«Μύλος» με τις πιέσεις για αποπομπή Βαρουφάκη

«Μύλος» με τις πιέσεις για αποπομπή Βαρουφάκη

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούσαν μέχρι και αργά χθες να υποβαθμίσουν τα περί δυσφορίας των Ευρωπαίων για τους χειρισμούς και το πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για «ανοησίες»

«Μύλος» με τις πιέσεις για αποπομπή Βαρουφάκη
Νέα διάσταση λαμβάνουν και πάλι, μετά το «ναυάγιο» στο χθεσινό Eurogroup,  οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που έφεραν το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ζητούν την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση.
 
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούσαν μέχρι και αργά χθες να υποβαθμίσουν τα περί δυσφορίας των Ευρωπαίων για τους χειρισμούς και το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για «ανοησίες», υπενθυμίζοντας και τα κολακευτικά λόγια αβρότητος του Βόλφγκανκ Σόιμπλε για τον κύριο Βαρουφάκη.
 
Κλείσιμο
 «Δια της διαψεύσεως» όμως, η Αθήνα μοιάζει να επιβεβαιώνει εμμέσως πληροφορίες για τις «έξωθεν πιέσεις», καθώς οι δραματικές εξελίξεις πριν και μετά την διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, αποκαλύπτουν πράγματι ένα θέμα συνεννόησης και συναντίληψης του κυρίου Βαρουφάκη με τους ευρωπαίους ομολόγους του. 
 
Ειδικά η προσπάθεια στήριξης του προσώπου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όπως επιχειρήθηκε χθες το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει να απευθύνεται κυρίως προς το εξωτερικό και στους ξένους αμφισβητίες του, χωρίς να διαψεύδεται επί της ουσίας ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και του κυρίου Βαρουφάκη, που πυροδοτεί και τα σενάρια απομάκρυνσής τους προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους της.
 
Συγκεκριμένα, πηγές του Μαξίμου, αντί να υποστηρίξουν πως ο κύριος Βαρουφάκης εκφράζει την γραμμή της κυβέρνησης και βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις απόψεις του πρωθυπουργού,  έστρεφαν τα πυρά τους κατά των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για την διάθεση πολλών, εντός και εκτός Ελλάδος, «να τελειώσουν» τον κύριο Βαρουφάκη. Όπως έλεγαν,  «δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα.»
 
Σύμφωνα με το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί, λέγεται ότι το σχετικό αίτημα για απομάκρυνση του κυρίου Βαρουφάκη διατυπώθηκε την περασμένη Παρασκευή, από τον Γερμανό πρέσβη σε μέλος της κυβέρνησης και στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να λάβει όμως την «πληρωμένη» απάντηση ότι  «η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο».
 
Σε αυτό το μήκος κύματος, ρεπορτάζ του «Βήματος» από τη Γερμανία, εμφάνιζε τον κύριο Βαρουφάκη σαν το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης. Σε σχετικό ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, «φωτογράφισε» ως ακατάλληλο τον κ. Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup».
 
Αλλά και ο Γερμανός εκπρόσωπος των Σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, «φωτογράφισε» ως ακατάλληλο τον κ. Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup». Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στους οποίους επιχείρησαν να περάσουν το μήνυμα ότι... καλό θα είναι να αντικατασταθεί ο Βαρουφάκης.
 
Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις που αποδίδονταν στον κύριο Σόιμπλε, ότι «λυπάται» τους Έλληνες για την ηγεσία της χώρας τους.
Αλλά και από το Παρίσι, άλλες πηγές έλεγαν πως «δεν είναι μόνο η Μέρκελ υπέρ αποπομπής Βαρουφάκη. Είναι και το Παρίσι», σχολιάζοντας μάλιστα πως «μάλλον τα βρήκαν σκούρα. Συντονισμένο το ιερατείο για Διαίρει και Βασίλευε».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης