S&P: Δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την ΕΚΤ

S&P: Δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την ΕΚΤ

Οι πληρωμές των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι αξίας 6,7 δισ. ευρώ

S&P: Δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την ΕΚΤ
Δεν θα αλλάξει σε SD (selective default) η αξιολόγηση της Ελλάδας, εάν η κυβέρνηση δεν καταβάλει τις πληρωμές στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αξίας 6,7 δισ. ευρώ, σημειώνει η Standard & Poor’s.

Όπως σημειώνει ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, αυτό θα συμβεί, διότι οι κρατικές αξιολογήσεις του οίκου αφορούν στην ικανότητα και την προθυμία μιας κεντρικής κυβέρνησης να εξυπηρετεί τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της προς τους μη επίσημους πιστωτές.

Κλείσιμο
Η ΕΚΤ θεωρείται πιστωτής του επίσημου τομέα. 

Τα εν λόγω ομόλογα είναι το αποτέλεσμα μιας ανταλλαγής ομολόγων στις αρχές του 2012 όπου η ΕΚΤ αντάλλαξε περίπου 50 δισ. ευρώ με ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε αγοράσει μέσω του SMP. Ορισμένα από αυτά λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό το swap ουσιαστικά επέτρεψε στην ΕΚΤ να αποφύγει την επίδραση του της ελληνικής κρατικής χρεοκοπίας αμέσως μετά.

«Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, η ΕΚΤ έχει διατηρήσει το σύνολο των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων που απέκτησε κατά την ανταλλαγή του 2012. Ως εκ τούτου, η μη πληρωμή αυτών των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα κάποιον εμπορικό πιστωτή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Standard & Poor’s δεν θα άλλαζε την αξιολόγηση σε SD. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα αποτελούσε αρνητικό παράγοντα στην ανάλυσή μας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χαμηλότερη αξιολόγηση (αν και όχι default) από την τρέχουσα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης