Τροπολογία Βρούτση: Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Τροπολογία Βρούτση: Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Η μείωση κατά 50% που έχει ως στόχο την εκλογίκευση των ποινών αφορά όχι μόνο σε όσους συνταξιούχους θα εντοπιστούν από τώρα και στο εξής να εργάζονται αλλά και όσους εντοπίστηκαν κατά τους πρόσφατους ελέγχους

Τροπολογία Βρούτση: Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται
Στο μισό πέφτουν τα πρόστιμα για συνταξιούχους που δουλεύουν, με τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η μείωση κατά 50% που έχει ως στόχο την εκλογίκευση των ποινών αυτών αφορά όχι μόνο σε όσους συνταξιούχους θα εντοπιστούν από τώρα και στο εξής να εργάζονται αλλά και όσους εντοπίστηκαν κατά τους πρόσφατους ελέγχους.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι «παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό εις βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης, που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις με μέχρι του ύψους του ενός τετάρτου της σύνταξης. Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%».

Πρόκειται δηλαδή για μείωση έως 50% στα πρόστιμα που επέβαλαν ή θα επιβάλουν τα Ταμεία σε όσους συνταξιούχους εντοπισθούν -μέσα από τις διασταυρώσεις- όταν απασχολούνταν είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να το έχουν δηλώσει.

Η σκληρή πραγματικότητα επέβαλε σε πολλούς απόμαχους της δουλειάς (ή και σε νεώτερους με πρόωρη συνταξιοδότηση) την αναζήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος. Αρκετοί αποφεύγουν να δηλώσουν την εργασία για να μην υποστούν τις συνέπειες (υποχρεωτική αναστολή της σύνταξης για τους κάτω των 55 και περικοπή κατά 70% για τους άνω των 55). Η κρυφή απασχόληση ευνοεί και τους εργοδότες καθώς δεν καταβάλλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια ώρα στερεί θέσεις εργασίας από νέους άνεργους. 

Το οικονομικό επιτελείο πάντως επιχειρεί σε όλους τους τομείς να εκλογικεύσει τις ποινές προκειμένου να μη συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης