Σήμερα η πρώτη πράξη της απόφασης για το σχέδιο Ντράγκι

Σήμερα η πρώτη πράξη της απόφασης για το σχέδιο Ντράγκι

Αναμένεται να εκδοθεί η μη δεσμευτική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012

Σήμερα η πρώτη πράξη της απόφασης για το σχέδιο Ντράγκι
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον της Ευρώπης, καθώς εκεί πρόκειται να κριθεί η συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που συμπεριλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων μετά την προσφυγή των Γερμανών.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η μη δεσμευτική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012.

Κλείσιμο
Το Βερολίνο υποστηρίζει πως η ΕΚΤ κινείται πέρα από το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, καθώς αποτελεί ουσιαστικά οικονομική πολιτική. Κατά του Γερμανούς το πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί χρηματοδότηση των εθνικών κυβερνήσεων, που απαγορεύεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Πάντως, ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο για να αναβιώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σήμερα θα παιχθεί η πρώτη πράξη του “δράματος” με τον Γενικό Εισαγγελέεα του ΔΕΕ να ανακοινώνει αν το ΟΜΤ (πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές,  η οριστική απόφαση του Ε.Δ. στις αρχές του καλοκαιριού μπορεί να κινείται σε άλλη κατεύθυνση- όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις- αν η σημερινή εξέλιξη είναι αρνητική. Ωστόσο οι ίδιοι αναλυτές παραδέχονται ότι στην περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης, η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ στις αποφάσεις της 22ας Ιανουαρίου θα είναι πολύ πιο μαζεμένη, με ο,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και στην εφαρμογή του πολυσυζητημένου προγράμματος. Όπως ανέφερε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζένσκι, ενδεχόμενη αρνητική γνωμοδότηση “θα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή της ΕΚΤ, προσθέτοντας πάντως ότι μια ευθεία αποδοκιμασία του ΟΜΤ είναι εντελώς απίθανη”.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης