«H Ελλάδα θα πρέπει να πείθει για το κάθε βήμα», λέει στo protothema.gr ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

«H Ελλάδα θα πρέπει να πείθει για το κάθε βήμα», λέει στo protothema.gr ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

«Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και ότι θα συνεχίσει να στηρίζεται από τους εταίρους της μέχρι να αποκατασταθεί η πιστοληπτική της ικανότητα», τονίζει ο Χάρης Γεωργιάδης

«H Ελλάδα θα πρέπει να πείθει για το κάθε βήμα», λέει στo protothema.gr ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ
«Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και θα συνεχίσει να στηρίζεται από τους εταίρους της μέχρι να αποκατασταθεί η πιστοληπτική της ικανότητα». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της απόφασης του κρίσιμου Eurogroup της περασμένης Παρασκευής κατά τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει ότι «μέσα από τη διαλλακτικότητα και τη διάθεση προσαρμογής, μπορέσαμε τελικά να καταλήξουμε σε μια ρύθμιση που έτυχε στήριξης όχι μόνο από την Κύπρο αλλά από όλους».  

Ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημειώνει ότι από δω και στο εξής η Ελλάδα «θα πρέπει να πείθει για το κάθε βήμα», τονίζει ότι στις μαραθώνιες αυτές συνόδους η μόνη δεδομένη στήριξη για τη χώρα μας ήταν αυτή της Κύπρου. Αναφερόμενος, δε, στην οδυνηρή εμπειρία του κουρέματος των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες επισημαίνει ότι η εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος δημιούργησε πλέγμα σταθερότητας και ασφάλειας με τη διασφάλιση της οριστικής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές να αποτελεί τον επόμενο στόχο «για να αποφευχθεί η επανάληψη του προβλήματος που η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετώπισε αυτή την περίοδο, να είναι δηλαδή ενώπιον του κινδύνου να βρεθεί χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές». 

Κλείσιμο

- Πώς αξιολογείτε την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής;

Εξαιρετικά σημαντική. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και έχει συμφωνήσει ότι η προσπάθεια μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί και ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν σε πορεία εξυγίανσης, με την επίτευξη όχι μόνο ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αλλά και με πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά είναι ιδιαίτερα θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές και τις αγορές. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και ότι θα συνεχίσει να στηρίζεται από τους εταίρους της μέχρι να αποκατασταθεί η πιστοληπτική της ικανότητα. Ασφαλώς η προσπάθεια δεν τέλειωσε, για την ακρίβεια τώρα ξεκινά. Και θα πρέπει η Ελλάδα να πείθει για το κάθε βήμα. Ομως είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο αναμένω ότι θα επιβεβαιωθεί μέχρι την Τρίτη, ώστε να προχωρήσουμε με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την προοπτική ανάπτυξης.  

- Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δηλώσατε ότι δεν είστε βέβαιος ποιο είναι το αίτημα των ελληνικών αρχών. Η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, όπως είχε εκφραστεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρη;

Δεν τίθεται θέμα ξεκάθαρων ή μη θέσεων αλλά ύπαρξης συγκεκριμένου αιτήματος ενώπιον του Eurogroup. Η λήψη απόφασης ή έστω η συζήτηση σε ένα σώμα όπως το Eurogroup προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης ή αιτήματος. Και όπως είναι γνωστό, συγκεκριμένο αίτημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, όχι νωρίτερα. Γι’ αυτό εξάλλου η συζήτηση της Δευτέρας ήταν σχετικά σύντομη και γι’ αυτό χρειάστηκε η πραγματοποίηση νέας συνόδου την Παρασκευή. Αναφερόμουν, λοιπόν, σε ένα δεδομένο. 

- Στα συμπεράσματα πάντως του συγκεκριμένου Eurogroup καταγράφεται και η μη στήριξη των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης από την Κυπριακή Δημοκρατία…

Οχι μόνο αυτό δεν ισχύει αλλά κατ’ ακρίβεια δεν υπάρχουν καν συμπεράσματα ούτε για τη σύνοδο της Δευτέρας, ούτε και γι’ αυτή της Τετάρτης που είχε προηγηθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα μπορούσε κάποιος να καταγράψει, μέσα από τις μαραθώνιες αυτές συνόδους, είναι πως η μόνη δεδομένη, για την Ελλάδα, στήριξη ήταν αυτή της Κύπρου. Και είναι νομίζω ξεκάθαρο πως για να πετύχει κάποιος αυτό που επιδιώκει στον ευρωπαϊκό χώρο απαιτείται ευρύτερη στήριξη. Και τη στήριξη την εξασφαλίζεις με τον γόνιμο διάλογο, τη θετική στάση, τον πραγματισμό και την αξιοπιστία. Οχι με την περιχαράκωση και τη συγκρουσιακή προσέγγιση. Χαίρομαι γιατί μέσα από τη διαλλακτικότητα και τη διάθεση προσαρμογής μπορέσαμε τελικά να καταλήξουμε σε μια ρύθμιση που έτυχε στήριξης όχι μόνο από την Κύπρο αλλά από όλους.  


- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας και απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, είπατε ότι στην περίπτωση της Κύπρου η αναζήτηση βοήθειας σε τρίτους ήταν λάθος. Τελικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος οικονομικής στήριξης εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης;  
 
Στην περίπτωση της Κύπρου ήταν πράγματι λάθος, επειδή το περιθώριο που εξασφαλίστηκε μέσω του δανείου από τη ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε απλώς και μόνο για να μεταθέσει χρονικά τη λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων. Κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οσο όμως αναβάλλεις τις αποφάσεις, όσο ροκανίζεις τον χρόνο και όσο αμφιταλαντεύεσαι, τόσο πιο διογκωμένα θα είναι τα προβλήματα και τόσο πιο πιεστικές οι προκλήσεις που αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα αντιμετωπίσεις. Αρα σημασία δεν έχει η προέλευση της οικονομικής στήριξης, αλλά εάν αυτή θα συνοδεύεται από τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις μεταρρυθμίσεις και τις κινήσεις που αποκαθιστούν τη αξιοπιστία μιας χώρας. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η αναπτυξιακή προοπτική και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και μόνο έτσι θα απαλλαγεί η χώρα από τα ξένα δεκανίκια, όποια και εάν είναι αυτά.  Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, προφανώς, είναι στη διάθεση κάθε κράτους-μέλους που το έχει ανάγκη και το επιθυμεί.      
  
- Μετά την οδυνηρή εμπειρία του κουρέματος καταθέσεων, σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η κυπριακή οικονομία; 

Εχει καταγραφεί σημαντικότατη πρόοδος, έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε. Θέλω να υποδείξω πως η κρίση του Μάρτη του 2013 αποτέλεσε την κορύφωση και όχι την απαρχή των προβλημάτων για την κυπριακή οικονομία. Η χώρα ήταν ήδη σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία είχε τα προηγούμενα χρόνια εκτοξευτεί από το 3,5% στο 15,5%, το τραπεζικό σύστημα, πέραν των ενδογενών προβλημάτων, είχε υποστεί καθοριστικό πλήγμα από την απομείωση του ελληνικού χρέους και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είχε προ πολλού απολεστεί. Η εφαρμογή του προγράμματος δημιούργησε ένα πλέγμα σταθερότητας και ασφάλειας. Καταφέραμε να ανακόψουμε τη διολίσθηση της οικονομίας, συγκρατήσαμε την ανεργία, σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, πετύχαμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και μετά από διαδοχικές αναβαθμίσεις αποκαταστήσαμε την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Δημιουργήσαμε, με λίγα λόγια, τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.  Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και διαθρωτικές αλλαγές που η Κύπρος έχει ανάγκη,  για μια οικονομία με στέρεα θεμέλια, για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς τις ανισοσκέλειες και τις υστερήσεις του παρελθόντος. 

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Κύπρου από το μνημόνιο;

Το κυπριακό πρόγραμμα, ούτως ή άλλως, έχει εισέλθει στην τελευταία του χρονιά. Πρέπει, λοιπόν, όπως έλεγα, έγκαιρα να διασφαλίσουμε  την οριστική και διατηρήσιμη πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές για να αποφευχθεί η επανάληψη του προβλήματος που η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετώπισε αυτή την περίοδο, να είναι δηλαδή ενώπιον του κινδύνου να βρεθεί χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης