Υποχώρηση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να επιστρέψει η Τρόικα

Υποχώρηση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να επιστρέψει η Τρόικα

Εστάλη ο πλήρης κατάλογος με τις θέσεις της Αθήνας - Το νέο μισθολόγιο επρόκειτο να εφαρμοστεί μόνο πιλοτικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 - Στο «βωμό» της διαπραγμάτευσης τα εναπομείναντα επιδόματα και ο λογαριασμός «προσωπικών διαφορών»


Υποχώρηση στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να επιστρέψει η Τρόικα
Την απάντηση της Τρόικας αναμένει πλέον η κυβέρνηση καθώς ολοκληρώνεται η καταγραφή των ελληνικών θέσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο των ελεγκτών.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων και επιστολών είναι συνεχής και έντονη, ενώ η Αθήνα έκανε μία ακόμα κίνηση για να κάμψει τις αντιρρήσεις της Τρόικας. Για να το επιτύχει, παραδίδει στην Τρόικα τα «κλειδιά» με τα οποία θα «κλειδώσει» η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο για τα επόμενα χρόνια μετά το Μνημόνιο.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την υπαναχώρηση στο θέμα των 100 δόσεων,  η κυβέρνηση έχει περιλάβει και το νέο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στην τελική λίστα των θέσεών της, την οποία απέστειλε αργά χθες βράδυ στους δανειστές προκειμένου να κανονιστεί το ραντεβού πριν το σαββατοκύριακο (ή και αυθημερόν σήμερα ενδεχομένως) και έτσι να βγάλουν εγκαίρως οι ελεγκτές τα εισιτήρια για την επάνοδό τους στην Αθήνα –πιθανότατα τη Δευτέρα το βράδυ ή την ερχόμενη Τρίτη.
 
Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει «νερό στο κρασί» της όσον αφορά στους σχεδιασμούς για το νέο Μισθολόγιο, καθώς οι δανειστές δεν ικανοποιούνται από το σχέδιο για περικοπές στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που διατηρούν στο μισθό τους ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων (όπως οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών) λόγω της «υπερβάλουσας μείωσης» που είχαν ήδη δεχθεί οι αποδοχές τους.
 
Αν και στην κυβέρνηση δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα μπορούσαν να δεχτούν στο θέμα αυτό ως συμφωνία με την Τρόικα, εμφανίζονται τώρα έτοιμοι να συζητήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ορισμένες παραμέτρους του ζητήματος, εφόσον επιστρέψουν στην Αθήνα.
 
Τέτοιες «παραμετρικές» αλλαγές που δέχεται να επανεξετάσει η κυβέρνηση θα ήταν ορισμένα ειδικά επιδόματα που διασώθηκαν («ψαλιδισμένα» κυρίως) τα προηγούμενα χρόνια για κάποιες κατηγορίες υπαλλήών, ή και να μπει φρένο σε ορισμένες αποζημώσεις όπως για εκτός έδρας, υπερωρίες και οδοιπορικά. Και όλα αυτά μάλιστα να ψηφιστούν και ν εφαρμοστούν νωρίτερα, από τις αρχες του 2015 κιόλας, αντί του 2016 που σχεδιαζόταν.
 
Οι δανειστές επιμένουν για να επιβάλουν στην κυβέρνηση ένα ευρύτερο σχέδιο διαμόρφωσης των μισθών στο δημόσιο, επειδή είναι ο τελευταίος έλεγχος αξιολόγησης και φοβούνται πως όταν τελειώσει το Μνημόνιο με τη μορφή που το γνωρίζαμε ως τώρα, η Αθήνα μπορεί να «χαλαρώσει» στην ακολοθούμενη μισθολογική πολιτική και το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο να αυξηθεί το προσεχές διάστημα -ιδίως αν υπάρξει κλίμα παροχολογίας λόγω του εκλογικού κύκλου στη χώρα μας.
 
Με την ολοκλήρωση του καταλόγου των υποχωρήσεων, εφόσον τις κάνει αποδεκτές η Τροίκα για να επιστρέψει, η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει τις άλλες βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει κόντρα στις πιέσεις των δανειστών στο Ασφαλιστικό (δέχεται μόνο την διοικητική ενοποίηση ταμείων και όχι νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις), στις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και τις απολύσεις στο δημόσιο.

Επιπλέον η Αθήνα αποκρούει τις πιέσεις για δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα για το 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης