Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

Από λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας και με χρήματα που είχαν μπει εκεί από την προηγούμενη κυβέρνηση πληρώθηκε τελικά η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συναλλαγή για την πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα κατατέθηκαν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του οποίου γίνεται η αυτόματη μεταβίβαση τους προς το ΔΝΤ.

Κλείσιμο
Ηδη από χθες το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή τόσο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όσο και στις εμπλεκόμενες τράπεζες προκειμένου να πληρωθεί κανονικά σήμερα η δόση προς το ΔΝΤ.

Αργότερα εντός της ημέρας είναι πιθανόν να υπάρξει και σχετική επίσημη ανακοίνωση - επιβεβαίωση από το ΔΝΤ. 

Από λογαριασμό του ΔΝΤ στην ΤτΕ, πληρώσαμε το ΔΝΤ!

Από λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας και με χρήματα που είχαν μπει εκεί από την προηγούμενη κυβέρνηση πληρώθηκε τελικά η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά τη Δευτέρα το μεσημέρι να πληρώσει τη δόση των 740 εκατ. ευρώ προς το ταμείο για να μην προκαλέσει την μήνιν της ΕΚΤ –και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που υπήρχαν από την Κυριακή το βράδυ που συνεδρίαζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Η λύση αυτή επελέγη και για τον πρόσθετο λόγο πως δεν χρειάστηκε να βρει αλλού χρήματα, αλλά αυτά υπήρχαν ήδη σαν εγγύηση στον λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ (περί τα 800 εκατ. ευρώ) με τελικό δικαιούχο το ΔΝΤ που εισπράττει από εκεί τις δόσεις του. Η «μπροστάτζα» αυτή είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχική σύμβαση, είχαν μπει εκεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει κάποια στιγμή και πάλι να αναπληρωθούν, αλλιώς μπορεί να υπάρξει πρόβλημα πληρωμών.

Αδειάζοντας τον λογαριασμό αυτόν πάντως όπου μοναδικός δικαιούχος είναι το ΔΝΤ, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε τουλάχιστον προς το παρόν να ξοδέψει για την πληρωμή της δόσης χρήματα από τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα. Κρατάει έτσι ρευστότητα για να πληρώσει αύριο 600 εκατ. ευρώ για το δεκαπενθήμερο μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνέχεια όμως τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς στις 27 Μαΐου πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ. για μισθούς και συντάξεις. Η όποια έξτρα ρευστότητα θα υπάρξει από πληρωμές του ΦΠΑ ή άλλων δόσεων από ρυθμίσεις πληρωμής φόρων του παρελθόντος. Ο εσωτερικός δανεισμός από τις καταθέσεις που τηρούν τα ασφαλιστικά Ταμεία περιορίζεται δραστικά (καθώς ανακοινώθηκε πως μόνον τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ επιπλέον) και παράλληλα έχουν παγώσει σχεδόν όλες οι «ελαστικές» ανάγκες πληρωμών του δημοσίου σε ιδιώτες (4,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών τον Μάρτιο και πάνω από 7 δισ. ευρώ συνολικά εφέτος όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού).

Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ΜΜΕ, οι δανειστές γνώριζαν ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει με αυτόν τον τρόπο αλλά το δέχτηκαν για να μην προκύψει χρεοκοπία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης