Παγκόσμια Τράπεζα: Ελβετία, Νορβηγία και Βερμούδες οι ακριβότερες χώρες στον κόσμο

Παγκόσμια Τράπεζα: Ελβετία, Νορβηγία και Βερμούδες οι ακριβότερες χώρες στον κόσμο

Από το σύνολο των 177 χωρών του κόσμου, οι τρεις χώρες είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο κόστος προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών - Οι δύο πρώτες μαζί με τη Σουηδία και τη Δανία οι πιο ακριβές στην Ευρώπη

Παγκόσμια Τράπεζα: Ελβετία, Νορβηγία και Βερμούδες οι ακριβότερες χώρες στον κόσμο
Η Ελβετία, η Νορβηγία και οι Βερμούδες αποτελούν τις πιο ακριβές χώρες παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Από το σύνολο των 177 χωρών του κόσμου, οι τρεις χώρες είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο κόστος προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα οι πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης είναι η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία.

Κλείσιμο
Η Αυστραλία χαρακτηρίστηκε ως η ακριβότερη μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομικά χωρών (G20) και τέταρτη πιο ακριβή στον κόσμο. Ο κατώτερος ετήσιος μισθός που ανέρχεται σε $29.982 Αμερικής ($32.039 Αυστραλίας) είναι ο υψηλότερος μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ και ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία με $23.127, ο Καναδάς με $20.285, η Μεγάλη Βρετανία με $19.674 και οι Ηνωμένες Πολιτείες με $14.978.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη είναι πιο ακριβές πόλεις από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και μεταξύ των δέκα πιο ακριβών πόλεων του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα πίσω από τη Σιγκαπούρη, το Παρίσι, το Όσλο και τη Ζυρίχη.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο κυριότερος λόγος που οι τιμές στην Αυστραλία εκτοξεύτηκαν στον… ουρανό τα τελευταία χρόνια, είναι οι τεράστιες εξαγωγές του εξορυκτικού τομέα, η ισοτιμία του αυστραλιανού δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα, η συνεχής (και αδιάκοπη) ανάπτυξη τα τελευταία 22 χρόνια, η σχετικά μικρή ανεργία και το υψηλό κόστος παραγωγής αγαθών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο καθηγητής Kenneth Bogoff, που διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Harvard, είπε ότι οι υψηλές τιμές είναι χαρακτηριστικό των πλούσιων χωρών και οι χαμηλές τιμές των φτωχών. Στην περίπτωση της Αυστραλίας, πρόσθεσε ο ίδιος, η αγοραστική δύναμη δείχνει, κυρίως, την υψηλή τιμή των αγαθών που καθορίζουν έως έναν βαθμό τις τιμές των προϊόντων και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγικότητας, Peter Harris, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγικότητα στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει - σε σχέση πάντα με την παραγωγικότητα των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.

Αν δεν ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα μέτρα, η οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας και η αγοραστική δύναμη των πολιτών της θα εξασθενήσει περαιτέρω λόγω του ότι οι τιμές των προϊόντων που παράγει είναι δυσανάλογα μεγάλες, σε σχέση με τις τιμές των εισαγωγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης