Γιατί τα hedge funds «πείστηκαν» ότι ο Ντράγκι θα ζητήσει κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες

Γιατί τα hedge funds «πείστηκαν» ότι ο Ντράγκι θα ζητήσει κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες

Τι παίζουν τα hedge funds απέναντι στην απαίτηση της ΕΚΤ να καλύψουν οι ιδιώτες τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Γιατί τα hedge funds «πείστηκαν» ότι ο Ντράγκι θα ζητήσει κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες
Δυο μήνες πριν τα ξένα hedge funds κάλυπταν αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ. ευρώ ενώ κάλυψαν και το  ομόλογο του Δημοσίου.

Σήμερα οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου ανεβαίνουν και πάλι δείχνοντας και σε αυτόν τον τομέα τις επιφυλάξεις των επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Τι άλλαξε σε 60 ημέρες και η μετά εικόνα έχει αναστραφεί μ ένα ξεπούλημα τραπεζικών  μετοχών δίχως αύριο;

Μα, κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό για τις κεφαλαιακές ανάγκες, έτσι ο τρόπος που έχει επιλέξει  η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι δεν αρέσει σε κανέναν.

Τα hedge funds λοιπόν με τον ίδιο τρόπο που αγόραζαν τις μετοχές, έτσι και τις ξεπουλούν αφήνοντας συντρίμμια. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττεται η  περιφέρεια, όσο και γιατί εγχωρίως  η “έξοδος” της Τροϊκα αρχίζει να  φοβίζει τους ξένους επενδυτές.

Το βασικό πρόβλημα – το οποίο αφορά και τις ελληνικές τράπεζες – είναι η εικόνα που δίνεται για την ΕΚΤ ότι θα ζητήσει να καλυφθούν από τους ιδιώτες και τους μετόχους οι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στην Ευρώπη. Αυτό προεξοφλείται από τα funds.
Η συμπεριφορά της ΕΚΤ είναι ακόμα τελείως διαφορετική από αυτή της FED που μέχρι τώρα έχει τυπώσει χρήμα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Τα hedge funds παίζουν αυτό το trade και ξεπουλούν βαθιά τις μετοχές σε Ελλάδα και Πορτογαλία ( 4%  πτώση χθες ) ενω πιέσεις δέχθηκαν και η Ισπανία και η Ιταλία.
Φόβοι για νέες αυξήσεις

Οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες – υπό τα παραπάνω δεδομένα – αρχίζουν να φοβίζουν. Οι τραπεζίτες  καλού- κακού ψάχνουν τα μετοχολόγια τους για να αναζητήσουν συμμάχους τους οποίους δεν βρίσκουν όμως  εύκολα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Eurobank είχε περιορισμένες απώλειες – διότι απλώς οι μέτοχοι είναι 4-5, έτσι σε μια νέα προσπάθεια αύξησης οι συνεννοήσεις καθίστανται πιο εύκολες.

Προσπάθεια υπήρξε επίσης  να κρατηθεί η Εθνική στα επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή στα 2,20 ευρώ. Αντίθετα, οι πιέσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς ήταν μεγαλύτερες και μόνο προς το τέλος της χθεσινής  συνεδρίασης περιορίστηκαν.

Ανησυχία από την φυγή της Τροϊκα – Ο ΕΝΦΙΑ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα

Μέχρι τώρα οι ξένοι επενδυτές – και ειδικότερα απο τον Ιούνιο του 2012 – ήταν σίγουροι για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Η Τροϊκα έδινε κατευθύνσεις – και μερικές φορές εντολές – και τα πράγματα προχωρούσαν δύσκολα ή εύκολα. Τώρα που η Τροϊκα οδηγείται σε “έξοδο” αρχίζει η ανησυχία για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Θα προχωρήσουν τα μέτρα ή θα κολλήσουν όπως ο φόρος ΕΝΦΙΑ ο οποίος μετά την ανακοίνωσή του προκάλεσε  αναταραχή σε όλη την Ελλάδα;  Απ' ότι φαίνεται οι ξένοι δεν μας παίζουν με την ίδια θέρμη του Ιουνίου του 2012.  Η χρηματιστηριακή αγορά,δεν μπορεί να βρει το δρόμο της όταν το 60%-70 των συναλλαγών αφορά τις τραπεζικές μετοχές.


Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης