ (20/5), η Fourlis (21/5), η Quest Συμμετοχών (22/5) και η Ideal Holdings (23/5). Για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις από την ΕΧΑΕ (27/5), τη Motor Oil (28/5), τον ΟΠΑΠ και την Cenergy (29/5), αλλά και την Austriacard Holdings (31/5).

Για σήμερα (14/5) είναι, επίσης, προγραμματισμένη η ανακοίνωση για την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI Semi-Annual Index Review). Ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αποτελείται από 10 μετοχές, οι οποίες έχουν ως εξής: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil. Δεν αναμένονται αλλαγές, αλλά σε περίπτωση που υπάρξουν, θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιουνίου (οι επενδυτές θα λάβουν τις θέσεις τους έως τις 31 Μαΐου).

Κατεβάζουν ταχύτητα οι buyers στις διεθνείς αγορές

Εξισορροπητικά κινήθηκαν τη Δευτέρα τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τους traders στη Wall Street να κρατούν στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Φρένο» στο εντυπωσιακό 8ήμερο ράλι του Dow Jones, αν και οι απώλειες ήταν ανεπαίσθητες, με τον S&P 500 να παραμένει κοντά στο ιστορικό υψηλό του. Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς τα νέα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής δημιούργησαν «μούδιασμα» στην επενδυτική κοινότητα.

Μίνι profit taking χθες στις ευρωαγορές, με τους DAX (Γερμανία), FTSE 100 (Βρετανία) και CAC 40 (Γαλλία) να κάνουν διάλειμμα μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Νέο record high για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 με το +0,02% που έκανε τη Δευτέρα. Και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημειώνουν οριακές διακυμάνσεις, με το τελικό πρόσημο να παραμένει αβέβαιο. Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν μεικτές τάσεις, καθώς περιορίστηκαν τα κέρδη που σημείωναν οι δείκτες κατά τις πρωινές συναλλαγές.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Τι είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν «πριβέ» στη ροτόντα του Λευκού Παλατιού - Τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα

Eurovision 2024: Γιατί η φετινή διοργάνωση θα μείνει αξέχαστη - Τα τραγούδια, τα παρατράγουδα και ο διχασμός

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τετραπλασιασμό δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από Κίνα και περιμένουν τα αντίποινα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης